21 °C Athens, GR
01/10/2022

Τελευταια Νέα
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ Φθιώτιδος Συμεών: «Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση» Την Τρίτη ξεκινά εργασίες η Ιερά Σύνοδος – Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Εκλογές νέων Μητροπολιτών O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς Πρόσκληση για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Ρουμάνος Oρθόδοξος Ιερέας & Σκηνοθέτης: «Οι ελληνόφωνες Εκκλησίες τελούν υπό την πίεση εκείνων, που ηγούνται των κρατών»

Ρουμάνος Oρθόδοξος Ιερέας & Σκηνοθέτης: «Οι ελληνόφωνες Εκκλησίες τελούν υπό την πίεση εκείνων, που ηγούνται των κρατών»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 / 9 / 2022 , 13:00 από news_room

Ο κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, σκηνοθέτης και πρωθιερέας Κυπριανός Μέγκα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συμμετάσχει στο 44ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μόσχας, κατά το διάστημα από 26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022, παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Σπας», όπου αναφέρθηκε σύντομα στην κινηματογραφική του δραστηριότητα και κατέθεσε τις απόψεις του επί επίκαιρων προβλημάτων της σύγχρονης εποχής.

Αναλογιζόμενος τη σκηνοθετική δραστηριότητα ως αναπόσπαστο μέρος της διακονίας του στην Εκκλησία, δήλωσε ότι πιστεύει στην ικανότητα του κινηματογράφου να αλλάξει τον κόσμο. «Δεν προσπαθώ να πείσω το ακροατήριο», ανέφερε ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι «απλώς θέλω να μιλήσω μαζί του για την ελευθερία. Ως ιερέας, ο οποίος υπηρετεί τον Θεό και την Εκκλησία και ως σκηνοθέτης αισθάνομαι ότι οφείλω να μιλήσω ακριβώς για την ελευθερία». Το θέμα του αγώνα για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι στην κομμουνιστική Ρουμανία πραγματεύεται και η ταινία τεκμηριώσεως «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» του πρωθιερέα Κυπριανού Μέγκα, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του 44ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Μόσχας και προβλήθηκε για πρώτη φορά εκεί στις 28 Αυγούστου 2022.

Στη συνέντευξή του ο πρωθιερέας Κυπριανός Μέγκα εξέφρασε τη γνώμη ότι τις αγαθές σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών βλάπτει το ότι «δυστυχώς ορισμένες εξ αυτών, ιδίως οι ελληνόφωνες, δέχονται πίεση εκ μέρους όσων ηγούνται των κρατών». Αυτή η κατάσταση αξιολογείται από τον κληρικό ως «συμφορά στις διορθόδοξες σχέσεις».

Ο πρωθιερέας Κυπριανός Μέγκα με λύπη επεσήμανε τις απόπειρες πολιτιστικής απομόνωσης της Ρωσίας. «Αγαπώ τον ρωσικό πολιτισμό, τον κινηματογράφο και κατ’ εμέ, σήμερα αποτελεί μεγάλη αδικία το γεγονός ότι εναντίον όλων αυτών τοποθετείται κυριολεκτικά ένα σιδηρούν παραπέτασμα», είπε ο χριστιανός ορθόδοξος σκηνοθέτης και συνέχισε: «ο σκοπός μου όμως ήταν να έλθω εδώ και να αποδείξω ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτό το παραπέτασμα είναι διαφορετικοί, εντελώς αλλιώτικοι από το πώς τους παρουσιάζουν στον κόσμο».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Βουλγαρία έστειλε σήμερα 350 στρατιώτες στα σύνορά της με την Τουρκία προς υποστήριξη της αστυνομίας εξαιτίας μιας αυξανόμενης πίεσης μεταναστευτικών ροών, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γκεόργκι Παναγιότοφ. «Από σήμερα Δευτέρα υπάρχουν στρατιώτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα για να υποστηρίξουν τη συνοριακή αστυνομία. Έχουν σταλεί 350 άτομα μαζί με περίπου 40 μονάδες εξοπλισμού, είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV. Περισσότερα από 6.500 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, ως επί το πλείστον Αφγανοί υπήκοοι, έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο στη Βουλγαρία, αριθμός υπερτριπλάσιος συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η Βουλγαρία βρίσκεται στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο δρόμο για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ένα συρματόπλεγμα, σε πολλά σημεία κατεστραμμένο, καλύπτει τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα μήκους 259 χλμ. Το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει τον Αύγουστο να στείλει 400 έως 700 στρατιώτες στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και την Ελλάδα για να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην κατασκευή φρακτών. Το φτωχότερο μέλος της ΕΕ, η Βουλγαρία, δεν έχει δεχθεί ποτέ μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, οι περισσότεροι από τους οποίους φεύγουν από την χώρα πριν καν λάβουν απάντηση σχετικά με το καθεστώς τους ως πρόσφυγες.

Βουλγαρία: Η Σόφια στέλνει 350 στρατιώτες στα σύνορα με την Τουρκία εν μέσω αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Η Βουλγαρία έστειλε σήμερα 350 στρατιώτες στα σύνορά της με την Τουρκία προς υποστήριξη της αστυνομίας εξαιτίας μιας αυξανόμενης πίεσης μεταναστευτικών ροών, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γκεόργκι Παναγιότοφ. «Από σήμερα Δευτέρα υπάρχουν στρατιώτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα για να υποστηρίξουν τη συνοριακή αστυνομία. Έχουν σταλεί 350 άτομα μαζί με περίπου 40 […]

Συλλυπητήρια Επιστολή του Πατριάρχη Αντιοχείας στην Ι.Σ. της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 11 / 2020 , 16:57 από Ο Πατριάρχης Ιωάννης Ι εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον Πατριάρχη της Σερβίας: «Γνωρίζαμε στο πρόσωπο του αείμνηστου Πατριάρχη μια μεγάλη υποστήριξη για την Εκκλησία της Αντιόχειας». Δαμασκός, 20 Νοεμβρίου 2020 Ο Μακαριώτατος Ιωάννης Χ, Πατριάρχης Αντιόχειας και Όλης της […]

Pin It on Pinterest