11 °C Athens, GR
11/12/2023

Τελευταια Νέα
Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ H I.M. Νέας Ιωνίας τίμησε την επέτειο των 100 ετών από τα εγκαίνια της πόλεως Νέας Ιωνίας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας Τους έταζε αυτοκίνητα και δεν τα παρέδιδε ποτέ – Έκλεψε χιλιάδες ευρώ Ανασκαφή στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αποκαλύπτει ίχνη του 4ου αιώνα Γιατί χιλιάδες Τούρκοι συρρέουν στη Γερμανία Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Λουκά στον Άγιο Σπυρίδωνα Πειραιώς Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου Μνημόσυνο και συναυλία Θρακιώτικης Μουσικής στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη Διαβεβαιώσεις αξιωματούχων για δράσεις που βελτιώνουν ποιότητα ζωής ηλικιωμένων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Εδέσσης με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ Τσίνογλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Εδέσσης με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ Τσίνογλου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 3 / 2022 , 16:02 από news_room

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, ώρα 11.00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξις με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Χερουβείμ Τσίνογλου, ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Ο ομιλητής αρχικά αναφέρθηκε στην διδασκαλία της Εκκλησίας για την πτώση του ανθρώπου, την αμαρτία και τις συνέπειές της. Αυτές είναι η αποκοπή από την πηγή της ζωής, τον Θεό, η απομάκρυνση από τον συνάνθρωπο και η διάσπαση της σχέσης του ανθρώπου με την υπόλοιπη κτίση. Αυτή η κατάσταση εγκλωβίζει τον άνθρωπο στον εγωισμό και την ατμόσφαιρα της αμαρτίας, στην έλλειψη μνήμης Θεού, την έλλειψη προσευχής, την εκμετάλλευση του συνανθρώπου και την παράχρηση του υλικού κόσμου. Γι᾿ αυτόν τον λόγο ο άνθρωπος έχει ανάγκη την εν Χριστώ ανάπλαση, την σωτηρία.

Οι πατέρες της Εκκλησίας έρχονται να θεραπεύσουν την μεταπτωτική αυτήν κατάσταση μέσω της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπου κυριαρχούν η προσευχή, η σύνδεση με τον Θεό και τον πλησίον, η νηστεία, η υγιής σχέση με την κτίση, η μετάνοια, και φανερώνεται η οδός της σταυρώσεως, της αναστάσεως και της θεώσεως.
Στην συνέχεια ο π. Χερουβείμ έκανε μια ιστορική αναδρομή στον θεσμό της Μ. Τεσσαρακοστής τονίζοντας ότι δεν συνδέεται αποκλειστικά με την εορτή του Πάσχα, αλλά αποτελεί περίοδο μετανοίας και πνευματικής προπαρασκευής με σκοπό την επιστροφή στο κατά φύσιν. Η εβδομαδιαία ενσυνείδητη συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής δίνει την ευκαιρία βιώσεως του πνευματικού πένθους κατά την διάρκεια των πέντε πρώτων ημερών (βλ. Αλληλούια, Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία) αλλά και της αναψυχής και του μηνύματος της Αναστάσεως κατά τις ημέρες του Σαββάτου και της Κυριακής (βλ. ακολουθία Χαιρετισμών, Θ. Λειτουργία ι. Χρυσοστόμου και Μ. Βασιλείου) κάθε εβδομάδος. Έτσι, κάθε εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής εμπεριέχει ολόκληρο τον κύκλο της Μ. Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδος με κορύφωση την ημέρα της Κυριακής, της Αναστάσεως, σε κλίμα χαρμολύπης και πνεύμα συσταυρώσεως και συναναστάσεως.
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ μετείχε σε αυτήν και απηύθυνε παραινέσεις και πατρικές ευχές για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε όλους τους παρισταμένους.

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα από 108 εκατομμύρια ευρώ το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας για το 2020

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 23:45 από news_room Περισσότερα από 108 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε για το φιλανθρωπικό της έργο το 2020 η Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας ενημέρωσε ότι η Αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις δαπάνησαν συνολικά για φιλανθρωπία το ποσό των 108.711.006,09 ευρώ. Σχετικά με το […]

Ιεροσόλυμα : Κοπή της Βασιλόπιτας από τον Πατριάρχη στην Αίθουσα του Πατριαρχείου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 1 / 2021 , 23:01 από news_room Τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 31ης Δεκεμβρίου 2020/13ης Ἰανουαρίου 2021, Παραμονῆς τῆς Πρωτοχρονιᾶς συμφώνως πρός τό Ἰουλιανόν ἡμερολόγιον ἔλαβε χώραν ἡ τελετή τῆς κοπῆς τῆς Βασιλόπιτας εἰς τήν Αἴθουσαν τοῦ Πατριαρχείου. Ἡ τελετή αὐτή τελεῖται ὑπό τῆς Ἐκκλησίας, συμμετεχούσης δι’ αὐτῆς κοινονικῶς εἰς τήν ἔναρξιν ἑκάστου Νέου […]