27 °C Athens, GR
30/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Υποδομές διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων

Υποδομές διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 / 2 / 2023 , 12:54 από news_room

Με χρηματοδότηση της τάξεως των 5,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί το έργο της αναβάθμισης και περαιτέρω ενίσχυσης των κρίσιμων εθνικών υποδομών για την ασφαλή διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων και την αποτελεσματική απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ραδιολογικού ή πυρηνικού παράγοντα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής απογραφή των ραδιενεργών πηγών, υλικών και αποβλήτων. Η διαδικασία αυτή, που θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένη εταιρεία, θα επιτρέψει τη συμπλήρωση των στοιχείων του «εθνικού καταλόγου» ραδιενεργών αποβλήτων, ενώ απαιτούνται μετρήσεις, χειρισμοί και κατάλληλες εργασίες διαχείρισης, όπως και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, ιδίως ειδικών δοχείων αποθήκευσης.

Ταυτόχρονα, θα ανακυκλωθούν τα εκτός χρήσης ή οι «ορφανές» ραδιενεργές πηγές και υλικά που φυλάσσονται προσωρινά (πριν αυτά χαρακτηριστούν οριστικά ως ραδιενεργά απόβλητα) και βρίσκονται σήμερα, κυρίως, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Προβλέπεται ακόμη η τοποθέτηση και θέση σε λειτουργία νέων σταθμών μέτρησης για το τηλεμετρικό δίκτυο εποπτείας ραδιενέργειας στη χώρα, η βελτίωση του εξοπλισμού του υφιστάμενου δικτύου και η εγκατάσταση συστήματος πληροφοριών για την ανάλυση και διαχείριση των δεδομένων του δικτύου σε κανονικές συνθήκες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Για τον σκοπό αυτό, η ελληνική πολιτεία θα αποκτήσει σταθμούς και ανιχνευτές, συμπεριλαμβανομένων ενός αριθμού δειγματοληπτών αέρα, συσκευών δηλαδή που συλλέγουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τη μόλυνση από την ατμόσφαιρα. Επίσης, θα δημιουργηθούν περίπου 40 νέοι σταθμοί μέτρησης τηλεμετρικού δικτύου, θα αντικατασταθούν οι πεπαλαιωμένοι ανιχνευτές ακτινοβολίας στους υπάρχοντες σταθμούς, ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει περίπου 5 δειγματολήπτες αέρα με δυνατότητα δειγματοληψίας του ιωδίου στην αέρια φάση.

Μέσω του εκσυγχρονισμού και της πύκνωσης του τηλεμετρικού δικτύου εποπτείας της ραδιενέργειας στη χώρα διασφαλίζεται, σε περίπτωση ραδιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης, η έγκαιρη λήψη αποφάσεων για μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Ακόμη, μέσω του συγκεκριμένου έργου –όπως αναφέρει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, που επικυρώνει την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης– υλοποιείται η εθνική πολιτική για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων για την ασφάλεια και προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησε το ταμείο πυρηνικών καυσίμων της Βρετανίας για μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία

Ξεκίνησε το ταμείο πυρηνικών καυσίμων της Βρετανίας για μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 2 / 1 / 2023 , 20:08 από news_room Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ειδικό ταμείο της, με διαθέσιμα 75 εκατομμυρίων λιρών (102,2 εκατ. ευρώ), που έχει σκοπό την τόνωση της εγχώριας παραγωγής καυσίμων για πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας […]

Τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Katalin Novák δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Katalin Novák δέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 12 / 2022 , 21:12 από news_room Ἐν συνεχείᾳ τῆς ἐπισκέψεως τῆς Προέδρου τῆς Οὑγγαρίας ἐξοχωτάτης κ. Katalin Novák τήν 4ην/17ην Νοεμβρίου 2022 εἰς Ἱεροσόλυμα, ὁ Ὑπουργός (State Secretary) τῆς Οὑγγαρίας κ. Tristan Azbej, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πρέσβεως τῆς Οὑγγαρίας εἰς Ραμάλλαν κ. Csaba Rada ἐπεσκέφθη […]

Pin It on Pinterest