17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μπομποράτσι της Βουλγαρίας

bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 23 / 10 / 2022 , 5:11 από news_room

Στις 22 Οκτωβρίου, με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, πραγματοποιήθηκε πνευματικός εορτασμός στον ναό «Αγία Πέτκα»(Αγία Παρασκευή) στο Μπομποράτσι της Βουλγαρίας.

Με την Θεία Λειτουργία  τιμήθηκε εορτή του ναού – η ημέρα της Αγίας Πέτκας, και η επέτειος από τα 160 χρόνια του ναού. Ανανέωση έγινε και μετά την επισκευή και αποκατάσταση του ιερού τόπου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπελογκράτσικ κ. Πολυκάρπιος, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Ευθύμιο, Πνευματικό Επόπτη της Μητρόπολης Σόφιας, τον Ιερέα Αλέξανδρο Stoev, Εφημέριο της Πνευματικής Περιφέρειας Ραντομίρ και τον Ιερέα του χωριού Ιβάν Ντιμιτρόφ, τον Ιεροδιάκονο Βαρθολομαίο και τον Ιεροδιάκονο Πολύκαρπο.

Τον εκκλησιαστικό κλήρο πλήρωσαν ιεροψάλτες, με επικεφαλής τον κ. Angel Mladenov, γραμματέα της Μητρόπολης Σόφιας, και τον κ. Grisen Chakari.

Πριν από τη Θεία Λειτουργία ο Επίσκοπος Πολύκαρπος τέλεσε την τελετή της ανανέωσης και χειροθέτησε αναγνώστη και ψάλτη τον μικρό δούλο του Θεού Δανιήλ.

Την Θεία Λειτουργία τίμησαν ο κ. Plamen Alexiev, δήμαρχος του δήμου Radomir, ο αντιδήμαρχος του χωριού Μπομποράτσι, δήμαρχοι οικισμών, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και φορέων, καθώς και δεκάδες κάτοικοι και καλεσμένοι του χωριού.

Μετά τη λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπελογκράντσι, κ. Πολύκαρπος, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτου τέλεσε τη Θεία  Λειτουργία. Ο Επίσκοπος Πολύκαρπος τόνισε στον λαό τα πλεονεκτήματα, τις ιδιότητες και την εξαίρετη διακονία του π. Αλέξανδρου και μοιράστηκε ότι το βραβείο του δόθηκε ως ενθάρρυνση για την άξια μελλοντική του διακονία.

Συγχαίροντας τον νέο οικονόμο, ο επίσκοπος εκφώνησε κήρυγμα στο οποίο μίλησε για τα γεγονότα που συγκέντρωσαν το χριστιανικό πλήθος στο ναό και τονίζοντας τα σημαντικότερα από αυτά, κάλεσε τους χριστιανούς πιστούς να εκπληρωθούν με πίστη, ελπίδα και αγάπη και να γεράσει σε μια ενάρετη ζωή κατά το παράδειγμα της Αγίας Πέτκα (Αγία Παρασκευή)καθώς  και των άξιων προγόνων του. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους κτήτορες και δωρητές για τη γενναιοδωρία για την ανακαίνιση του ναού και για την αγάπη τους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πίστη. Προσευχήθηκε αυτή η δέσμευση στην πνευματική ζωή και η αφοσίωση στην Ορθόδοξη Εκκλησία να μεταδοθεί στις νεότερες γενιές – τις επόμενες γενιές.

Εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων χαιρετισμούς και ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο και τον Επίσκοπο Πολύκαρπο απηύθυνε ο νέος διάκονος Alexander Stoev, επισκοπικός βουλευτής της πνευματικής περιφέρειας Radomir και ενοριακός ιερέας του χωριού.

Η γιορτή στην εκκλησία του χωριού Μπομποράτσι ολοκληρώθηκε  με εορταστικό  αδελφικό γεύμα και μουσικό πρόγραμμα. Εκ μέρους όλων των κατοίκων του χωριού, δόθηκε στον Επίσκοπο Πολύκαρπο μια εικόνα με την εικόνα της Αγίας Πέτκα Ταρνόφσκα, ως ανάμνηση του προσευχητικού πνευματικού εορτασμού.

Φωτογραφίες: Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος

bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2) bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2) bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2) bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2) bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2) bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2) bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2) bobomir_liturgy_2022_bulgaria_church (2)

Σχετικά Άρθρα

Αθηνών Ιερώνυμος : Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά – Ιωαννίνων

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 28 / 6 / 2021 , 4:56 από news_room Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για το μέλλον της πρώτης και ιστορικής Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά – Ιωαννίνων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά και συμβολή […]

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Μάνα Εκκλησία διέσωσε το Γένος» – Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Αποστόλου του Νέου στο Πήλιο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 8 / 2020 , 13:04 από Την μνήμη του τοπικού μας Αγίου Νεομάρτυρος Αποστόλου του Νέου εόρτασε σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, στην γενέτειρά του, τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε υπαιθρίως, στο αμφιθεατρικό προαύλιο του Ναού, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, […]