17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Κύπρου Χρυσόστομος: «Η τραγικότητα με την οποία απωλέσθη ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, μας συγκλονίζει»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 10 / 2022 , 20:07 από news_room

Αγαπητοί εν Κυρίω Αδελφοί μου,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθυνόμαστε προς τον αγαπητό μας εν Χριστώ αδελφό, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, στους ικανούς και άξιους συνεργάτες του, καθώς και  σ’ όλους τους εκλεκτούς εισηγητές, συγχαίροντάς τους θερμά για τη διοργάνωση της ετήσιας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, η οποία εφέτος έχει ως θέμα: « ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ –ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ. ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ».

Κάθε φορά που στη μνήμη μας, στην καρδιά μας και στα χείλη μας έρχεται η πνευματική πηγή τού Ελληνισμού, που λέγεται Μικρά Ασία, ένας βαθύς ιστορικός πόνος νοιώθουμε να διαπερνά ολόκληρο το είναι μας.

Ο Νομπελίστας Ποιητής Γιώργος Σεφέρης είπε βέβαια και έγραψε «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Η τραγικότητα όμως με την οποία απωλέσθη ο ανθηρός Ελληνισμός της Μικράς Ασίας,  όχι μόνο μάς πληγώνει αλλά μάς συγκλονίζει και μάς εξουθενώνει.

Αδυνατούμε, ακόμη, να το πιστέψουμε ότι ο Ελληνισμός με τη μακραίωνα ιστορική του διαδρομή, με το γόνιμο πνευματικό και δημιουργικό του πνεύμα αλλά και  με τις ιστορικές πληγές τού παρελθόντος, οι οποίες έπρεπε να τον είχαν διδάξει και φρονηματίσει, περιέπεσε και πάλιν «στη δολερή διχόνοια» με αποτέλεσμα τη φρικτή Μικρασιατική καταστροφή, τις τραγικές συνέπειες τής οποίας ακόμη υφιστάμεθα.

Ως εκ τούτου, είναι χρέος μας ιερό να ανατρέχουμε στις ιστορικές μας πηγές, είτε αυτές είναι σελίδες δόξας και ηρωισμού είτε είναι σελίδες γεμάτες θλίψη και πόνο, αφ’ ενός μεν  για να αντλούμε δύναμη από τις ιστορικές μας επιτυχίες, αφ’ ετέρου δε  να διδασκόμαστε από τα τραγικά λάθη τού παρελθόντος και να μην τα επαναλαμβάνουμε, όπως, δυστυχώς, συνέβη και με την ιδιαίτερή μας πατρίδα, Κύπρο.

Θερμά συγχαίροντες και πάλι τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη σας και λίαν αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Βασίλειο για την τόσο σημαντική και αξιόλογη πρωτοβουλία του, επευλογούμε την Κληρικολαϊκή σας Συνέλευση και ευχόμαστε όπως ο Τριαδικός Θεός μας, διά πρεσβειών του Αγίου Επιφανίου, σας ευλογεί και σας ενισχύει, ώστε να «έργάζεσθε ἐκ ψυχῆς, ὡς τῷ Κυρίῳ καὶ οὐκ ἀνθρώποις,  εἰδότες ὅτι ἀπὸ Κυρίου ἀπολήψεσθε τὴν ἀνταπόδοσιν τῆς κληρονομίας» (Κολ. 3, 23-24).

Αναμφίβολα, η πνευματική σας διακονία στο έργο της Εκκλησίας, κάτω από την πνευματική καθοδήγηση και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη σας, συντελεί στην πνευματική και εθνική καλλιέργεια του ποιμνίου μας, εμπνέει την ελπίδα και την αισιοδοξία στον λαό μας και είναι ευάρεστη ενώπιο του Κυρίου μας,Ο Θεός μαζί σας!

Μετ’ ευχών εγκαρδίων

      Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Μητρόπολη Λεμεσού: Η Εορτή του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή

Μητρόπολη Λεμεσού: Η Εορτή του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 10 / 2023 , 23:40 από news_room Στις 5 Οκτωβρίου τιμάται από την Εκκλησία μας ο Άγιος ένδοξος Ιερομάρτυς Ερμογένης επίσκοπος Σάμου. Πανηγυρίζει το ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται στην κοινότητα Επισκοπής. Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να λαμπρύνει την εορτή του Αγίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. […]

Κουρά αραβορθοδόξου μοναχού τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Κουρά αραβορθοδόξου μοναχού τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 18 / 1 / 2023 , 13:36 από news_room Την 18η Ιανουαρίου ε.ε, εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρος Β’ χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου, προ του πέρατος της οποίας ετέλεσε την Μοναχική […]