31 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων απο τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ανέων Μακαρίου στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 12 / 2021 , 22:09 από news_room

«Τούτο εορτάζoμεν σήμερον, επιδημίαν Θεού προς ανθρώπους, μη πανηγυρικώς, αλλά θεϊκώς· μη κοσμικώς, αλλ᾿ υπερκοσμικώς… μη τα της ασθενείας, αλλά τα της ιατρείας· μη τα της πλάσεως, αλλά τα της αναπλάσεως».
(ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, Λόγος ΛΗ´ εις τα Θεοφάνεια, είτουν Γενέθλια του Σωτήρος, PG36, 316ΑΒ).

Για την Εκκλησία μας κάθε εορτή αποτελεί μία ιστορική ανάμνηση ενός θείου γεγονότος, που ενώ συνέβη στο παρελθόν εφάπαξ, φανερώνεται, βιώνεται και εορτάζεται στο παρόν πανηγυρικώς και μυστηριακώς, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να μετέχουμε σε αυτό βιωματικά, ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες.

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων δεν είναι μία απλή ετήσια εθιμική εορτή και σίγουρα δεν προσφέρεται για σκέψεις ευσεβείς και συναισθηματικές. Είναι πέρα και έξω από τον εορταστικό περίγυρο των πόλεων, από τούς φωταγωγημένους δρόμους, από τις στολισμένες βιτρίνες, από τον θόρυβο της αγοράς και την κίνηση των ανθρώπων.

Η εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού είναι, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, η αγιωτάτη «μητρόπολις πασών των εορτών» (PG48, 752) και αποτελεί το ύψιστο των θαυμάτων, το «μέγα της ευσεβείας μυστήριον» (Α΄ Τιμ. γ᾽, 16) ενώπιον του οποίου ο άνθρωπος μένει έκθαμβος και εκστατικός και «ο λογισμός του απορών» τυγχάνει, όπως μας λέγει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης (PG46, 584C). Γι᾽ αυτό, ο Μέγας Βασίλειος προτείνει: «σιωπή τιμάσθω» (PG31, 1457C), δηλαδή να τιμήσουμε το μέγα αυτό μυστήριο με σιωπή, με κατάνυξη, με δέος, με φόβο Θεού, με ταπείνωση, με πνευματική εγρήγορση, παράλληλα όμως με πνευματική χαρά και αγαλλίαση.

Όλα γύρω μας σήμερα πανηγυρίζουν. Κάθε ψυχή, κάθε άνθρωπος, η κτίση ολόκληρη σκυρτά, χαίρεται και ευφραίνεται και αισθάνεται άφατη χαρά στα σπλάχνα και στο «είναι» της. Και αυτή η χαρά είναι η χαρά της σωτηρίας, η χαρά των αγγέλων, των αγαθών ποιμένων, των σοφών μάγων, είναι εξαιρέτως και πάνω από όλα η χαρά της Παναγίας μας, που είναι η «πάντων Χαρά» και «έτεκε Θεόν ενανθρωπήσαντα διά την του κόσμου σωτηρίαν».

Αυτή η μεγάλη χαρά της Γεννήσεως του φιλάνθρωπου Χριστού μας, πού είναι ο δικός μας Άνθρωπος και Θεάνθρωπος, έρχεται να υπερκεράσει τις δυσκολίες της εποχής μας. Αυτή η χαρά είναι πάνω από κάθε θλίψη και λύπη, πάνω από κάθε ασθένεια και ανθρώπινη δοκιμασία, διότι αποτελεί γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο στην ιστορία.

Σήμερα γεννάται η σωτηρία του κόσμου. Σήμερα ὁ Θεός γίνεται άνθρωπος και γεννάται εκ Παρθένου. Σήμερα ο αόρατος φαίνεται και γίνεται ορατός. Σήμερα ο άχρονος εισέρχεται στον χρόνο και καλεί τον καθένα από εμάς να συνειδητοποιήσουμε τη ζωτική σημασία της εορτής, να μετάσχουμε βιωματικά στο γεγονός της θείας Γεννήσεώς Του και να ενωθούμε μαζί Του στο κοινό ποτήριο της θείας Ευχαριστίας.

Η Γέννηση του Χριστού μας σηματοδοτεί την ανάπλαση της ανθρώπινης φύσεως. Τη νίκη του καλού έναντι του κακού, της αγάπης έναντι της αμαρτίας, της ιατρείας έναντι της ασθενείας.

Γι᾽ αυτό, ας ανταποκριθούμε όλοι μας στο κάλεσμά Του και ας συνεορτάσουμε με ολόκληρη την κτίση, όχι απλά πανηγυρικώς, αλλά θεϊκώς, όχι κοσμικώς, αλλά υπερκοσμικώς και ας συμψάλλουμε με τούς αγγέλους: «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γής ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λκ. β΄, 14-15).

Είθε ἡ Γέννηση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού να φέρει στον κόσμο υγεία και ειρήνη, να απαλλάξει την κοινωνία μας από τα δεινά πού βιώνει και να αποτελέσει το προμήνυμα για μία χρονιά γεμάτη ελπίδα και φως!

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ

Σχετικά Άρθρα

Λαμπρά εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο πάνσεπτο κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι

Λαμπρά εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο πάνσεπτο κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6 / 1 / 2023 , 22:14 από news_room Λαμπρά εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο πάνσεπτο κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στο Φανάρι, σήμερα, Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του […]

Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη των Αθηνών – Παρουσία της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού & Αρχηγών των Κομμάτων η Εξόδιος Ακολουθία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 9 / 2021 , 20:24 από news_room Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη των Αθηνών – Παρουσία της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού & Αρχηγών των Κομμάτων η εξόδιος ακολουθία. Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και δυναμικού παρόντος, πλήθος κόσμου απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη. Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή […]