22 °C Athens, GR
26/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αίγυπτο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίκληση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε πανεπιστημιακές διαδικασίες Γ΄ Πανελλήνιο συνέδριο στελεχών κατασκηνώσεων Συναντήσεις 23ης Μαϊου 2024, Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στην Αίγυπτο Ο ποδηλάτης δρόμου Αλέξανδρος Αγρότης, επίτιμος πρεσβευτής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Ο Β. Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δηλώνουν πηγές στο Reuters Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023

Σημαντικές οι προοπτικές για τον θρησκευτικό τουρισμό Κύπρου και Ελλάδας

Σημαντικές οι προοπτικές για τον θρησκευτικό τουρισμό Κύπρου και Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 11 / 2022 , 16:54 από news_room

Διαπιστώσεις από την υλοποίηση της πράξης της ΕΕ «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σημαντικές είναι οι προοπτικές για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελικής εκδήλωσης της πράξης RECULT, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο αυτής.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 23/06/22, στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄, στην Λευκωσία και διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού για την Κύπρο και την Ελλάδα. Με την πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν οι δύο χώρες, όπως σημείωσε, μπορούν να αναπτύξουν πολύ περισσότερο αυτήν τη μορφή τουρισμού. Ο χαιρετισμός αναγνώσθηκε εκ της Διευθύντριας Τουρισμού κας Α. Δημητριάδου.

Επίσης, σε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’ που αναγνώσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που όπως τόνισε αναδεικνύει την άυλη και υλική πολιτιστική εκκλησιαστική μας κληρονομιά και συμβάλλει συνάμα στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού Κύπρου και Ελλάδας.

Την σημαντικότητα του προσκυνηματικού τουρισμού υπογράμμισε σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ΄Β που αναγνώσθηκε από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Σύρου Αλ. Μαρκουίζο. Μεγίστης σημασίας είναι η ανάδειξη της κληρονομιάς μας, πρόσθεσε, καθώς επίσης και η κατάλληλη εκπαίδευση των ειδικών του χώρου για την σωστή ανάδειξή της.

Από την πλευρά του, ο Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου κος Χρ. Παπαχριστοδούλου έκανε μια γενική παρουσίαση του έργου καθώς και των δράσεων που αναλήφθηκαν.

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας μίλησε η κα Ευ. Ιωσήφ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεων του Υπουργείου στο πλαίσιο του RECULT.

Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, κα Χρ. Ψηλογένη, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιώτικη περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμα μίλησε για τις δράσεις που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό, την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και το Παρατηρητήριο θρησκευτικού τουρισμού.

Ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου κος Ν. Χρυσίνης αναφέρθηκε στη συμβουλευτική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού καθώς και στις πολιτιστικές διαδρομές κρουαζιέρας θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Ο κος Π. Πόγκας αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σωματείου ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κος Β. Δρακονάκης παρουσίασε την δράση και τα αποτελέσματα της Εκκλησίας της Κύπρου ως προς την ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Χ.Ν. Αναγνωστόπουλος μίλησε κι αυτός με την σειρά του για τη ψηφιοποίηση και οπτικοποίηση της υλικής και άυλης θρησκευτικής κληρονομιάς από πλευράς του Πανεπιστημίου.

Τέλος, ο Βοηθός Ερευνητής κος Χρήστος Αντρέεβ του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζουμε την τελική εκδήλωση της Πράξης RECULT, που έχει ως στόχο την ανάδειξή της άυλης εκκλησιαστικής κληρονομιάς -μνημείων και κειμήλιων- τα οποία μετρούν αιώνες ζωής, σε Ελλάδα και Κύπρο. Με την εν λόγω πράξη, επιχειρείται για πρώτη φορά η από κοινού προώθηση και ανάδειξη αυτής της πλούσιας κληρονομιάς, στοχεύοντας συνάμα στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στο πλαίσιο της Πράξης RECULT, συμβάλλει ενεργά με δράσεις, οι οποίες πραγματεύονται την καταγραφή, αποτύπωση και διάσωση της εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησε ένα πρότυπο, σύγχρονο εργαστήρι στον χώρο της, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ειδικά λογισμικά, σαρωτές ακτίνων X και δομημένου φωτός, κ.ά.), που επιτρέπει την εκτεταμένη και μεθοδική ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δημιούργησε, παράλληλα, σημαντικό αριθμό πρωτοκόλλων και μεθοδολογιών καταγραφής, αποτύπωσης και καταχώρησης δεδομένων ψηφιοποίησης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα επιστημόνων που στελεχώνουν το Εργαστήριο να ψηφιοποιήσει στο πλαίσιο του RECULT 63 εκκλησιαστικά μνημεία, 107 κειμήλια και 45 δρώμενα άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετίζουμε λοιπόν τη σημερινή τελική εκδήλωση της Πράξεως RECULT και το εταιρικό σχήμα που απαρτίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Είμαστε βέβαιοι, ότι υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες υποδομές, καθώς και η απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να μεταδοθούν επιτρέποντας την ψηφιοποίηση της εκκλησιαστικής κληρονομιάς όχι μόνο στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Κύπρου αλλά και πέραν των ορίων αυτής.

Τέλος, με τις σύντομες αυτές σκέψεις για τη σημερινή εκδήλωση, ευχαριστούμε τους αξιόλογους ομιλητές, καθώς και όλους όσοι συντελούν στην ολοκλήρωση του Προγράμματος. Η συμβολή τους είναι πολύτιμη, διότι με το έργο αυτό δεν καταγράφονται τα λείψανα ενός «μουσειοποιημένου» πολιτισμού του παρελθόντος, αλλά πληροφορείται και κοινοποιείται προς όλους η ζωντανή και καθημερινώς βιούμενη εκκλησιαστική κληρονομία μας

Ευχόμαστε ολόψυχα προς όλους τον άνωθεν φωτισμό και κάθε παρά Κυρίου ευλογία.

Μετ΄ ευχών

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Εκκένωση κοινοτήτων κοντά στη Λίμνη Τάχο, που απειλούνται από μεγάλη πυρκαγιά

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 14:44 από news_room Κάτοικοι και παραθεριστές εκκενώνουν κοινότητες κοντά στη Λίμνη Τάχο, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Καλιφόρνια, καθώς η πυρκαγιά Κάλντορ έφτασε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αφού κατέκαψε δάση το Σαββατοκύριακο. Η ξηρασία και οι άνεμοι ενίσχυσαν το πύρινο μέτωπο που από την Κυριακή έχει κάνει […]

Κανονικά θα λειτουργούν τα γραφεία της Ι.Μ. Φωκίδος από τη 1η Νοέμβρη 2021

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 10 / 2021 , 0:59 από news_room Ανακοινώνουμε ότι τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ανοίγουν κανονικά και θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες από 1η Νοεμβρίου 2021. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος κ. Θεόκτιστος ασθένησε ηπίως καθότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Το ίδιο οι ιερείς και οι υπάλληλοι των γραφείων ασθένησαν ηπίως, […]