35 °C Athens, GR
18/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας στo Ηράκλειο Αττικής Σχολιασμός ξένου τύπου της δήλωσης του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στους Αγίους Τόπους Μια εστία θαλπωρής για ηλικιωμένους, εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις μνήμης της Ηρωικής νήσου Κάσου Τράμπ σε Μπαϊντεν: Δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη «πληθωρισμός». Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνει ένα γνωστικό τεστ Ο ΥΠΕΞ παρουσίασε την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)

Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 1 / 5 / 2023 , 23:26 από news_room

Εργαζόμενοι και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Πρωτομαγιά με συγκεντρώσεις, ζητώντας υψηλότερους μισθούς, μείωση των ωρών εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Πρωτομαγιά, ή Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας, πέφτει την 1η Μαΐου και γιορτάζεται σε πολλές χώρες ως ημέρα εορτασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι περιορισμοί του COVID-19 χαλαρώθηκαν δραστικά και ακτιβιστές σε πολλές χώρες υποστήριξαν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων.

Στη Νότια Κορέα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν διάφορες συγκεντρώσεις στις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020. Οι δύο κύριες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα, Σεούλ, αναμενόταν να προσελκύσουν περίπου 30.000 άτομα η καθεμία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Η τιμή όλων έχει αυξηθεί εκτός από τους μισθούς μας. Αυξήστε τον κατώτατο μισθό μας!». ένας ακτιβιστής σε συγκέντρωση της Σεούλ φώναξε στο βήμα. «Μειώστε τις ώρες εργασίας μας!»

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κατηγόρησαν τη συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σουκ-γιόλ ότι καταστέλλει ορισμένα συνδικάτα στο όνομα της μεταρρύθμισης των εικαζόμενων παρατυπιών.

Στο Τόκιο, χιλιάδες μέλη εργατικών συνδικάτων, βουλευτές της αντιπολίτευσης και ακαδημαϊκοί συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Yoyogi, απαιτώντας αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν την επίδραση του αυξανόμενου κόστους, καθώς η ζωή τους εξακολουθεί να ανακάμπτει από το χτύπημα της πανδημίας.

Στην Ινδονησία, οι συμμετέχοντες σε ράλι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ακυρώσει έναν νόμο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που υποστηρίζουν ότι θα ωφελούσε τις επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

«Ο νόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να καταργηθεί για χάρη της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας», είπε ο διαδηλωτής Sri Ajeng σε μια συγκέντρωση. «Είναι προσανατολισμένο μόνο προς όφελος των εργοδοτών, όχι των εργαζομένων».

Στην Ταϊβάν, χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις ανεπάρκειες των εργασιακών πολιτικών του αυτοδιοικούμενου νησιού, ασκώντας πίεση στο κυβερνών κόμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Στον Λίβανο, εκατοντάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και εμπορικών συνδικάτων, καθώς και ομάδες μεταναστών οικιακών βοηθών, παρέλασαν στους δρόμους του κέντρου της Βηρυτού.

Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας ακρωτηριαστικής οικονομικής κρίσης και του σπειροειδούς πληθωρισμού, με περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού να ζουν τώρα στη φτώχεια.

Στη Γαλλία, τα συνδικάτα πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη κίνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64. Οι διοργανωτές βλέπουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ως απειλή για τα σκληρά μαχόμενα δικαιώματα των εργαζομένων και το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας της Γαλλίας.

Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις εξαπέλυσε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη Γαλλία εδώ και χρόνια, και οι συγκεντρώσεις της 1ης Μαΐου αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα.

Στο Πακιστάν, οι αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις σε ορισμένες πόλεις για λόγους ασφαλείας. Στην Πεσαβάρ, στα βορειοδυτικά της χώρας, εργατικές οργανώσεις και συνδικάτα πραγματοποίησαν εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους για να διεκδικήσουν καλύτερα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και προγραμματίστηκαν αργότερα τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις σε όλη την Ινδία

 

Στην Ελλάδα

Από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν – Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Στην Θεσσαλονίκη με συγκεντρώσεις και πορείες τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης και διαδήλωσαν για τα αιτήματα της, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, μέλη συνδικάτων, κομμάτων και κινήσεων, στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο μετά τις έντεκα πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ. Σε αυτήν συμμετείχαν με τα δικά τους ξεχωριστά μπλοκ μέλη και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΜεΡΑ25 μαζί και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν συγκέντρωση, σε μικρή απόσταση, στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη και πορεία στο κέντρο της πόλης. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την πορεία του μπροστά στο ΥΜΑΘ. ‘Αλλοι διαδηλωτές συνέχισαν και κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη.

