33 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Εγκώμια Ο.Ο.Σ.Α. για την πρόοδο της Ελλάδας στη Δημόσια Διοίκηση: Μπορούμε όλοι να μάθουμε από τους Έλληνες

Εγκώμια Ο.Ο.Σ.Α. για την πρόοδο της Ελλάδας στη Δημόσια Διοίκηση Μπορούμε όλοι να μάθουμε από τους Έλληνες

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 6 / 2022 , 18:33 από news_room

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εγκαινίασαν τις εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των υψηλόβαθμων εκπροσώπων των χωρών – μελών του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α. – OECD – NSG) με θέμα τις «Νέες μαθησιακές κουλτούρες στον Δημόσιο τομέα μετά την πανδημία» που πραγματοποιείται το διήμερο 20 – 21 Ιουνίου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ετήσια Συνάντηση πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και υπογράμμισε την απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης να ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα, ο Υπουργός Επικρατείας  απαρίθμησε τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω της θέσπισης, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, του Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, της εφαρμογής του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της νέας διαδικασίας προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. που εστιάζει στη διαφάνεια και την ανταποδοτικότητα. «Προχωράμε ταχύτατα στην εκσυγχρονισμό του Δημόσιου τομέα» κατέληξε.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από μία σειρά έντονων διεργασιών για την αναμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να επιτελέσει τον ρυθμιστικό της ρόλο και να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες προκλήσεις που θέτει η ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τόνισε δε ότι, σε αυτή την κατεύθυνση τέθηκε σε προτεραιότητα η επανεκπαίδευση και η συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα μέσα από την αναβάθμιση όλων των δημόσιων σχολών αλλά κυρίως της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης η οποία μετετράπη σε μία Σχολή αριστείας με αυστηρότερα κριτήρια εισόδου και φοίτησης σε αυτή. Τέλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης στην οποία περιήλθε την τελευταία δεκαετία, έδωσε έμφαση στην αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης αποκομίζοντας μία σημαντική τεχνογνωσία σε αυτό το πεδίο.

«Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αυτό το πράττουμε από μία σημαντικά βελτιωμένη θέση»  δήλωσε.

Κατά την προσφώνησή της, η Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, τόνισε ότι προβλήματα όπως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η αδράνεια, ή, η αντίσταση στην αλλαγή μπορεί να εμφανίζονται συχνά, παρόλα αυτά οφείλουμε να σκεφτούμε και να δράσουμε διαφορετικά. Υπογράμμισε δε,  ότι τον τελευταίο χρόνο στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α., με την αμέριστή υποστήριξη και καθοδήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, έγινε μια πολύ σπουδαία προσπάθεια με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου, φιλόδοξου και καινοτόμου συστήματος συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών του δημόσιου τομέα, με σεβασμό σε διαχρονικές αρχές και αξίες του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Κέντρο τον τελευταίο χρόνο. Ειδικότερα, η κ. Δραμαλιώτη έκανε αναφορά στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του διαγωνισμού εισαγωγής της Ε.Σ.Δ.Δ.Α., σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Expertise France και τη γαλλική ENA, στην εφαρμογή του 28ου διαγωνισμού εισαγωγής για την επιλογή 160 σπουδαστών, καθώς και στην έναρξη του 29ου διαγωνισμού εισαγωγής τον Ιούλιο του 2022 για την επιλογή 135 σπουδαστών, εκ των οποίων οι 35 θέσεις προορίζονται για τον επιτελικό κλάδο. Υπογράμμισε ακόμα την ενεργοποίηση του κλάδου επιτελικών στελεχών με την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων. Η κα Δραμαλιώτη δεν παρέλειψε να τονίσει τις εμβληματικές δράσεις εξωστρέφειας του φορέα καθώς και τη συνεργασία σε θέματα ηγεσίας, ψηφιακής διακυβέρνησης, ανάλυσης δημόσιας πολιτικής, με εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό και διεθνούς κύρους πανεπιστήμια και σχολές, όπως είναι το Harvard Kennedy School, το Insead Business School, το London School of Economics, το University CityLondon (UCL).

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α., καθηγητής Geert Bouckaert δήλωσε ιδιαιτέρως εντυπωσιασμένος από τα βήματα προόδου που έχει επιτελέσει η χώρα μας στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του Δημόσιου Τομέα στην παροχή υπηρεσιών, στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην ανάδειξη της καινοτομίας, υπογραμμίζοντας τη συνδρομή των σχολών Δημόσιας Διοίκησης σε αυτή την κατεύθυνση, ως μέρος μίας συνολικής λύσης υπέρ της κοινωνίας.

Ο επικεφαλής του τομέα Δημόσιας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. Jón Blöndal επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες σε αυτό τον τομέα. «Μπορούμε όλοι να μάθουμε από τους Έλληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι κύριες θεματικές ενότητες που απασχόλησαν τους συνέδρους είναι η «Ανάπτυξη της ανθεκτικής δημόσιας υπηρεσίας του μέλλοντος», οι «Σχολές διακυβέρνησης επόμενης γενιάς», η «Επίλυση προβλημάτων και ο νέος επιτελικός κλάδος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», η «Προώθηση κουλτούρας μάθησης έως το τέλος της καριέρας και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Σχολές Διακυβέρνησης» και η «Διακυβέρνηση του Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. και η πιθανή αξιοποίηση των συμπερασμάτων». Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Πηγή: Adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Κύπρος καταδικάζει την τουρκική εισβολή και 47 χρόνια μετά βιώνει ακόμη τις συνέπειες του εγκλήματος

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 7 / 2021 , 7:57 από news_room Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη η Κύπρος. Ο κυπριακός λαός καταδικάζει σήμερα το έγκλημα και τιμά τους πεσόντες. Οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού στις 5:30 […]

peiraios

Πειραιώς Σεραφείμ: «Γιατί δεν δέχθηκα σε κοινωνία Σκοπιανούς “Κληρικούς”»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 10 / 11 / 2022 , 19:44 από news_room Ο Πρωτοκορυφαίος Απόστολος Πέτρος μάς διδάσκει: «ἕτοιμοι δὲ ἀεὶ πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι ὑμᾶς λόγον περὶ τῆς ἐν ὑμῖν ἐλπίδος μετὰ πραΰτητος καὶ φόβου», (Α΄ Καθ. Πετρ. 3,15) και μας οδηγεί. Πειρώμενος να εφαρμόσω την Αποστολικήν προτροπήν, με αφορμή την όχληση που προεκλήθη […]