33 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ

Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 / 5 / 2023 , 5:05 από news_room

Η παρέλαση της ομογένειας για την 202η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας  έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, της 30ής Απριλίου 2023 στην γαλανόλευκη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που στη Νέα Υόρκη έβρεχε ακατάπαυτα για δύο και πλέον 24ωρα

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά της 1.00 μ.μ. και οι Σύλλογοι, οι κοινότητες, τα σχολεία και τα ιδρύματα της ομογένειας παρέμειναν πιστοί στο ραντεβού και έκαναν την διαφορά.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο φιλέλληνας ομοσπονδιακός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, οι πρώην και νυν Αρχιεπίσκοποι, κ.κ. Δημήτριος και Ελπιδοφόρος, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, ο Μέγας Τελετάρχης και εκτελεστικός πρόεδρος της Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης (George Logothetis), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης (Lou Raptakis), η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, ο γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Μυλωνάκης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τέσσερις μπάντες των σχολείων του Μπρούκλιν και συγκεκριμένα του «Hellenic Classical Charter School», των Ημερησίων Σχολείων «Αργύριος Φάντης» και «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή», καθώς επίσης και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν.

Οι κοινότητες με τα σχολεία και τους λοιπούς φορείς τους παρέλασαν με τα λάβαρα και παραδοσιακές στολές και τα τμήματά τους ήταν τα πιο μαζικά.

Εφάμιλλη ήταν και η συμμετοχή των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών οι οποίοι προέβαλαν τα εθνικά θέματα με εξέχων το αίτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Επιτροπή Παρελάσεως με επικεφαλής τον πρόεδρο Φίλιπ Κρίστοφερ και συμπροέδρους τους Δημήτριο Α’ Γωνιά, Νομική Καστανά, Νίκο Μπάρδη, Δήμο Σιώκη κατάφερε να πετύχει όλους τους στόχους και το πιο σημαντικό την πολύτιμη εμπειρία για την επόμενη παρέλαση.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι εκφωνητές της παρέλασης Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Αυγή – Μαρία Ατματζίδου, Δημήτρης Φιλιππίδης, Δημήτρης Φίλιος και Γιάννης Στουμπάκης κατάφεραν να προκαλέσουν ενθουσιασμό στους παρελαύνοντες και στους ελάχιστους θεατές.

Λίγο νωρίτερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας τελέστηκε Δοξολογία προεξάρχοντος του σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου. Στην Δοξολογία παρέστησαν Έυζωνες από την Ελλάδα. Στην ομιλία του ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σημείωσε:  «Σήμερα είναι Κυριακή των Αγίων Μυροφόρων, ημέρα μνήμης – ανάμνησης της θυσίας του Σταυρού και του Τάφου και της Ανάστασης την Τρίτη ημέρα. Μάλιστα, το Ευαγγέλιο που διαβάζουμε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας περιέχει το ίδιο Ευαγγέλιο με το οποίο κηρύττουμε την Ανάσταση στο Άγιο Πάσχα.

Οι  Μυροφόρες –κυρίως γυναίκες διένυσαν πολύ μικρή απόσταση: από τον Γολγοθά, στην Πέτρα του Χρίσματος, στον Κήπο – μόλις εκατό βήματα. Αλλά η συναισθηματική τους απόσταση ήταν πολύ, πολύ πιο μακριά. Πήγαν από τον πόνο του Σταυρού, στο πένθος του Χρίσματος, στο κλείσιμο της Ταφής. Ωστόσο, όπως κάθε σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας, είναι ο Θεός που γράφει την τελευταία λέξη.

Σε σχετικά μικρή απόσταση θα διανύσουμε και σήμερα, όταν θα κάνουμε πορεία με περηφάνια και πατριωτισμό προς τιμήν της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Για εμάς η πορεία είναι της Ανάστασης, της Αναγέννησης του Έλληνα Γένους. Όμως, όπως εκείνοι οι Άγιες Μυροφόρες που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν τα βάσανα που προηγήθηκαν του θριάμβου, ζητώ από όλους μας να θυμηθούμε και τον αγώνα – τον ​​ιδρώτα, το αίμα και τα δάκρυα που ξεχύθηκαν από το Έθνος μας, για να πετύχουμε την απελευθέρωση των εδαφών των πατέρων και των μητέρων μας.

Έχουμε ως μάρτυρές μας σήμερα, τους ευγενείς Πολεμιστές της Ελλάδος που στέκονται ανάμεσά μας – τους πανίσχυρους Εύζωνες. Η ίδια η εμφάνισή τους, οι στολές τους,  μαρτυρούν τους αγώνες πριν από περισσότερα από διακόσια χρόνια. Αλλά αυτή δεν ήταν μια ευθεία γραμμή, μια μικρή απόσταση μεταξύ δύο σημείων.

