27 °C Athens, GR
30/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού» Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που κατέπεσε

Παρέμβαση της Κύπρου στην συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια

Παρέμβαση της Κύπρου στην συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 3 / 2023 , 7:11 από news_room

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε στις 7 Μαρτίου 2023 την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια: προς την 25η επέτειο του ψηφίσματος 1325».

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε στην ιστορική ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 1325 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν 23 χρόνια, με το οποίο αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά ο ρόλος των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια. Τόνισε ότι ενόψει της 25ης επετείου του ψηφίσματος, οφείλουμε να προβούμε σε απολογισμό των όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα και, ταυτόχρονα, να αναλογιστούμε πως θα πετύχουμε την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος μέχρι το 2025. Υπέδειξε ότι, παρά τα θετικά βήματα και την πρόοδο που σημειώθηκαν έως τώρα, παρατηρείται επίσης μια οπισθοχώρηση σε ορισμένους τομείς, αφού αναμφίβολα γυναίκες και κορίτσια εξακολουθούν να επηρεάζονται δραματικά από τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να αποκλείονται από διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες της αύξησης της βίας εναντίον γυναικών συνεπεία των ενόπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα, είπε, γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σεξουαλική βία λόγω του φύλου τους, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης, ενώ ταυτόχρονα αυτές οι πράξεις βίας παραμένουν ατιμώρητες σε πολλές περιπτώσεις. Για αυτό τον λόγο, σημείωσε, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ως κράτη, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία σε ένοπλες συγκρούσεις και οι δράστες αυτών των φρικαλεοτήτων να λογοδοτήσουν για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

O κ. Χατζηχρυσάνθου δήλωσε, επίσης, ότι όλοι αναγνωρίζουν τον αναπόσπαστο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην ατζέντα για την ειρήνη και την ασφάλεια, ειδικά στην πρόληψη και την επίλυση συγκρούσεων. Πρόσθεσε ότι το γεγονός αποκλεισμού των γυναικών από ειρηνευτικές διαδικασίες και διαπραγματεύσεις, οδηγεί σε επιζήμιες συνέπειες στις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς λύσης ειρήνης και ευημερουσών κοινωνιών. Επεσήμανε ότι χωρίς την πλήρη, ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις δομές λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, αυτός ο στόχος κινδυνεύει να παραμείνει ανεκπλήρωτος. Επομένως, συμπλήρωσε, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τη συμπερίληψη των θεμάτων φύλου στην παγκόσμια ατζέντα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και την παροχή ίσης πρόσβασης στην ατζέντα για την ειρήνη και την ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει εκπονήσει το 2020 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση του ψηφίσματος 1325, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2021-2025 και αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: (1) συμμετοχή και ενδυνάμωση των γυναικών, (2) προστασία, (3) πρόληψη και, (4) υπεράσπιση.

Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε ότι είναι συλλογική μας ευθύνη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για την επίτευξη της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 1325 και να υιοθετήσουμε προσεγγίσεις ευαίσθητες ως προς το φύλο για την δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και ευημερούντος κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος: Να συμμετάσχουμε στις λατρευτικές εκδηλώσεις με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος «Ήταν μία μεγάλη δοκιμασία, αλλά και ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφορικά με την πρόσφατη ασθένειά του. Ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μιλώντας σε δημοσιογράφους σχολίασε πως […]

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου & Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 3 / 2021 , 23:10 από news_room Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος τον ενημέρωσε για διάφορα θέματα της μεγάλης Επαρχίας του, όπως η πορεία των εργασιών αποπεράτωσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν -εθνικού προσκυνήματος των […]

Pin It on Pinterest