27 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη Στις 22 Μαϊου 2022 η πρώτη ιερά πανήγυρη του Αγίου Ευμενίου του νέου – Ανακοίνωση της Ι.Α.Κ.

Ίδρυση Ελληνικής Έδρας Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης

Ίδρυση Ελληνικής Έδρας Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 5 / 2022 , 1:23 από news_room

Μελβούρνη.- Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας, Υπηρεσιών Μεταναστών και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Αυστραλίας, Alex Hawke, που εκλέγεται στην έδρα Mitchell της Ν.Ν.Ουαλίας, επισκέφθηκε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, στο Parkville, για να ενημερωθεί για τα τελικά στάδια του διορισμού ενός Έλληνα ανώτερου λέκτορα στην Παγκόσμια Διασπορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, και για να συναντηθεί με τον καθηγητή Νίκολα Φίλιπς.

Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες ίδρυσης της Ελληνικής Έδρας Παγκόσμιας Διασποράς, συνεργαζόμενη με τη Σχολή Τεχνών και το Συμβούλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Μελβούρνης για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων.

Η επίσκεψη του κ. Alex Hawke έδωσε την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο, την Ελληνική Κοινότητα και τον υπουργό να συναντηθούν για να στηρίξουν αυτή τη θέση, η οποία αναγνωρίζει το ρόλο της ελληνικής κοινότητας στη συμβολή για την ανάδειξη της Μελβούρνης σε μια ακμάζουσα πολυπολιτισμική πόλη. Ο καθηγητής, Ράσελ Γκόλμπερν, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, υπογράμμισε ότι «η θέση σηματοδοτεί τη δέσμευση της Σχολής σε νέους τρόπους συνεργασίας με τις κοινότητες για την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών ζητημάτων και τον οραματισμό πιο ανθρώπινου μέλλοντος για όλους».

Το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης έλαβε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Παιδείας, Δεξιοτήτων και Απασχόλησης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, βάσει του νόμου για την υποστήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του 2003, για να ιδρύσει την Έδρα στο Τμήμα Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Αυτοί που θα επανδρώσουν την Ελληνική Έδρα για την Παγκόσμια Διασπορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, θα ηγηθεί της έρευνας στον τομέα των παγκόσμιων σπουδών της Διασποράς, θα προωθήσει την κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών σπουδών και θα ενημερώσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον Ελληνισμό και την παγκόσμια διασπορά. Ο ρόλος της νέας Έδρας περιλαμβάνει επίσης την προώθηση μιας διεπιστημονικής ερευνητικής κουλτούρας και τη δέσμευση με τις κοινότητες της διασποράς.

Για την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο και την πρόοδο των διαδικασιών δημιουργίας της νέας Έδρας, ο κ. Alex Hawke δήλωσε: «Η κυβέρνηση Morrison είναι περήφανη που υποστηρίζει την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης για την ίδρυση της Ελληνικής Έδρας στην Παγκόσμια Διασπορά στη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

»Χάρηκα που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους και των δύο οργανισμών για να γιορτάσουμε την πρόοδό τους στην καθιέρωση αυτής της σημαντικής ακαδημαϊκής θέσης, που θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή της Αυστραλίας και θα οικοδομήσει μεγαλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων κοινοτήτων της διασποράς, προς όφελος όλων των Αυστραλών».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και συντονιστής Εκπαίδευσης, Δρ Νίκος Ντάλλας, δήλωσε ότι «η Ελληνική Έδρα στην Παγκόσμια Διασπορά θα ενισχύσει την ποιότητα του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αυστραλίας διερευνώντας τον αντίκτυπο των δεσμών της ελληνικής διασποράς στην πολιτιστική πολυμορφία, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στη μεταφορά νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και την προώθηση της έρευνας και των υποτροφιών στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στην Αυστραλία. Προβλέπεται, επίσης, ότι οι μονάδες ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού θα προσφέρονται ως ευρύτερα μαθήματα μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν δεσμοί συνεργασίας με το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe, στο οποίο στεγάζονται τα Αρχεία Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης ΟΑΜ, υπήρξε βασικός υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας και άσκησε πίεση στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση. Ο κ. Παπαστεργιάδης έχει συνεργαστεί στενά με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μελβούρνης και τη Σχολή Τεχνών για πολλά χρόνια για να ενισχύσει την υποστήριξη αυτής της σημαντικής ακαδημαϊκής θέσης.

Ο ίδιος λέει ότι «η εκπαίδευση είναι ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού πολιτισμού ιδιαίτερα για τη Διασπορά. Αυτή η Έδρα είναι απόδειξη της σημασίας και της σχέσης της Διασποράς στην ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοσμοπολίτικης κοινωνίας μας. Η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί σε αυτή τη σχολή θα ενισχύσει σημαντικά την κατανόηση των αναγκών μας ως διασπορά και αυτό θα μας βοηθήσει να πορευτούμε στο μέλλον με νέα έργα και πρωτοβουλίες».

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 10 / 2021 , 20:36 από news_room Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί με τα πολιτικά κόμματα για συζήτηση του θέματος […]

Ποινή φυλάκισης 23 ετών σε υπόθεση ναρκωτικών βάρους 628 κιλών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 2 / 2022 , 7:57 από news_room Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών που απασχόλησε ποτέ τα κυπριακά Δικαστήρια! Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 23 ετών σε κατηγορούμενο πρόσωπο το οποίο παραδέχθηκε τα αδικήματα εξαγωγής και κατοχής με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών […]

Pin It on Pinterest