23 °C Athens, GR
17/04/2024

Τελευταια Νέα
Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Ι.Μ. Πειραιώς: «Περί του Πασχάλιου Κανόνος. Δύναται να αλλαγή;» Επετειακή Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης στην Ι.Μ. Ρεθύμνης Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Νέα Ιωνία Αττικής

30 Αποφθέγματα από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ για την προσευχή

30 Αποφθέγματα από τον Πατριάρχη Δανιήλ για την προσευχή

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 1 / 2022 , 0:34 από news_room

Χωρίς προσευχή δεν υπάρχει Εκκλησία και χριστιανική ζωή, τόνισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ την πρώτη μέρα του 2022, χρονιά που το Πατριαρχείο της Ρουμανίας αποτίει φόρο τιμής στην προσευχή στη ζωή της Εκκλησίας και του χριστιανού. «Όταν χάνουμε τη χαρά και την ειρήνη της ψυχής, είναι σίγουρο σημάδι ότι δεν προσευχόμαστε πλέον σωστά ή όσο θα έπρεπε», προειδοποίησε ο Μακαριώτατος.

Σας προσφέρουμε μια επιλογή από 30 αποσπάσματα από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ σχετικά με την προσευχή:

 • «Η ταπεινή προσευχή είναι το θεμέλιο της ζωής και της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου».
 • «Μέσω της προσευχής, με τη χάρη του Θεού, η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να αλλάξει έτσι ώστε από μια εκδικητική καρδιά να γίνει μια καρδιά που συγχωρεί».
 • «Όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση προσευχής ενωμένη με τη νηστεία, είμαστε πιο άμεσα συνδεδεμένοι με τον Θεό παρά με οποιοδήποτε άλλο υλικό πράγμα σε αυτόν τον κόσμο».
 • «Αν επιμείνουμε να παρακαλούμε τον Χριστό στην προσευχή, λέγοντας, «Κύριε, σώσε μας!» Κύριε, λύτρωσε μας!» τότε έρχεται κοντά μας στην ψυχή και μας βοηθά, μας φωτίζει και μας ενισχύει».
 • «Η προσευχή που μας εξυψώνει είναι η προσευχή της ταπεινοφροσύνης και η προσευχή που μας εμποδίζει να πλησιάσουμε τον Θεό και μας βλάπτει πνευματικά είναι η προσευχή της υπερηφάνειας».
 • «Η ταπεινή προσευχή είναι σωτήρια και αγιαστική, γιατί μας γεμίζει με την παρουσία του ελεήμονα Θεού».
 • «Μέσω της ταπεινής προσευχής ενώπιον του Θεού, ο άνθρωπος ανοίγεται, αποκηρύσσει τον εγωιστικό εαυτό του και η ψυχή του δέχεται τη χάρη του ελεήμονα Θεού».
 • «Μόνο η ταπεινή προσευχή θεραπεύει την ψυχή από τις πληγές της αμαρτίας και της υπερηφάνειας, καλλιεργώντας πνευματική εγρήγορση για να μην πέσουμε σε αυτοϊκανοποίηση ως πνευματική τεμπελιά και αποδυνάμωση στην αγάπη του Θεού και του πλησίον μας».
 • «Η ταπεινή προσευχή ενώπιον του Αγίου και Καλού Θεού είναι ένα είδος καθρέφτη που μας δείχνει ότι αυτά που έχουμε κάνει καλά είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με το καλό που χρειάζεται να κάνουμε στη ζωή μας για να είμαστε σαν τον Θεό σε αγιότητα και καλοσύνη».
 • «Η ταπεινή προσευχή φωτίζει και διευρύνει την ανθρώπινη ψυχή για να λάβει τη χάρη του Θεού και να αγαπήσει τους άλλους».
 • «Η αληθινή προσευχή είναι πηγή χαράς και πνευματικής δύναμης».
 • «Σε έναν ταραχώδη κόσμο, με τα μάτια μας στραμμένα στο ρολόι, στην ατζέντα ή στον υπολογιστή, μια πιο σύντομη προσευχή που λέγεται συχνά μπορεί να γίνει μια πνευματική πνοή της ψυχής, μια πηγή ειρήνης και αγάπης για τον Θεό και τους συνανθρώπους μας».
 • «Οι άγιοι μεσιτεύουν πάντα για εμάς –οι άγιοι στις εικόνες– και μας καλούν σε προσευχή. Όταν προσευχόμαστε μέσα σε μια ζωγραφισμένη ορθόδοξη εκκλησία, νιώθουμε ότι δεν προσευχόμαστε μόνοι μας, αλλά προσευχόμαστε με τους αγίους».
 • «Όταν κάποιος δεν τρώει ή πίνει τίποτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μόνο προσεύχεται, η προσευχή του γίνεται πιο ταπεινή και ταυτόχρονα πιο θερμή, γιατί είναι προσευχή για άφεση αμαρτιών».
 • «Η ταπεινή προσευχή είναι επίσης πηγή ταπεινής αγάπης: Αυτός που προσεύχεται με ταπεινή προσευχή είναι γεμάτος με τη χάρη της φιλεύσπλαχνης και ταπεινής αγάπης του Θεού και προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους: για τους κοντινούς και τους μακριά».
 • «Δεν δέχεται κάθε προσευχή ο Θεός, αλλά μόνο η πράη προσευχή που προσφέρεται με ταπείνωση».
 • «Αν παρακαλέσουμε τον Κύριο Ιησού στην προσευχή, λέγοντας: «Κύριε, σώσε μας!» Ο Θεός να μας σώσει! τότε έρχεται σε εμάς και μας βοηθά».
 • «Μόνο όταν μάθουμε να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για την υγεία και τη σωτηρία των άλλων, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε υγιή πολιτισμό της χριστιανικής ψυχής, δηλαδή ότι η χριστιανική ψυχή είναι ελεήμων, ταπεινή και βοηθητική».
 • «Η προσευχή δεν είναι μόνο το έργο του ανθρώπου που απευθύνεται στον Θεό, αλλά και το μυστικό έργο της χάρης του Θεού στην ψυχή αυτού που βρίσκεται σε κοινωνία με τον Θεό».
 • «Η προσευχή ενωμένη με τη νηστεία είναι ένα ισχυρό πνευματικό όπλο στην καταπολέμηση των εγωιστικών παθών και των πειρασμών από ακάθαρτα πνεύματα».
 • Σχετικά με την Προσευχή του Ιησού: «Αυτή είναι μια προσευχή από τα βάθη της καρδιάς, ειδικά όταν ο άνθρωπος αισθάνεται ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να τον βοηθήσει, παρά μόνο ο Παντοδύναμος Θεός του Ελεήμονος».
 • «Η χάρη του Κυρίου αποκτάται με ταπεινή προσευχή, αγώνα και πολλή υπομονή».
 • «Πρέπει να προσευχόμαστε ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να ομολογήσουμε την αληθινή χριστιανική πίστη μαζί. Μέσω της κοινωνίας στην προσευχή και στην πράξη, οι χριστιανοί δείχνουν την αγία ενότητα της Εκκλησίας».
 • «Το βασικό βήμα για την πνευματική άνοδο προς την ανάσταση είναι η ταπεινή προσευχή».
 • «Ο άνθρωπος γίνεται ελεύθερος όταν μπορεί να αγαπήσει τον Θεό στην προσευχή και τον πλησίον του με καλές πράξεις».
 • «Ο χρόνος της ζωής μας αγιάζεται με την προσευχή και τις καλές πράξεις».
 • «Η προσευχή φέρνει έναν ρυθμό στη ζωή του πιστού και την πνευματική ανάπτυξη ως πνευματικό ρολόι».
 • «Η προσευχή μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής και να γευτούμε σε αυτόν τον κόσμο το φως και τη χαρά της ανάστασης και της αιώνιας ζωής».
 • «Όλα τα καλά έργα των Χριστιανών και όλες οι αγνές σκέψεις είναι καρποί των προσευχών τους και εκείνων που προσεύχονται για αυτούς».
 • «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσευχή και καμία δραστηριότητα δεν είναι πιο πολύτιμη από την προσευχή, γιατί η προσευχή μας δίνει έμπνευση και δύναμη να λέμε τον καλό λόγο και να κάνουμε το καλό».

Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά των Αρχείων Basilica.ro

Σχετικά Άρθρα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το φαινόμενο αύξησης της βίας: «Να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας ως πολίτες και γονείς»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το φαινόμενο αύξησης της βίας: «Να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας ως πολίτες και γονείς»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 12 / 2021 , 23:30 από news_room H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε απόψε χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση της Unicef για τα 75 έτη Συνεργασίας για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον Κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αναγνωρίζοντας το […]

Αγιασμός Ενάρξεως Μαθημάτων Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:07 από news_room Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο φιλοξενείται στο κτίριο ιδιοκτησίας του ευεργέτου Της κ. Αγγέλου Πνευματικού και της οικογενείας του, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως […]