Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 1 / 2023 , 7:04 από news_room
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά και με τον πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς
Σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Πέμπτης στο νότιο Ισραήλ, καθώς δύο ρουκέτες κατευθυνόμενες από τη Γάζα προς τα ισραηλινά εδάφη εξουδετερώθηκαν από το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα «Σιδηρούς θόλος».
Ακολούθησαν ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στην κεντρική Γάζα όπου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF), χτυπήθηκε «υπόγειο εργαστήριο κατασκευής ρουκετών που ανήκει στη Χαμάς». Οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν βέβαιες πως το χτύπημα θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την οργάνωση, ενώ από την επίθεση δεν αναφέρονται νεκροί ή τραυματίες.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασέμ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ένοπλες ομάδες στη Γάζα «θα συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού και των ιερών του και θα παραμείνουν η ασπίδα και το σπαθί του λαού», ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε πως η χώρα του δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση, αν και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια σε όλους τους τομείς».
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί περιορισμένη εξουσία στη χώρα, βρίσκεται σε μια περίοδο «συνεργασίας» με το Ισραήλ, η οποία συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας σχετικά με τρομοκράτες. Η «συνεργασία αυτή θα λήξει ύστερα από την επίθεση στην Τζενίν», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.
Πολλοί φοβούνται πως η κλιμάκωση της βίας μπορεί να είναι η αρχή γενικευμένης σύρραξης, ενώ κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν στο Al Jazeera ότι βλέπουν τις αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους ως προάγγελο μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη Γάζα, όπως αυτές που κόστισαν τη ζωή σε 49 ανθρώπους τον περασμένο Αύγουστο.
Στον απόηχο της επίθεσης στην Τζενίν, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Δυτική Οχθη πυρπολώντας ελαστικά και διαμαρτυρόμενοι για την αιματοχυσία. Περισσότερες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις προσεχείς ημέρες.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν
Παράλληλα, κι ενώ η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ένταση στην περιοχή αυξάνεται, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς και με τον ΥΠΕΞ Ελι Κοέν και την επομένη με τον πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Μαζί τους θα συζητήσει της ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει αμφότερες τις πλευρές να υιοθετήσουν και να σεβαστούν τη λύση των δύο κρατών. Επιπλέον θα συζητήσει με τις παλαιστινιακές αρχές την επέκταση και ενδυνάμωση των σχέσεων της περιοχής με τις ΗΠΑ.
Πηγή: Kathimerini.gr Φωτο: [EPA/ALAA BADARNEH]