8 °C Athens, GR
27/01/2022

Ο Ερντογάν επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς στη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Αφρικής

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, καλωσορίζει τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ, αριστερά, κατά τη διάρκεια της Τρίτης Συνόδου Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία [Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency μέσω Getty Images]

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 4:11 από news_room

Αρχηγοί κρατών από 16 αφρικανικά έθνη βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη στη σύνοδο κορυφής με στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία –  Η Τουρκία στοχεύει να εμβαθύνει τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Αφρική, είπε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής Αφρικανών αρχηγών στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε μια θέση που εκπροσωπεί την ήπειρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρχηγοί κρατών από 16 αφρικανικά έθνη, μαζί με περισσότερους από 102 υπουργούς και εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης και της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής Εταιρικής Σχέσης Τουρκίας-Αφρικής ακολουθεί μια αναταραχή δραστηριοτήτων της Τουρκίας με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με την ήπειρο .

Τον Οκτώβριο, η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε επιχειρηματικούς ηγέτες και δεκάδες υπουργούς από αφρικανικά κράτη για μια σύνοδο κορυφής με στόχο ειδικά την αύξηση του εμπορίου.

Τον ίδιο μήνα, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγκόλα, τη Νιγηρία και το Τόγκο.

«Ένα σημείο-τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην αφρικανική ήπειρο και δεν εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν το Σάββατο.

«Πρόκειται για μια τεράστια, κατάφωρη αδικία. Είμαι ακόμα ενθουσιασμένος και ενθουσιασμένος κάθε φορά που επισκέπτομαι την ήπειρο», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι είχε κάνει περισσότερα από 50 ταξίδια στην ήπειρο και έχει επισκεφθεί περισσότερες από 30 χώρες από το 2004.

Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Αφρική και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αφρική δεν είναι ένα προσωρινό συμφέρον, είναι μια διατηρημένη δέσμευση. Οι Αφρικανοί αδελφοί και αδελφές μας δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία».

Εμβόλια, drones, αυξημένο εμπόριο

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα μοιραστεί 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 με αφρικανικές χώρες τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι είναι «ντροπή για την ανθρωπότητα γενικά» το ότι μόνο το 6 τοις εκατό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να μοιραστεί την αντιτρομοκρατική τεχνογνωσία και να παραδώσει στρατιωτική τεχνολογία σε χώρες της Αφρικής, πρόσθεσε.

«Κατανοούμε ότι οι προκλήσεις ασφαλείας όπως αυτές του Daesh (ISIL), της Boko Haram και της al-Shabab δεν είναι μόνο για λίγες χώρες, αλλά μια κοινή πρόκληση. Η Τουρκία διαθέτει προηγμένη τεχνολογία όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία και η Τουρκία έχει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε αυτή την ανδρεία στους Αφρικανούς αδελφούς και αδελφές μας».

Η Τουρκία έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στη Σομαλία, όπου βοήθησε στην κατασκευή υποδομών για την κυβέρνηση και εκπαίδευσε το προσωπικό ασφαλείας.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν επίσης παρουσία στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση εκεί.

Ενώ οι λεπτομέρειες για το είδος της στρατιωτικής συνεργασίας που θα προκύψει από τη σύνοδο είναι ακόμη ασαφείς, ο Murat Yigit του Εμπορικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης είπε στο Al Jazeera ότι οι Αφρικανοί ηγέτες είχαν δείξει σαφές ενδιαφέρον για τις αμυντικές προσφορές της Τουρκίας.

«Οι επιτυχημένες ανακαλύψεις που έχει γνωρίσει η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια αντανακλώνται σίγουρα στις σχέσεις της με την Αφρική», είπε ο Yigit. «Αναμενόταν να βελτιωθεί η αμυντική συνεργασία με χώρες όπως η Σομαλία, ο Νίγηρας και η Αιθιοπία.

«Επιπλέον, όπως φαίνεται στη Λιβύη, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα συμβάλουν σημαντικά στην ειρήνη στην περιοχή. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι στη νέα περίοδο, η συνεργασία Τουρκίας-Αφρικής θα βρει νέους βασικούς τομείς στον στρατιωτικό και εμπορικό τομέα».

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Αιθιοπία νωρίτερα αυτό το έτος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα του πρωθυπουργού Abiy Ahmed.

Η Αιθιοπία, μαζί με το Μαρόκο, αγοράζουν ήδη όπλα από την Τουρκία. Τον Οκτώβριο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι και οι δύο χώρες αγόραζαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία έχουν επίσης πουληθεί στο Αζερμπαϊτζάν, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και αφρικανικών χωρών έχει επίσης αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Τους πρώτους 11 μήνες του 2021, το διμερές εμπόριο είχε φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Ερντογάν το Σάββατο, και η Τουρκία σχεδίαζε να το αυξήσει σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι περίπου 25.000 Αφρικανοί εργάζονταν στην ήπειρο από τουρκικές εταιρείες, σε έργα αξίας 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και περισσότεροι από 14.000 Αφρικανοί φοιτητές είχαν σπουδάσει στην Τουρκία.

Η ενισχυμένη οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών εθνών καθοδηγείται εν μέρει από την επιθυμία της ίδιας της Τουρκίας να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς της εταίρους, δήλωσε ο Ismail Numan Telci, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

«Αντί να περιορίζεται με τους άμεσους γείτονες, η Τουρκία έχει προσεγγίσει ευρύτερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, για να διαφοροποιήσει τις στρατηγικές της δεσμεύσεις. Από αυτή την άποψη, η Άγκυρα θεωρεί τις αφρικανικές χώρες ως ισότιμους εταίρους στους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής καθώς και στους οικονομικούς στόχους», δήλωσε ο Τέλτσι.

Οι Αφρικανοί ηγέτες, εν τω μεταξύ, προσπαθούσαν όλο και περισσότερο να βρουν αναπτυξιακούς εταίρους που βρίσκονται εκτός ιστορικών ευρωπαϊκών κέντρων ισχύος με αποικιακές ιστορίες στην ήπειρο.

«Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτές οι χώρες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις μοναδικές δυνατότητές τους, όχι μόνο για οικονομική ισχύ αλλά και για διπλωματικές και στρατιωτικές δυνατότητες.

Ως εκ τούτου, αυτές οι χώρες έγιναν πιο ανοιχτές σε νέες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους».

ΠΗΓΗ : AL JAZEERA Φωτογραφία: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, καλωσορίζει τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ, αριστερά, κατά τη διάρκεια της Τρίτης Συνόδου Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία [Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency μέσω Getty Images]

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, 10-16 Απριλίου 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 4 / 2021 , 11:03 από news_room Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (10 – 16 Απριλίου)   Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος την προσεχή Κυριακή 11 Απριλίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Αναβαργός. Την Παρασκευή 16 Απριλίου θα χοροστατήσει […]

Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα – Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 10 / 2021 , 22:27 από news_room Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου Το ΚΠΙΣΝ και ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου παρουσιάζουν την 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 19.30 ο […]

Pin It on Pinterest