19 °C Athens, GR
24/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Ολοκληρώθηκε η Σύναξη Πνευματικών στη Μητρόπολη Εδέσσης Την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επισκέπτεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καίσαρι Κορινθίας Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821 στους Αγίους Τόπους Το ενδεχόμενο ανάπτυξης οπλισμένης δύναμης στην Αϊτή συζητούν ΗΠΑ-Καναδάς Περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια Επίσκεψη του Δημάρχου του Μεσολογγίου στον Μητροπολίτη Αιτωλίας Δαμασκηνό Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση κατά του Ρατσισμού» Μεγάλο αποβατικό σκάφος του ΠΝ των ΗΠΑ συμμετέχει σε γυμνάσια στη Νότια Κορέα Επίσκεψη στο Λίβανο και την Συρία πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος – Παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 6 / 2022 , 18:41 από news_room

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε στις 9 Ιουνίου 2022 την Κυπριακή Δημοκρατία, στη συζήτηση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2021.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσίαση της Έκθεσης, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης για την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων του ΟΗΕ.

Εμμένουμε στην πεποίθηση μας, είπε, ότι η Έκθεση δεν πρέπει να είναι μια συλλογή αρχείων αναφορικά με συνεδριάσεις και έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά μια ουσιαστική απεικόνιση της θέσης του Συμβουλίου για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, επεσήμανε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, θα πρέπει για κάθε σύγκρουση που εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να γίνεται μια ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων που είχε. Επίσης να υπάρχει μια αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συμμόρφωση των εμπλεκομένων. Αναγκαίο επίσης είναι να περιλαμβάνεται μια αξιολόγηση της απόδοσης του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά στην εκπλήρωση των βασικών πτυχών της εντολής του, και εκτιμήσεις για τους τρόπους με τους οποίους το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διασφαλίσει την ειρηνική επίλυση κάθε διένεξης που έχει ενώπιον του.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγική ανάλυση αναφορικά με τις βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων και τους πιθανούς τρόπους που θα επιτρέψουν να γίνει πιο ολοκληρωμένη η προσέγγιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης να καταγράφει λύσεις για τις συνέπειες των συγκρούσεων, όπως η μετακίνηση πληθυσμών και οι επακόλουθες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, αναγκαίο είναι η Έκθεση να συμπεριλαμβάνει ένα ειδικό κεφάλαιο αναφορικά με την ειρήνη και δικαιοσύνη, με στόχο τη σαφήνεια όσον αφορά στο επίπεδο ατιμωρησίας για σοβαρά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και τις στρατηγικές εξάλειψης της.

Αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό, χαιρέτισε τα δύο ψηφίσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 2021 για την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη βάση του ψηφίσματος 186. Τόνισε ότι ο λόγος που το Κυπριακό παραμένει για τόσα χρόνια στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πρωτίστως η, χωρίς συνέπειες, μη εφαρμογή των πολυάριθμων σχετικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξει ηγετικό ρόλο στο να καταδειχθεί ότι τα ψηφίσματα του δεν μπορούν να αγνοούνται αλλά πρέπει να εφαρμόζονται. Το να επιτραπεί η παγιοποίηση των επιπτώσεων της παράνομης χρήσης βίας κατά της Κύπρου, θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η περίπτωση των Βαρωσίων, πρόσθεσε, αποτελεί απτό παράδειγμα για να αποδεχθεί η ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα του. Είναι ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προστατεύει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τα μικρά κράτη, ώστε να μη επιτυγχάνεται η επιβολή της βούλησης των ισχυρών αντιπάλων.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επανέλαβε την ανάγκη βελτίωσης στον τρόπο που το Συμβούλιο Ασφαλείας προσεγγίζει τα κράτη μέλη που εμπλέκονται άμεσα στα θέματα της ατζέντας του, καθώς και αυτά που φιλοξενούν ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αύξηση προϋπολογισμού για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ της Ρόδου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 8 / 2021 , 23:19 από news_room Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου,  αυξάνεται ο αρχικός προϋπολογισμός της Πράξης  “Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία στη Ρόδο”,  προκειμένου να καταστεί δυνατή η εύρυθμη λειτουργία των […]

Τιμήθηκε ο Άγιος Κύριλλος ο Λουκάρεως από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας - Adologala.gr

Τιμήθηκε ο Άγιος Κύριλλος ο Λουκάρεως από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 6 / 2022 , 1:36 από news_room Τιμήθηκε ο Άγιος Κύριλλος ο Λουκάρεως από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας – Adologala.gr Την 27η Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο […]

Pin It on Pinterest