24 °C Athens, GR
20/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λαμπρός εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Γλυφάδας Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί Συνάντηση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια με Επίτιμους Αρχηγούς Π.Σ. Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αλβανία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του Πρόσκληση παρέδωσε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη 20 Μαϊου Παγκόσμια ημέρα κλινικών μελετών Με λαμπρότητα εορτάστηκε η σύναξη πάντων των εν Θεσσαλονίκη αγίων στη Πυλαία Πατριαρχικό και Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Κυριακή των Μυροφόρων στην Ιερά Μονή Βαλουκλή Λαμπρό συλλείτουργο για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης Τουλάχιστον 35 χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες)

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 2 / 2023 , 21:32 από news_room

Μέσα σε έντονο συγκινησιακά κλίμα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέδωσε σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας στον νέο Πρόεδρο της χώρας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μετέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και μέλη της οικογένειάς τους

Σε συνάντηση στο Γραφείο του Προέδρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη υποδέχθηκαν το νέο προεδρικό ζεύγος.

Καλωσορίζοντας τον νέο Πρόεδρο, ο τέως Πρόεδρος είπε ότι «σε υποδέχομαι σε ένα οικείο για σένα χώρο. Για εννέα ολόκληρα χρόνια ήμασταν, καθημερινά, σε στενή συνεργασία είτε για να συντονίσουμε τα της κυβερνητικής επικοινωνίας είτε για να συντονίσουμε την εξωτερική μας πολιτική.

Χαίρομαι πραγματικά διότι η επιτυχία σου στις εκλογές, για μένα αποτελεί μια επιβεβαίωση επιλογής ενός άξιου συνεργάτη. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζοντας την εργασιομανία σου, την προσήλωση σου σε αρχές, θα συνδράμεις ώστε μέσα από τον διάλογο να πετύχεις αυτό που κατά τη δεκαετία έχουμε σε μεγάλο βαθμό πετύχει. Υπήρξαν και παραλείψεις, όμως η πολιτική είναι μια εν εξελίξει διαδικασία. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες. Μπορεί να αντιμετωπίσαμε τρεις σεισμικές κρίσεις με μεγάλο βαθμό επιτυχίας, όμως πολλά αναμένουν από τη νέα προεδρία, από σένα Νίκο μου, για να βρουν και να δουν απαντήσεις. Γνωρίζοντας σε δεν έχω αμφιβολία ότι θα εργαστείς με την ίδια αποφασιστικότητα, τον ίδιο ζήλο όπως και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας που σου είχα αναθέσει και με επιτυχία έφερες σε πέρας.

Αυτό που προέχει είναι η επίλυση του Κυπριακού που δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα, το έχουμε αποδείξει, αλλά από την αλλαγή στάσης από πλευράς Τουρκίας με τις αναθεωρητικές βλέψεις και θέλω να ελπίζω ότι τα τελευταία γεγονότα θα βοηθήσουν ώστε να αναθεωρηθεί η τουρκική πολιτική και με την ενεργοποίηση της ΕΕ που για πρώτη φορά είχαμε το 2017 και με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τόσο από εμένα πρόσφατα όσο και, που ήταν η κοινή θέση, από το να πετύχουμε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ενεργότερη εμπλοκή της αμερικανικής διοίκησης, ώστε να διαμορφωθούν κάποια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να ελπίζουμε για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα, την αντιμετώπιση των ανησυχιών όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων.

Όσον αφορά τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, έχουν γίνει βήματα προόδου. Το κάθε κράτος μετεξελίσσεται και έχει νέες ανάγκες και απαντήσεις στα προβλήματα που ο λαός αντιμετωπίζει. Δεν έχω αμφιβολία για τις ευαισθησίες και για τις γνωστές για μένα θέσεις σου, θα επιτύχεις ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση των κομμάτων να αναλάβουν ευθύνες και να φέρουν σε πέρας ένα όραμα που θα μας πάρει πιο πέρα. Με αυτά λέγοντας αγαπημένε μου Νίκο, σε καλωσορίζω σε αυτό το γραφείο που ήτανε γνωστό για σένα, αλλά ιδιαίτερα σε καλωσορίζω για τις εξουσίες που αναλαμβάνεις, για να υλοποιήσεις όσα απαιτούνται για το καλό του κυπριακού λαού, του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και των Τουρκοκυπρίων».

Για τη νέα Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ στη Φιλίππα, η οποία υπήρξε τρία χρόνια βοηθός μου στα ευρωπαϊκά θέματα, sherpa, μια αξιόλογη προσωπικότητα που είμαι βέβαιος θα συμβάλει θετικά στις αποφάσεις, στους προσανατολισμούς, στην κοινή πολιτική που είχαμε ακολουθήσει που δεν σημαίνει ότι θα προσαρμόζεται πάντα με τα δεδομένα της συγκεκριμένης θητείας αλλά που θα εξελίσσεται προς όφελος του συνόλου των συμπατριωτών μας».

