Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Γιάννης Φλωρινιώτης Οικουμενικός: «Η χριστιανική μαρτυρία θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική εάν οι Χριστιανοί ήμασταν ενωμένοι» Ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων Παράδοση Ιερών Λειψάνων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιο Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στο ετήσιο Φεστιβάλ του Αγίου Παύλου Hempstead Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Αθηνών Ιερώνυμος: Το οι­κο­λο­γικό πρό­βλημα χρει­ά­ζε­ται να αν­τι­με­τω­πι­στεί πο­λυ­πα­ρα­γον­τικά και με τη συ­νερ­γα­σία ό­λων Η εορτή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου

Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα στον Άγιο Γεώργιο Ποτηρά – Αντιφωνητή Φαναρίου

Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα στον Άγιο Γεώργιο Ποτηρά - Αντιφωνητή Φαναρίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 5 / 2023 , 12:21 από news_room

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, χοροστάτησε την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποτηρά – Αντιφωνητή Φαναρίου.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, αναφερόμενος στη σημερινή εορτή κατά την οποία ψάλλουμε για τελευταία φορά εφέτος το “Χριστός Ανέστη”, επισήμανε ότι η πίστη μας στο σωτηριώδες γεγονός της Αναστάσεως “παραμένει πάντοτε ζώσα καθ᾽ όλον το έτος και όλην την διάρκειαν της ζωής μας. Εν τω Αναστάντι Κυρίω και Σωτήρι ημών «ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν»”. Στη συνέχεια είπε:

“Γύρω από τη μεγάλη εορτή του Πάσχα στρέφονται όλες οι εκκλησιαστικές εορτές, κινητές και ακίνητες. Η Ανάστασις είναι η πηγή και ο προορισμός του πνευματικού μας βίου, η αφετηρία και η κατάληξις της εν Χριστώ ζωής μας. Ο Κύριός μας με τον θάνατο και την εκ νεκρών έγερσίν Του έδωσε ζωή ακόμη και σε εκείνους που ευρίσκοντο εν τοις μνήμασι, στους νεκρούς. Ζωοποιεί και τον καθένα από εμάς και περιμένει την προσωπική μας απάντησι στην θείαν κλήσιν Του να συναναστηθούμε μαζί Του εν τη βασιλεία Του.

Ας ζούμε, λοιπόν, ως τέκνα του Αναστάντος Λυτρωτού μας, ας περιπατούμε ως τέκνα φωτός, «μη ως άσοφοι, αλλ᾽ ως σοφοί», και ας είμαστε πλήρεις ακτινοβολίας και αγάπης προς όλους! Ας πάρουμε στο χέρι μας την αναμμένη από το ανέσπερο και άγιο φως της Αναστάσεώς Του λαμπάδα μας όχι μόνο για να φωτίσουμε τον δικό μας δρόμο, αλλά και για να μεταλαμπαδεύσουμε το φως αυτό εις τους καθημένους εν σκότει και σκιά θανάτου.”

Και ο Παναγιώτατος τόνισε:

“Η νέα κτίσις που μας χαρίζει ο Αναστάς Κύριος δεν επιτρέπει μίσος και εχθρότητα, αλλά μόνον αγάπη, αγάπη άνευ ορίων, συγκατάβασι και κατανόησι. Εν τούτω γνώσονται πάντες ότι είμεθα γνήσιοι μαθητές του Αναστάντος, εάν έχουμε αγάπη προς αλλήλους και προς πάντας. Και εάν κηρύττουμε πάντοτε και μόνον την ειρήνη και την συναδέλφωσι μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, και όχι τον πόλεμον, βαπτίζοντάς τον, μάλιστα, «ιερόν», προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και να κολακεύσουμε μια αυταρχική κοσμική εξουσία! Δεν υπήρξε ποτέ και ούτε βεβαίως θα υπάρξη «ιερός πόλεμος»! Ιερότης και πόλεμος είναι δύο έννοιες εκ φύσεως αντίθετες μεταξύ τους και αλληλοαναιρούμενες, μη δυνάμενες υπό οιανδήποτε μορφήν να συνυπάρξουν!

Την αλήθεια αυτή δεν λησμονεί η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η οποία, στο διάβα των αιώνων, από αυτήν εδώ την Πόλι, παρά τις πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις, δεν έπαυσεν ούτε στιγμή να αναγγέλλη εις τα πέρατα της οικουμένης, εις τους εγγύς και εις τους μακράν, «το φαιδρόν της Αναστάσεως κήρυγμα», να ψάλλη το «Χριστός Ανέστη», να βιώνη την Ανάστασι του Κυρίου ως ζώσα πραγματικότητα, ως υπαρξιακό γεγονός στη ζωή των πιστών.”

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για το επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα από τον προσκαίρως απουσιάζοντα, για λόγους υγείας, Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, στον οποίο απηύθυνε θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση. Επίσης, συνεχάρη για τη διακονία τους τον Αιδεσιμολ. Οικονόμο της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φιλόθεο Κελεπούρη, ο οποίος προσφώνησε τον Παναγιώτατο εκ μέρους του Επόπτη της Περιφέρειας, καθώς και τον Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Αθανάσιο Μαμάση, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ιερατικές ανάγκες της Κοινότητας.

Το απόγευμα ο Παναγιώτατος χοροτάστησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.

Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα στον Άγιο Γεώργιο Ποτηρά - Αντιφωνητή Φαναρίου Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα στον Άγιο Γεώργιο Ποτηρά - Αντιφωνητή Φαναρίου Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα στον Άγιο Γεώργιο Ποτηρά - Αντιφωνητή Φαναρίου Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα στον Άγιο Γεώργιο Ποτηρά - Αντιφωνητή Φαναρίου

Σχετικά Άρθρα

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου - 11 Φεβρουαρίου

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου – 11 Φεβρουαρίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 2 / 2021 , 8:56 από news_room Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου – 11 Φεβρουαρίου Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του Σέρβου. O Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου. Σπούδασε ιατρική, την οποία δεν άσκησε ως επάγγελμα, […]

Οικουμενικός «Άφατο και απροσμέτρητο είναι το μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Κυρίου μας»

Οικουμενικός: «Άφατο και απροσμέτρητο είναι το μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Κυρίου μας»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 4 / 2023 , 20:09 από news_room Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 11 Απριλίου 2023, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο όμορφο χωριό Γλυκύ. Μετά την Ακολουθία τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής […]

Pin It on Pinterest