31 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Βέρμιο-Καστανιά : Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Κυρά του Πόντου, Παναγία Σουμελά – Adologala.gr Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο – Adologala.gr Τα προεόρτια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής – Adologala.gr Μήνυμα για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο – Adologala.gr Αίγυπτος: 40 νεκροί και 45 τραυματίες από φωτιά σε εκκλησία στην Γκίζα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή της Παναγίας αφορμή να θυμηθούμε τις μητέρες μας και να τους πούμε «ευχαριστώ» – Adologala.gr Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου για την ελληνική οικονομία Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τιμά την μνήμη του Αγίου Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης – Adologala.gr

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τιμά την μνήμη του Αγίου Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 7 / 7 / 2022 , 15:03 από news_room

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τιμά την μνήμη του Αγίου Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης – Adologala.gr

Στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου, εχοροστάτησε σήμερα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, επί τη εορτή του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης.

Ο Μακαριώτατος, ομιλώντας προς τους κληρικούς της Πατριαρχικής αυλής, έδωσε το στίγμα της ζωής του Αγίου Θεοδώρου, ενώ επεσήμανε την συμβολή του νυν Μητροπολίτου Κυρήνης κ. Αθανασίου στην προβολή του θαυματουργού Αγίου της Εκκλησίας μας και την εν γένη πολύπλευρη συμβολή του στον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου για την οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Ο πολυγραφότατος Ιεράρχης της Παλαιφάτου και Αποστολικής Μητροπόλεως Κυρήνης, της πρώτης Επισκοπής που ιδρύθηκε στην Αφρική, υπηρέτησε θυσιαστικά και ουσιαστικά το Δευτερόθρονο Πατριαρχείo, επί 22 συναπτά έτη, από την θέση του Πατριαρχικού Εξάρχου στην Μόσχα, όπου ανακαίνισε κτίρια, εδραίωσε την Εξαρχία, συνέβαλε στην διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και οδήγησε πολλούς στο πνεύμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Όπως ανέφερε ο Πατριάρχης, ο Σεβασμιώτατος Κυρήνης κοσμεί με την παρουσία του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο υπηρέτησε και συνεχίζει και υπηρετεί ποικιλοτρόπως, ενώ αποτελεί συγκυρηναίο του Πατριάρχου και εκλεκτό μέλος της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου.

Σύντομος βίος Αγίου Ιερομάρτυρος Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης

Ο Άγιος Θεόδωρος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.) και καταγόταν από την Κυρήνη της Λιβύης. Ήταν αντιγράφος ιερών βιβλίων, που τα μοίραζε στις εκκλησίες για τον φωτισμό των πιστών.

Τότε τον προσκάλεσε ο ηγεμόνας και ο Θεόδωρος παρουσιάστηκε μπροστά του, συνοδευόμενος από πολλούς χριστιανούς, μεταξύ δε αυτών ήταν και οι Αγίες Κυπρίλλα, Αρόα και Λουκία.

Ο ηγεμόνας του ζήτησε να παραδώσει τα βιβλία του και ν’ αρνηθεί τον Χριστό, αλλά ο Θεόδωρος δεν υπάκουσε στη διαταγή του ηγεμόνα και έτσι υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Στην αρχή τον μαστίγωσαν ανελέητα, κατόπιν τον σταύρωσαν και στη συνέχεια έξυσαν τις πληγές του με δέρματα. Έπειτα αφού έκοψαν τη γλώσσα του, τον έριξαν στη φυλακή όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τιμά την μνήμη του Αγίου Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης - Adologala.gr Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τιμά την μνήμη του Αγίου Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης - Adologala.gr Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τιμά την μνήμη του Αγίου Θεοδώρου επισκόπου Κυρήνης - Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, το απόγευμα, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Μεγαλονύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου.   Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Ιεροκήρυξ […]

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κέρκυρα

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κέρκυρα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 12 / 2021 , 19:15 από news_room Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, στην σημερινή εορτή του Αγίου Νικολάου, του προστάτου των θαλασσών, λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Γερόντων) στο ιστορικό Cabielo στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Κατά την […]

Pin It on Pinterest