24 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος στο Νυμφαίο – Adologala.gr Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε η πολιούχος Νέας Σμύρνης, Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας

O ΥΠΕΣ συναντήθηκε με την Αν. Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

O ΥΠΕΣ συναντήθηκε με την Αν. Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 2 / 2022 , 2:03 από news_room

O ΥΠΕΣ συναντήθηκε με την Αν. Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τυποποιημένες διαδικασίες στα θέματα επιστροφών υπογράφηκε σήμερα, για πρώτη φόρα, μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σύντομα αναμένεται και η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, στο πλαίσιο του οποίο θα περιλαμβάνεται Σχέδιο Δράσης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε το μεσημέρι με την Αν. Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Beate Gminder, στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η παρούσα κατάσταση σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, θέματα επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, θέματα χρηματοδότησης της ΕΕ, ενώ υπογράφηκε και η Συμφωνία με Τυποποιημένες Διαδικασίες για Επιστροφές.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Αφού καλωσόρισε την Αν. Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ευχαρίστησε για την επίσκεψη της, «γεγονός που δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) στο πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές».

Ανάφερε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει, μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα, κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων».

«Μόνο για την περσινή χρονιά, το 2021, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί 13,235 νέες αιτήσεις ασύλου, με το 85% των οποίων να προέρχονται μέσω των κατεχομένων, διά μέσου της πράσινης γραμμής, εντούτοις έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε και να εξετάσουμε 16,000 αιτήσεις, κάτι που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ασύλου που έχουμε δομήσει και βεβαίως να επιδώσουμε σχεδόν 13,000 απορριπτικές αιτήσεις ασύλου», είπε ο κ. Νουρής.

«Το 2022 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για το θέμα της μετανάστευσης. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. 1,335 νέοι αιτητές ασύλου έχουν υποβάλει την αίτηση τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που είχαμε τον αντίστοιχο μήνα 2 χρόνια πριν, το 2020», είπε.

Σημείωσε ότι είναι ανησυχητική η φυσιογνωμία των νέων ροών, αφού πλέον είναι κυρίαρχο το στοιχείο των προερχομένων από την υποσαχάρια Αφρική με πρώτο το Κόγκο και εξήγησε ότι είναι «όλοι προερχόμενοι μέσω Τουρκίας είτε μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, είτε μέσω των νότιων παραλίων της Τουρκίας, οι οποίοι φθάνουν στις κατεχόμενες περιοχές, και περνούν από διάφορα σημεία της πράσινης γραμμής στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές».

Υπό αυτό το πρίσμα όλων αυτών, σημείωσε ο Υπουργός, «κατά τη συνάντηση μας με την ΓΔ, συζητήσαμε το θέμα των επιστροφών των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, οι οποίες αποτελούν για μάς βασική προτεραιότητα για τη φετινή χρονιά, μαζί και ταυτόχρονα με τη διαχείριση της πράσινης γραμμής».

Ανάφερε ότι σήμερα έχουν συζητήσει και οριστικοποιήσει ξεκάθαρες και τυποποιημένες διαδικασίες επιστροφών, στις οποίες εμπλέκονται η ΕΕ και Frontex. «Έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία την οποία έχουμε συνυπογράψει», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι πρόσθετα συζητήθηκε και το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παροχή της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται για το νέο Προαναχωρησιακό Κέντρο που θα δομηθεί στην περιοχή «Λίμνες» στη Μενόγεια, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του υφιστάμενου Κέντρου, το οποίο, όπως είπε, έχει λειτουργήσει λίγους μήνες πιο πριν.

Ανάφερε ότι συζητήθηκαν επιπλέον και εναλλακτικοί τρόπου με τους οποίους η Δημοκρατία θα μπορεί να λάβει πρόσθετη οικονομική βοήθεια για τις δαπάνες του νέου Κέντρου, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τον υπερπληθυσμό που διαμένει στο Κέντρο Πουρνάρα, ως αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων ροών.

Ο Υπουργός είπε ότι Κύπρος και ΕΕ είναι σε διαδικασία σύναψης Μνημονίου Συνατίληψης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι δράσεις που χρειάζεται να γίνουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση στο μεταναστευτικό.

Κλείνοντας ο Υπουργός ευχαρίστησε την κα Gminder για το γεγονός ότι έμπρακτα η ΕΕ δείχνει με την παρουσία της τη στήριξη της προς τα προβλήματα που η χώρα μας αντιμετωπίζει και πρόσθεσε ότι είναι ένα κράτος μέλος που έχει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό εισροών παράτυπων μεταναστών.

Σημείωσε ότι η στήριξη της ΕΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει σειρά επισκέψεων και ενημέρωσε σχετικά ότι θα έρθει σύντομα στην Κύπρο ο Επικεφαλής της Frontex o κ. Leggeri, καθώς και ο Αντιπροέδρος της ΕΕ κ. Μαργαρίτης Σχινάς, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Άρα η ΕΕ είναι εδώ. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνδράμουν τη δική μας προσπάθεια και προσδοκούμε ακριβώς στην αποτελεσματικότερη στήριξη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει», είπε.

Η Αν. Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις δηλώσεις της είπε πως πράγματι η Κύπρος, βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση λόγω των αφίξεων αιτητών ασύλου και μεταναστών. Η ΕΕ πρέπει και θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, είπε η κα Gminder και πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει στήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για να αντιμετωπίσει αυτές τις αφίξεις. Ανάφερε ότι τους τελευταίους μήνες επίκεντρο ήταν η επίτευξη της συμφωνίας για τις επιστροφές, εκφράζοντας την ικανοποίηση που σήμερα εγκρίθηκαν οι τυποποιημένες διαδικασίες για τις κοινές επιχειρήσεις επιστροφής μεταξύ της ΕΕ, Frontex και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως είναι εμφανής η ανάγκη για αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής στην Κύπρο και ανάφερε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Κύπρο στον τομέα αυτό. Ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται ένα Μνημόνιο Συναντήλιψης, το οποίο θα εμπεριέχει ένα Σχέδιο Δράσης.

Επίσης ανάφερε πως θα συνεχίσει η προσπάθεια ενημέρωσης για αποτροπή της αναχώρησης μεταναστών από τις χώρες προέλευσης, οι οποίοι όπως είπε παραπληροφορούνται από κυκλώματα διακινητών.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την άρτια συνεργασία και τη σπουδαία ομάδα, υπό την εποπτεία του, που σε συνεργασία με την Επιτροπή για την ετοιμασία του Μνημονίου Συνατίληψης, το οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί σύντομα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί η ΕΕ δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά στην προώθηση των μεταναστών στην Κύπρο από την Τουρκία, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Λευκορωσίας και κατά πόσο η ΕΕ λαμβάνει μέτρα, η κα Gminder απάντησε πως στη Λευκορωσία έγινε προσπάθεια για να αποτραπούν οι αναχωρήσεις, ενώ επεξεργάζονται εισήγηση για νομοθεσία που θα ποινικοποιεί τις αεροπορικές εταιρείες που εμπλέκονται ενεργά στη διακίνηση μεταναστών. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητάτε με το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών και πιθανόν να είναι ένα εργαλείο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο μέλλον. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Πρόεδρος της ΕΕ και η Επίτροπος Μετανάστευσης είναι σε στενή επαφή με την Τουρκία και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις.

Από δικής του πλευράς, ο Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι η γενεσιουργός αιτία της δημιουργίας του προβλήματος διοχέτευσης των παράτυπων μεταναστών στη Δημοκρατία. Είπε ότι το θέμα έχει τεθεί και σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ΕΕ και ότι θα συνεχίσει η προσπάθεια προκειμένου η ΕΕ να διεκδικεί από την Τουρκία την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

O ΥΠΕΣ συναντήθηκε με την Αν. Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η πλειοψηφία των Αμερικανών φοβάται ότι η δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο να «καταρρεύσει»

Η πλειοψηφία των Αμερικανών φοβάται ότι η δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο να «καταρρεύσει»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 / 1 / 2022 , 21:52 από news_room Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η πολιτική αστάθεια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, όπου η δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο να «καταρρεύσει», σύμφωνα με τα ευρήματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη κι επιβεβαιώνουν τον βαθύ διχασμό […]

άδολογαλα αδολο γαλα

Αθλητικά – Παναθηναϊκός : Επαγγελματικό συμβόλαιο στον 19χρονο Σιδερά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 7 / 2021 , 1:15 από news_room Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου έως τον Ιούνιο του 2023 με τον Γιώργο Σιδερά. Ο γεννημένος στις 30 Μαΐου 2002 αμυντικός εντάχθηκε στην ακαδημία του Παναθηναϊκού το 2018. Ο Γιώργος Σιδεράς αγωνίστηκε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε […]

Pin It on Pinterest