19 °C Athens, GR
30/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Εγκαινιάστηκε στη Νέα Μάκρη το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Π. Τσαπανίδου: Στις 21 Μαΐου έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής Αμαλιάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα – 5 συλλήψεις Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Λαμία για το 1ο πολυθεματικό Συνέδριο «Star Forum» Επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821 Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ Επιστρέφει στη χώρα ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η επέτειος της 25ης Μαρτίου Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλεξάνδρεια

Σερρών Θεολόγος: «Η Ορθόδοξος Εκκκλησία είναι ένα αειθαλές φυτώριο αγίων και ηρώων»

Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1)

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 4 / 2022 , 7:52 από news_room

Δύο γεγονότα, ιδιαιτέρας πνευματικής βαρύτητος, κατεγράφησαν, την Κυριακή Δ’ εβδομάδος των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην ποιμαντική διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

Συγκεκριμένως, την Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, κατά την οποία τιμήθηκαν εθνοϊεροπρεπώς οι θυσίες των προσφύγων του Θρακικού Ελληνισμού, προέκρινε ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος και προσέφερε, κατ’ ιδίαν φιλοτιμία και προαίρεση, τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στον ιερό Μητροπολιτκό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ως μόνιμο σημείο ευλογίας και αγιασμού των πιστών.

Το σπανιότατο αυτό, χαριτόβρυτο ιερολειψανικό θησαύρισμα, κτήμα του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών Μαξίμου (+2003), φυλασσόμενο στο ιερό Επισκοπικό Παρεκκλήσιο Σερρών, αποτελεί απότμημα από τα μετακομισθέντα, από την πόλη της Οδησσού, κατά το έτος 1871 και αποθησαυρισθέντα έκτοτε στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, ιερά λείψανα του από Δημητσάνης μάρτυρος Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής θ. Λειτουργίας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών, τελέσθηκε επίσης με πρωτοβουλία της «Πανελληνίου Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων» και της «Θρακικής Εστίας Νομού Σερρών», ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω και μαρτυρικώ θανάτω τελειωθέντων Θρακών αδελφών μας.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αναφερόμενος στην θλιβερά επέτειο συμπληρώσεως 108 ετών από το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών (6 Απριλίου 1914), κατά το οποίο συνετελέσθησαν βίαιοι διωγμοί, δολοφονίες, απελάσεις, διαρπαγές, εμπρησμοί και λεηλασίες κατά των Ελλήνων των περιοχών της Ανατολικής Θράκης, από τα τάγματα των Νεοτούρκων, υπεγράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή θλιβερά επέτειος αποτελεί μία ευκαιρία αποδόσεως της οφειλομένης τιμής προς τους ηρωϊκούς Θρακιώτες πατέρες μας, που δοκίμασαν το πικρό ποτήριο της προσφυγιάς, της λεηλασίας και του μαρτυρικού θανάτου.

Παραλλήλως όμως αυτή η επέτειος καλείται να λειτουργήσει και ως ένα ισχυρό πνευματικό ανάχωμα στην ισοπεδωτική λήθη των καιρών μας, που απεργάζεται την αποδυνάμωση των συνεκτικών και υπαρκτικών στοιχείων αυτού του Έθνους. Μας δίδει την αφορμή να εμβαθύνουμε με γόνιμο τρόπο στα γεγονότα, να διδαχθούμε από αυτά, διορθώνοντας τα λάθη μας και αυξάνοντας τις αρετές μας, αλλά και να θυμηθούμε τις κακουχίες και τα βάσανα που έζησαν οι ένδοξοι πατέρες μας.

Η Θράκη ανέκαθεν από τους μυθικούς μέχρι τους βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους της ιστορίας μας υπήρξε ένα κομβικής σημασίας πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο ολοκλήρου του Ελληνισμού.

Ο φιλοπρόοδος και θεοσεβής θρακιώτικος λαός δεν έχασε ποτέ την ιστορική του αυτοσυνειδησία, την ζωντάνια και την ορθόδοξη πίστη του. Έμαθε να υπομένει και να περιμένει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μεταλαμπαδεύοντας την φλόγα της αγίας ορθοδόξου πίστεως, που σιγόκαιγε στην καρδιά του και της πλουσιωτάτης και ελληνικωτάτης παραδόσεώς του, από γενιά σε γενιά».

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, έκανε ειδική αναφορά στην πανσεβάσμιο και εμβληματική προσωπικότητα του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος, Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ανήμερα της Κυριακής της Αναστάσεως του έτους 1821, υπέμεινε τον διά αγχόνης θάνατο υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπό των οθωμανών Τούρκων.

