34 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως τα Χριστούγεννα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως τα Χριστούγεννα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 1 / 2023 , 13:25 από news_room

Χοροστάτησε στο Ι. Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά

“Σήμερα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Γεωργιανοί, και από άλλες εθνικότητες ενδεχομένως, συμπροσευχηθήκαμε στην ενορία του Αγίου Ανδρέου. Σήμερα, Χριστούγεννα, αυτή τη μεγάλη εορτή της Ορθοδόξου πίστεώς μας, δεν μας χωρίζει ούτε το ημερολόγιον, η διαφορά των δεκατριών ημερών, ούτε η διαφορά της γλώσσας, ούτε ο πόλεμος, ο οποίος μαίνεται εις το κέντρο της Ευρώπης. Αντιθέτως, ο πόλεμος της Ουκρανίας μας ενώνει και μας ωθεί να προσευχηθούμε για την κατάπαυσή του και για την ειρήνευση του σύμπαντος κόσμου”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, μετά τη θεία λειτουργία για τα Χριστούγεννα, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στην οποία χοροστάτησε σήμερα, Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία σε κάθε προσευχή της, σε κάθε Ακολουθία της, δέεται υπέρ της άνωθεν ειρήνης και υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

“Ιδιαιτέρως η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αγκαλιάζει, με την προσευχή του και με την στοργή του την μητρική, όλους τους απανταχού Ορθοδόξους, παρά τις ενδεχόμενες διαφορές που μας χωρίζουν ενίοτε, από διοικητικής απόψεως.”

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην χθεσινή 90λεπτη συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Petro Poroshenko, ο οποίος, όπως είπε, του διηγήθηκε την τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή στην χώρα του.

“Πιστέψτε με, αδελφοί μου και τέκνα εν Κυρίω, ότι συμπάσχω και με τους Ουκρανούς και με τους Ρώσους, και με τα παιδιά που χάνουν και οι μεν και οι δε. Για εμάς είναι άδικος και αδικαιολόγητος αυτός ο πόλεμος, και σας παρακαλώ σήμερα, ιδιαιτέρως, που είναι Χριστούγεννα, να προσευχηθούμε για την άμεση κατάπαυσή του, και να βοηθήσει ο ενανθρωπήσας Θεός να ενωθούν όχι μόνον οι Ορθόδοξοι λαοί της γης, αλλά όλοι οι λαοί της γης σε μία αγαπημένη πανανθρώπινη οικογένεια.”

Απευθυνόμενος στους πολυάριθμους πιστούς, ο Πατριάρχης εξέφρασε για άλλη μία φορά το στοργικό ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για όλα τα πνευματικά τέκνα της και τους ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα.

“Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η τοπική εδώ Εκκλησία, σας αγκαλιάζει με στοργή και με ενδιαφέρον για την πνευματική σας πρόοδο και σας εύχεται για τα Χριστούγεννα και για το νέον έτος. Δεν μπόρεσα να έρθω του Αγίου Ανδρέου να χοροστατήσω στην Λειτουργία και να είμαι μαζί σας, γι’ αυτό, κατ’ εξαίρεση εφέτος, ήρθα να κάνω τα Χριστούγεννα μαζί σας. Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στις οικογένειές σας την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας και την πατρική αγάπη του Πατριάρχου σας. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών”.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον δραστήριο Ιερατικώς Προϊστάμενο της ρωσοφώνου παροικίας της Πόλεως, Πανοσιολ. Μ. Ιεροκήρυκα κ. Πανάρετο, και ευλόγησε όλους όσοι συμβάλλουν στο εκκλησιαστικό έργο, ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα ως ιερόπαιδες.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μ. Ιεροκήρυξ κ. Πανάρετος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσφορά του Ναού του Αγίου Ανδρέου, ιδιαιτέρως προς τους εμπεριστάτους πρόσφυγες, και ζήτησε από τον Παναγιώτατο να ευλογήσει τα μέλη της ρωσοφώνου κοινότητος.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε στα σλαβωνικά ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος με τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο και έψαλε η γυναικεία χορωδία της ενορίας. Εκκλησιάστηκαν ο Οσιολ. Ιερομόναχος κ. Αλέξιος, υπεύθυνος του γειτονικού Μετοχίου της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στον Γαλατά, μαζί με τους πατέρες που διακονούν σε αυτό, ο Εντιμολ. Αρχών Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παντελεήμων Βίγκας, ως εκπρόσωπος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο Εντιμ. Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη κ. Ιωάννης Γιγουρτσής και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε παρακείμενη αίθουσα που διαμορφώθηκε ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πανοσιολ. κ. Παναρέτου και των συνεργατών του, και ακολούθως με την παρουσία όλων όσοι εκκλησιάστηκαν ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα της παροικίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως τα Χριστούγεννα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως τα Χριστούγεννα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως τα Χριστούγεννα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως τα Χριστούγεννα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεόρτασε με την ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως τα Χριστούγεννα

Σχετικά Άρθρα

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου η πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου η πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 10 / 2023 , 4:49 από news_room ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια το πρωί της Πέμπτης, 26ης Οκτωβρίου 2023 είχε πλημμυρίσει από μαθητές, δασκάλους, γονείς και λοιπούς ενορίτες οι οποίοι παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την Αρτοκλασία και την Δοξολογία προεξάρχοντος […]

Επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Αμμάν της Ιορδανίας

Επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Αμμάν της Ιορδανίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 8 / 2023 , 15:59 από news_room Επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Αμμάν της Ιορδανίας Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου και Ιορδανίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων και των επιχειρηματικών συνεργασιών, συζήτησε χθες, στο Αμμάν, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, στο περιθώριο της επίσημης […]