24 °C Athens, GR
28/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Τζορτζ Τσούνης: Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος μαζί με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ Οι “Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου” στην Αθήνα – Τα μηνύματα για Ορθοδοξία, Τουρκία και Ουκρανία Αρμενία: Ο αρχιεπίσκοπος Γκαλστανιάν, αποποιήθηκε τα ιερατικά καθήκοντά του για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο» Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο» Εξαιρετικά ενδιαφέρον webinar από την VHL Family Alliance Greece για τον Σποραδικό και κληρονομούμενο καρκίνο του νεφρού Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως Την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα Windsor επισκέφτηκε o Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών

Τα νέα δεδομένα στην Εκκλησία της Κύπρου

Τα νέα δεδομένα στην Εκκλησία της Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 12 / 2022 , 21:21 από news_room

Σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις έχει η ανάδειξη του μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου σε αρχιεπίσκοπο Κύπρου, έπειτα από μια περίπλοκη διαδικασία η οποία συμπεριέλαβε και ανοιχτές κάλπες στο γενικό κοινό (και όχι μόνον στους λαϊκούς εκλέκτορες, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα).

Σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις έχει η ανάδειξη του μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου σε αρχιεπίσκοπο Κύπρου, έπειτα από μια περίπλοκη διαδικασία η οποία συμπεριέλαβε και ανοιχτές κάλπες στο γενικό κοινό (και όχι μόνον στους λαϊκούς εκλέκτορες, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα). Ο διάδοχος του μακαριστού Χρυσοστόμου αποτελεί έναν από τους μητροπολίτες που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, γεγονός το οποίο τον καθιστά πρόσωπο προσφιλέστερο στις δυτικές αντιλήψεις, μακριά από την επιρροή της Μόσχας.

Ο κ. Γεώργιος βρίσκεται, επίσης, πολύ πιο κοντά στις απόψεις και αντιλήψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα ακόμη γεγονός το οποίο υποδηλώνει την απόστασή του από τη Μόσχα. Σε γενικές γραμμές η εκλογή αρχιεπισκόπου στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία λίγα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει καθοριστικά βήματα ενίσχυσης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ (άρση εμπάργκο όπλων, συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ), προς μια κατεύθυνση η οποία έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεώργιος αναδείχθηκε με βάση την εξασφάλιση 11 ψήφων (από τις 16) της Ιεράς Συνόδου, με βασικό αντίπαλο τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος στη λαϊκή ψήφο με 35,68%. Η συμμαχία του ιδίου ως δεύτερου και του τρίτου, μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ήταν –μεταξύ άλλων– ο παράγων που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του νέου αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα αποφασίσει προσεχώς την ημερομηνία ενθρόνισής του, πιθανότατα την 8η Ιανουαρίου.

Ο νέος αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε το 1949 και αποτέλεσε τον ηλικιακά πρεσβύτερο από τους τρεις ανθυποψηφίους του. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στα ίδια ακαδημαϊκά αντικείμενα. Χειροτονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1984 σε διά-κονο και σε πρεσβύτερο και αρχιμανδρίτη τον Μάρτιο του 1985. Το 1994 ανέλαβε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ εργαζόταν και ως καθηγητής Χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1994 κέρδισε την καταδίκη της Τουρκίας από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο είχε προσφύγει το 1989 όταν συνελήφθη και κακοποιήθηκε από τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της κατοχής. Το 1996 χειροτονήθηκε σε επίσκοπο και το 2006 αναδείχθηκε μητροπολίτης Πάφου. «Η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερία της και ο λαός περιμένει να εγκύψουμε στα πολλά του προβλήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Ιταλία: Η ευρωπαϊκή χώρα με τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές το 2021

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών το 2021 από την αρχή της χρονιάς ως τη 14η Αυγούστου, δείχνουν επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ιταλία κάηκαν 1. 200.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, επιφάνεια περίπου ίση με αυτή σχεδόν ολόκληρης της Ρώμης, της πρωτεύουσας. Στην Ελλάδα την […]

Την απόδοση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στη δημόσια λατρεία ανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 31 / 1 / 2022 , 17:07 από news_room Την επαναφορά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης σε πλήρη λειτουργική ζωή αναγγέλλει μέσω μηνύματός του στο τεύχος Ιανουαρίου της μηνιαίας έκδοσης του Εθνικού Προσκυνήματος των ΗΠΑ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Η επαναφορά, σημειώνει, γίνεται σε μια ιστορική στιγμή […]