Ο Σεβ., αναφερόμενος στην ουσιαστική συμμετοχή της Εκκλησίας μας στην μεγαλειώδη αντίσταση κατά του
Τούρκου δυνάστη και την πνευματική προσφορά Της στην διαφύλαξη της ενότητος και της συνέχειας του Γένους μας, είπε μεταξύ άλλων:

«Η πνευματική αντίσταση του Γένους και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της σκοτεινής σκλαβιάς στον Τούρκο δυνάστη, αναδεικνύονται κυρίως στους τομείς της διαφυλάξεως της πίστεως, της διασώσεως της εθνικής και πολιτιστικής αυτοσυνειδήσεως και ταυτότητος του σκλαβωμένου λαού και της συνέχειας του Γένους των Ελλήνων.

Καθ’ όλην την διάρκεια της δουλείας στους οθωμανούς Τούρκους η ορθόδοξη Εκκλησία, υπήρξε ένα μεγάλο και διαρκές σχολείο πίστεως, ελληνικής παιδείας, ελπίδος, υπομονής, πνευματικής αντιστάσεως, ηθικής ελευθερίας, διατηρήσεως και καλλιεργείας της εθνικής και πνευματικής ταυτότητος του λαού Της, εθνικής αφυπνίσεως και προετοιμασίας του εθνικού αγώνα για την ελευθερία, αλλά και ένα θαλερό φυτώριο αγίων και ηρώων.

Η αναγνώριση, η απονομή τιμής και ευγνωμοσύνης στους νέους μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ως ο εθνοϊερομάρτυς Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, οι οποίοι, στις κρίσιμες στιγμές του εθνικού μας βίου, επετέλεσαν με συναίσθηση ευθύνης το ιερό καθήκον τους προς το Γένος και την ορθόδοξη Εκκλησία μας, αποτελεί χρέος όλων μας.

Η απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, φανατισμούς και στρεβλώσεις γνώση της ιστορίας μας είναι ιερά υποχρέωσις και καίριο μέλημα κάθε εχέφρονος λαού, που πορεύεται μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και συγκρουσιακό σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι, όπου το σύνθημα του αναθεωρητισμού σε πολλές εκφάνσεις της ζωής, προβάλλεται όλο και πιο συχνά».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, προσέφερε μετά βαθείας συγκινήσεως το, εντός περιτέχνου αργυράς λειψανοθήκης, ιερό απότμημα εκ του χαριτοφόρου ιερού λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Ε’, το οποίο θα παραμείνει ως μόνιμη πηγή ευλογίας και αγιασμού των πιστών στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, προς πνευματική ενίσχυση και αγιασμό του φιλομάρτυρος λαού του Θεού, μετεφέρθη στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, απότμημα εκ της τιμίας Κάρας του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, από την ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε πανδήμως στα προπύλαια του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, από τον ιερό κλήρο της Εκκλησίας των Σερρών, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τις αρχές του τόπου καθώς και από ευσεβείς χριστιανούς, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία του μεγάλου Αγίου.

Προ της απολύσεως της Δοξολογίας, που τελέσθηκε επί τη υποδοχή του ιερού λειψάνου, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Καθηγούμενο της ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο, καθώς και τους προσκομίσαντες το ιερό λείψανο οσιωτάτους πατέρες, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία.

Να σημειωθεί ότι το ιερό λείψανο του Αγίου Γεωργίου θα ευρίσκεται προς τιμητική προσκύνηση στον ομώνυμο ιερό Ναό Νιγρίτης μέχρι το Σάββατο 9 Απριλίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Αμέσως μετά την υποδοχή του ιερού λειψάνου, ακολούθησε η τέλεση του κατανυκτικού Εσπερινού, στο τέλος του οποίου ομίλησε διδακτικότατα και με αγιοπατερική τεκμηρίωση ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καλαϊτζής, Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, με θέμα: «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1) Serron-theologos-i-ekklisia-einai-fytorio-agion-kai-iroon (1)

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για την Ι.Μ. Σινά έστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 1 / 2023 , 20:28 από news_room Tό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων δημοσιεύει τήν ὑπ’ ἀριθμ. πρωτοκόλλου 788 καί ἀπό 21ης Δεκεμβρίου 2022 ἐπιστολήν τοῦ Μακαριωτάτου Πατρός ἡμῶν καί Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου πρός τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερώνυμον περί τοῦ αὐτοδεσπότου καθεστῶτος τῆς […]

Το Adologala.gr ανεβαίνει ψηλά στην προτίμηση σας με ειδήσεις από την Εκκλησία και τον Κόσμο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 16 / 1 / 2021 , 5:57 από news_room Το Portal ADOLOGALA.GR ανεβαίνει ψηλά στην προτίμηση ειδήσεων στο διαδίκτυο , και παρ’ότι καινούργιος ιστότοπος παροχής ειδήσεων και ενημέρωσης έχει για εμάς επιτύχει ένα υψηλό ρεκόρ χιλιάδων μοναδικών επισκεπτών ανά τον κόσμο. Τι κάναμε; Πετύχαμε την ημέρα των Χριστουγέννων […]

Pin It on Pinterest