«Είναι ημέρα του απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να κατακτήσουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, που όσο κι αν θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι» τόνισε στην ομιλία του, στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανιδης και πρόσθεσε: «Είναι ημέρα απεργίας για το παρόν και το μέλλον. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης».

«Αυτή η Πρωτομαγιά, ας είναι μια αφετηρία νέων αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον. Για δικαιώματα, που θεωρούσαμε αυτονόητα, για μια ζωη με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ, Νίκος Φασφαλής.

«Τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και στέλνουμε από δω το μήνυμα, ότι ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής» τόνισε ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε και να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων και για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας για την επόμενη μέρα» ανέφερε ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

Την ίδια ώρα, Εργατικά Σωματεία , που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία, με κατάληξη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές άφησαν λουλούδια σε δύο σημεία στο ύψος της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα δύο εργατικά δυστύχηματα.

Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παραστάσεις αλληλεγγύης προς εργαζόμενους άλλων χωρών που αγωνίζονται για τα εργατικά δικαιώματα, έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Οι εργάτες και πριν από εκατόν τριάντα χρόνια και σήμερα έδειξαν ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό» δήλωσε τον μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Θανάσης Σγούρος και πρόσθεσε: «Αυτό το δρόμο πρέπει να επιλέξει και σήμερα ο λαός μας».

Τέλος, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δυνάμεις και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη το Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ, όπου άφησαν λουλούδια και απέδωσαν φόρο τιμής στους αγωνιστές και στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Με βροχερό καιρό και δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμήθηκε στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο Χανίων με άλλους φορείς και κόμματα, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στο Πασακάκι. Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς των διοργανωτών και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της αριστεράς και φορείς της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από την δημοτική αγορά της πόλης και πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, όπου κυριάρχησε το σύνθημα, «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν», συμμετείχαν σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι, πολιτικά κόμματα κ.α.

Επίσης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με τη δημοτική αρχή.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματείων ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το εργατικό κέντρο.

Νωρίτερα, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προς τιμήν των νεκρών εργατών.

Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Πακιστάν
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Τζακάρτα της Ινδονησίας
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
μέλη του Κέντρου των Συνδικάτων της Ινδίας
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Φιλιππινέζοι διαδηλωτές σηκώνουν τις σφιγμένες γροθιές τους
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Ο εορτασμός της Ημέρας των Εργατών, στο Κόμπλεντς της Γερμανίας
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Εκατοντάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βηρυτό του Λιβάνου
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Στη Νάντη της Γαλλίας
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Πρωτομαγιά στη Σεούλ της Νότιας Κορέας
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Μέλη του κινήματος ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, εργατικών σωματείων και απλοί πολίτες παίρνουν μέρος σε συγκέντρωση και πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, Δευτέρα 01 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΙΤΣΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας στην Ελλάδα
Εκατομμύρια εργατών σε Συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο (Εικόνες)
Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας στην Ελλάδα

Με πληροφορίες από το Al Jazeera και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 

Σχετικά Άρθρα

Ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Άγκυρα επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Άγκυρα επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 5 / 2022 , 22:22 από news_room Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Άγκυρα, Εξοχ. κ. Ričardas Degutis. O κ. Degutis έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο επέδωσε γράμμα του Εξοχ. Πρωθυπουργού της Λιθουανίας, ενώ είχαν την […]

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν δυόμιση κιλά κοκαΐνης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 3 / 2021 , 2:00 από news_room Κατασχέθηκαν -2.655- γραμμ. κοκαΐνης, -840- γραμμ. κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, -103- γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), -19- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβη, -4- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, πιστόλι και το χρηματικό ποσό των -4.070- ευρώ Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, βραδινές ώρες της 16-3-2021 στην Αθήνα, από αστυνομικούς […]