26 °C Athens, GR
16/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών των Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Έφτασε στν Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν και Γερουσία Επίθεση στο Μπάφαλο: «Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Στην Κύπρο ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας – Επισκέφθηκε τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου – Είχε συνάντηση & με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Η Εύβοια πανηγύρισε με λαμπρότητα την Σύναξη πάντων των Ευβοέων Αγίων Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Το ρατσιστικό μίσος στην Αμερική είναι μακροχρόνιο μόρφωμα Η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Άξιον Εστίν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Επίσκεψη του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδος Ιωάννη Δρυμούση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 / 1 / 2022 , 22:58 από news_room

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Τη βασική κατεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ανοίγει πλέον ο διάλογος σε θεσμικό επίπεδο γύρω από το θέμα της περαιτέρω μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καθώς και της αξιολόγησης των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και κατά πόσο αυτές ασκούνται με ικανοποιητικό τρόπο ως προς τους στόχους που τίθενται.

Τόνισε δε, ότι αυτός ο διάλογος συνιστά μέρος μίας ευρύτερης συζήτησης που αφορά στην Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και γεννά μία σειρά ερωτημάτων για τη συγκρότηση της ίδιας της Δημόσιας Διοίκησης και της κατεύθυνσης που αυτή πρέπει να λάβει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει την πρωτοβάθμια υγεία και την εκπαίδευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαρίθμησε την πληθώρα αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά ορισμένων εξ’ αυτών προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ για άλλες θα μπορούσε να γίνει διάλογος.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η άσκηση εποπτείας του κράτους επί των ΟΤΑ απορρέει εκ του Συντάγματος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί «ασφυκτικού πλαισίου εποπτείας».

«Δεν θα ασκούμε έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ; Και αν πτωχεύσει ένας Δήμος τί θα γίνει; Θέλετε να εισάγουμε μηχανισμό πτωχεύσεως των ΟΤΑ; Ποιος θα παρέχει υπηρεσίες στους δημότες όταν θα έχει καταρρεύσει ο προϋπολογισμός;» διερωτήθηκε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα του σεβασμού του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή να μην ελέγχεται.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ελέγχεται και ως προς την τήρηση των οικονομικών και ως προς την τήρηση της νομιμότητας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ακεραιότητα και επάρκεια στον τρόπο ελέγχου.

Επιπροσθέτως, επεσήμανε την ανάγκη συγκρότησης ενός μηχανισμού ο οποίος θα συζητά τις αρμοδιότητες που ανακύπτουν από τα ψηφισθέντα νομοσχέδια, θα εκτιμά την αναγκαιότητά τους και θα αποφασίζει το επίπεδο στο οποίο θα απονέμονται, προαναγγέλοντας τη δημιουργία του στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Αυτό συνδέεται με μία ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση που αφορά στη συνολική αξιολόγηση των αρμοδιοτήτων» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το έργο αυτό «μία τεράστια θεσμική παρέμβαση» η οποία απουσίαζε για σειρά δεκαετιών.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η νομοθετική πρόταση του Υπουργείου θα έρθει πολύ σύντομα, έχοντας ωστόσο προηγηθεί η απαιτούμενη αρτιότητα και επιμέλεια στην προεργασία της, προκειμένου οι όποιες μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων να είναι σύννομες, συνταγματικές, οικονομικά σταθμισμένες, λειτουργικές και να αποβαίνουν εις όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, στηλίτευσε την αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε στείρα και αντιπαραγωγική, υπογραμμίζοντας ότι δεν συνεισέφερε το παραμικρό στον διάλογο που άνοιξε.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος: Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδος

Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος : Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 4 / 2021 , 20:33 από news_room Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος: Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδος Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, την Κυριακή των Βαΐων, θα λειτουργήσει στoν Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Πέρα Χωρίου. Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Τιμίου […]

Μόρφου Νεόφυτος : Η πνευματική Αρχοντιά…

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 3 / 2021 , 0:13 από news_room Μόρφου Νεόφυτος : Η πνευματική Αρχοντιά… Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης  τῆς κοινότητος Ἀκακίου,  τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (24.3.2021).   Ακολουθήστε μας :

Pin It on Pinterest