38 °C Athens, GR
13/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Εορτασμός του Αγίου Βαρθολομαίου στην Εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντάσσεται στην Pharma.Aero Οικουμενικός στην Θεία Λειτουργία των Ονομαστηρίων του: Η ελληνορθόδοξη παράδοση μας, αποτελεί πηγή εμπνεύσεως Μήνυση πρ. Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού ΥΠΕΣ: Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες του καύσωνα Δήλωση Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Θράκη Πειραιώς Σεραφείμ: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της Ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα»

Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ

Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 2 / 2022 , 16:47 από news_room

H μεταμορφωτική εμπειρία της Θεολογίας να γίνει προσωπική εμπειρία για τον καθένα, ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ, επ’ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Το πρωί της Πέμπτης, 17 Φεβρουαρίου, οι φοιτητές της Σχολής, συμπεριλαμβανομένων 20 πρωτοετών φοιτητών, που από φέτος ξεκινούν το πνευματικό «ταξίδι» τους στη Θεολογία, συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος είναι και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.

Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ.κ.  Σεραφείμ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ.κ. Ιάκωβος και Χαριουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, κληρικοί από το Σύδνεϋ, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας κ. Φίλιππος Καριατλής , οι Καθηγητές της Σχολής, καθώς επίσης μέλη του προσωπικού και απόφοιτοί της.
Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος απευθύνθηκε στους φοιτητές με εγκάρδιους πατρικούς λόγους, περιγράφοντάς τους καταρχάς την ιερή αποστολή που υπηρετεί εδώ και 36 χρόνια η Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου. Ακολούθως, προέτρεψε τους νέους που αποφάσισαν να αφιερωθούν στη μελέτη της Θεολογίας σε τριτοβάθμιο επίπεδο, να παραμείνουν αταλάντευτα προσηλωμένοι στον Χριστό κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, κάτι που θα τους χαρίσει απεριόριστη πνευματική χαρά. «Θα καταλάβετε ότι η Θεολογία είναι ακριβώς αυτή η λαχτάρα να αναζητήσουμε τον Χριστό. Να συναντήσουμε τον Κύριο και Σωτήρα μας. Και με αυτόν τον τρόπο, να εμπιστευτούμε ολόκληρη τη ζωή μας σε Αυτόν», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη της «καλής αλλοιώσεως», όπως επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εξήγησε: «Όταν αγωνιζόμαστε και λαχταρούμε να τοποθετήσουμε τον Χριστό ενώπιον και στο κέντρο της ζωής μας, τότε διαμορφωνόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουμε σαν τον Χριστό. Και περισσότερο από όμοιοι με τον Χριστό, γινόμαστε ένα μαζί Του». Όμως σε αυτήν την πορεία μεταμόρφωσης, ο άνθρωπος καλείται να είναι ανοιχτός και δεκτικός στον Χριστό, όπως διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος, παραπέμποντας στο παράδειγμα του πηλού και του κεριού που παρουσίασε ο Άγιος Μάξιμος o Ομολογητής: «Ο Θεός είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης… που σκορπάει τις ακτίνες της καλοσύνης Του σε όλους. Εάν η ψυχή δεν είναι δεκτική τότε ο άνθρωπος αντί να αλλοιώνεται με την καλή αλλοίωση σκληραίνει περισσότερο, όπως o πηλός που γίνεται σκληρός όταν δεχθεί τη θερμότητα του ήλιου. Εάν η ψυχή είναι δεκτική τότε ο άνθρωπος αποκτά περισσότερη ευαισθησία και η καρδιά του μαλακώνει σαν το κερί που δέχεται τη θερμότητα του ήλιου».

«Η μεταμόρφωση του ανθρώπου και η μετέπειτα είσοδος του Χριστού μέσα του, είναι ο αληθινός στόχος της Θεολογίας», υπογράμμισε συμπερασματικά ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως «αυτή είναι η υπαρξιακή διάσταση της Θεολογίας που προσπαθούμε να αναδείξουμε, και να εμπνεύσουμε τους φοιτητές μας, εδώ στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου».

Κλείνοντας, παρακάλεσε πατρικά τους φοιτητές της Σχολής να αφοσιωθούν στις σπουδές τους, θέτοντας ως προτεραιότητά τους τα επόμενα χρόνια όχι την απόκτηση ξερών γνώσεων, αλλά τη βίωση της πνευματικής ζωής. «Αγαπήστε την προσευχή περισσότερο από το διαδίκτυο», τους προέτρεψε και συνέχισε: «Μείνετε περισσότερο στη βιβλιοθήκη παρά στις καφετέριες. Να έχετε στόχο τις πνευματικές συζητήσεις με τους συμμαθητές σας και όχι τις κοσμικές. Απολαύστε τις πολύτιμες πατερικές μας διδασκαλίες περισσότερο από κάθε άλλη ανάγνωση. Μετέχετε με προθυμία στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας. Κάνετε όλα εκείνα που χρειάζεται για να αποκτήσετε εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα».

Ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος στη συνέχεια παρέστη στις ομιλίες που έγιναν στην επίσημη αίθουσα τελετών της Θεολογικής Σχολής, για την έναρξη των μαθημάτων.

Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Σύδνεϋ

Σχετικά Άρθρα

Η Βουλή του Οντάριο τιµά τον Οικουµενικό Πατριάρχη

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 22 / 10 / 2021 , 21:33 από news_room Η Βουλή του Οντάριο τιµά τον Οικουµενικό Πατριάρχη Την Πέµπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, η βουλευτής της επαρχίας Οντάριο (Oakville North-Burlington) κα Έφη Τριανταφυλλοπούλου, η οποία είναι επίσης κοινοβουλευτικός Βοηθός του υπουργού Μακροχρόνιας Φροντίδας, έκανε δήλωση στη Βουλή του Οντάριο, προκειµένου να τιµήσει και να […]

Στο Πύθιο μετά από 190 χρόνια

Στο Πύθιο μετά από 190 χρόνια

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 7 / 2023 , 1:07 από news_room Το Πύθιο, γνωστό παλαιότερα ως Κούλελι-Μπουργκάζ, είναι ένα χωριό της άλλοτε επαρχίας και σήμερα του Δήμου Διδυμοτείχου, δίπλα στην μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία και τον ποταμό Έβρο. Είναι γνωστή η άλλοτε ακμάζουσα κωμόπολη του Πυθίου πρώτον, επειδή σε ένα χαμηλό λόφο, μέσα στον […]