Τέλος απευθυνόμενος στον νέο Πρόεδρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που σου παραδίδω την Προεδρία».

Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον τέως Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του το 2013 να τον διορίσει ως Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου, μετά ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και στη συνέχεια ως Υπουργό Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα εννιά χρόνια ήμασταν περισσότερη ώρα μαζί από ό,τι με τις οικογένειες μας. Περάσαμε από κρίσιμες στιγμές και από το Κυπριακό και από τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Αποτελεί γεγονός ότι παραλαμβάνω μια Κύπρο σαφώς καλύτερη από αυτή που παραλάβατε εσείς.

Έχετε πετύχει το μεγάλο στοίχημα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας, μια ανάκαμψη καθοριστικής σημασίας για να μπορείς να κτίσεις και εξωτερική πολιτική και εσωτερική διακυβέρνηση, πετυχημένη.

Κρατώ τα πολλά θετικά της προηγούμενης διακυβέρνησης στα οποία θα κτίσουμε πάνω, στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν για πρώτη φορά στην Ιστορία του τόπου μας, είτε αφορούν τον τομέα της υγείας είτε τη στρατιωτική θητεία είτε την τοπική αυτοδιοίκηση, το δικαστικό Σώμα είτε το ΕΕΕ. Και μάλιστα μια Κυβέρνηση μειοψηφίας, πέραν του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, ήταν μειοψηφίας σε ό,τι αφορά την κατάσταση πραγμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εμάς ο μεγάλος στόχος είναι να κτίσουμε σε όλα τα θετικά που η διακυβέρνησή σας έχει πετύχει. Είμαι περήφανος που ήμουν μέλος αυτής της διακυβέρνησης.

Έγιναν και λάθη. Για να αποφεύγονται τα λάθη η πιο καλή συνταγή είναι να μην κάνεις τίποτα. Αλλά είμαστε εδώ για να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχει απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις του στο πλαίσιο της πολιτικής.

Παίρνεις αποφάσεις, κάποιους ικανοποιούν κάποιους όχι. Το βασικό ζητούμενο είναι να τολμάς να παίρνεις αποφάσεις, οι οποίες είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Όσον αφορά το Κυπριακό εργαστήκαμε μαζί από την αρχή και πράξαμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε αλλά κτίζοντας στη δουλειά που έγινε ειδικότερα στον ευρωπαϊκό παράγοντα και προς τις ΗΠΑ, με τη δική σας καθοδήγηση ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια τόσο εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, είχαμε ξεφύγει από μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη σημασία της χώρας μας είτε αφορά την περιοχή με τις τριμερείς συνεργασίες είτε με τις εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, για πρώτη φορά την ενίσχυση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ. Θα αξιοποιήσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτά τα δεδομένα για να πετύχουμε τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Είμαι σίγουρος ότι η επαφή μας δεν τερματίζεται σήμερα, η επαφή μας θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Καταλήγω θέλοντας να ευχαριστήσω την κα Άντρη, εννέα χρόνια ήμασταν μαζί σε δύσκολες, κρίσιμες στιγμές και θα ήθελα να ευχαριστήσω που σε πολλές περιπτώσεις ένιωσα ότι ήμουν μέλος της οικογένειάς σας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης παρέλαβε την προεδρία από τον τέως Πρόεδρο (Φωτογραφίες)

Σχετικά Άρθρα

Μητροπολίτης Γρεβενών για τον Μίλτο Τεντόγλου: Ο πρωταθλητής που ενώνει μια χώρα

Μητροπολίτης Γρεβενών για τον Μίλτο Τεντόγλου: Ο πρωταθλητής που ενώνει μια χώρα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 8 / 2023 , 3:05 από news_room Μητροπολίτης Γρεβενών για τον Μίλτο Τεντόγλου: Ο πρωταθλητής που ενώνει μια χώρα Τις ευχές του στον παγκόσμιο Έλληνα πρωταθλητή Μίλτο Τεντόγλου εξέφρασε σε σχετική ανακοίνωση του ο σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαυίδ μετά την επιτυχία που σημείωσε ο Μίλτος Τεντόγλου στη Βουδαπέστη. Ο σεβασμιώτατος […]

Πυρκαγιά ξέσπασε σε διαμέρισμα στη Δάφνη Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 26 / 11 / 2023 , 23:13 από news_room Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα βράδυ 26 Νοεμβρίου 2023 στο κέντρο της Δάφνης στο ύψος καλογήρων. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική με τουλάχιστον 12-15 άνδρες, με 5 όχηματα, 1 γερανοφόρο όχημα, 1 όχημα αναγομώσεων αναπνευστικών συσκευών. Στο σημείο βρέθηκε και ΙΧ της ΔΕΔΔΗΕ για τυχόν διακοπή […]