Για μερικούς από τους Νησιωτικούς Αδελφούς μας, οι νίκες τους για να επανενταχθούν στην Κοινωνία του Ελληνισμού δεν ολοκληρώθηκαν παρά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον περασμένο αιώνα – ακόμη και με τη ζωή ορισμένων που στέκονται εδώ σήμερα. Δεν αρκεί να υμνούμε την Αναγέννηση του Ελληνικού Λαού και να χαροποιούμε την παρούσα στιγμή. Πρέπει να θυμόμαστε το παρελθόν μας. Πρέπει κυριολεκτικά να «αναθυμηθούμε», να επανασυνδεθούμε με την ιστορία από την οποία προερχόμαστε και την οποία γιορτάζουμε σήμερα. Η εικοστή πέμπτη Μαρτίου 1821 δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά το χρόνο, όσο όμορφη κι αν είναι αυτή η μέρα. Είναι η ουσία της κληρονομιάς μας και η κληρονομιά που έχουμε κληρονομήσει από εκείνους που έδωσαν το «τελευταίο πλήρες μέτρο» τους, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ελευθερία.

Βλέπετε, αγαπητοί μου Χριστιανοί, η παρουσία των Ευζώνων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα στολίδι στις γιορτές μας. Είναι – πρώτα και κύρια – Οπλίτες της Επανάστασης, Φύλακες της αξιοπρέπειας των ιερών νεκρών μας. Η καθημερινή τους πορεία είναι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη – το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – όπου στέκονται με απόλυτη προσοχή, ακούγοντας τους απόηχους των Ελλήνων Ηρώων από περασμένες εποχές. Γνωρίζουν καλά την ιστορία των δεινών αιώνων που οδήγησαν στην Ανάσταση του Γένους μας.

Η σημερινή μας πορεία στην πιο διάσημη λεωφόρο της Νέας Υόρκης, είναι διαφορετικού διαμετρήματος, αλλά εμπνευσμένη από την ίδια αγάπη για την Ελλάδα. Θα υπάρχουν επευφημίες, χειροκροτήματα και μουσική. Αλλά ας ακούσουμε προσεκτικά και ας πιούμε την αλήθεια της Ελληνικής μας ψυχής – για όσα έλεγε ο Περικλής πεντακόσια χρόνια πριν από τη Γέννηση του Σωτήρος μας – ότι η ελευθερία ήταν ευτυχία και το θάρρος ήταν ελευθερία. [1]

Ας δεσμευτούμε ξανά αυτή τη μέρα –σε αυτή τη Δοξολογία– παρουσία Θεού και με το παράδειγμα αυτών των ηρωικών Ευζώνων– ότι θα βρούμε το θάρρος να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και την ουσία της δημοκρατίας μας. Γιατί μια τέτοια ελευθερία ανοίγει το δρόμο προς την αληθινή ευτυχία – την ευτυχία που έχουμε τέτοια ευκαιρία να επιδιώξουμε εδώ στην Αμερική, το Έθνος που πήρε κάθε δημοκρατικό ιδανικό της Ελλάδας και προσπάθησε να το πραγματοποιήσει για κάθε πολίτη.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί: Σήμερα είναι μέρα είναι μια ευοίωνη μέρα. ημέρα γιορτής και χαράς, αλλά ας είμαστε προσγειωμένοι στις θυσίες του παρελθόντος.

Οι Άγιοι Μυροφόροι είχαν δει την πληρότητα της θυσίας του Κυρίου μας στον Σταυρό. Προχώρησαν από τον Σταυρό στον Τάφο με βαρύτητα και δέος. Δεν κατάλαβαν ότι η Ανάσταση ήταν λιγότερο από 72 ώρες μακριά, αλλά επέστρεψαν στον Τάφο και το βρήκαν έτσι.

Σήμερα, καθώς βαδίζετε στην Παρέλαση, σκεφτείτε τους αγαπημένους μας Εύζωνες και την καθημερινή τους επισημότητα προς το άλλο κενοτάφιο. Γνωρίζουν ότι η Ανάσταση της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί. Αλλά πρέπει να λατρεύεται. Προστατεύεται. Και υποστηρίχθηκε για τις γενιές που θα γεννηθούν.

Ακολουθήστε λοιπόν το ευγενές τους παράδειγμα και ας δεσμευτούμε όλοι για την υγεία, τη δύναμη και το μέλλον του Ελληνισμού στη ζωή μας.

Οι αδερφές και αδέρφια μου:

Ζήτω τὸ Εἰκοσιένα!

Ζήτω ἡ Ἑλλάς.

Ζήτω τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος».

Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2 Δοξολογία και Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 2

Σχετικά Άρθρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 για αύριο, σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας – Χάρτης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 8 / 2021 , 20:24 από news_room Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Κυριακή 08 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές: • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας) • Περιφέρεια […]

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 / 1 / 2022 , 22:58 από news_room Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση Τη βασική κατεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. […]