10 °C Athens, GR
20/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Φωτορεπόρτερ & Δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν στο Μεξικό – Κανένα μέτρο από τις αρχές για τις δολοφονίες που μαστίζουν την χώρα Χειροτονία νέου Διακόνου στον Βόλο (Εικόνες) Τοποθέτηση ψηφιδωτής παράστασης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Εικόνες) Συνεχίζουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Χώρα – Το 13% ξεπέρασε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2021 Σύσκεψη για τα προγράμματα σπουδών Μέσης Εκπαίδευσης και τις εξελίξεις στον χώρο της απασχόλησης Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης ανοίγει σε θεσμικό επίπεδο τον διάλογο γύρω από την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου & Δύο χειροτονίες στο Σύδνεϋ

Μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων απο τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ανέων Μακαρίου στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 12 / 2021 , 22:09 από news_room

«Τούτο εορτάζoμεν σήμερον, επιδημίαν Θεού προς ανθρώπους, μη πανηγυρικώς, αλλά θεϊκώς· μη κοσμικώς, αλλ᾿ υπερκοσμικώς… μη τα της ασθενείας, αλλά τα της ιατρείας· μη τα της πλάσεως, αλλά τα της αναπλάσεως».
(ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, Λόγος ΛΗ´ εις τα Θεοφάνεια, είτουν Γενέθλια του Σωτήρος, PG36, 316ΑΒ).

Για την Εκκλησία μας κάθε εορτή αποτελεί μία ιστορική ανάμνηση ενός θείου γεγονότος, που ενώ συνέβη στο παρελθόν εφάπαξ, φανερώνεται, βιώνεται και εορτάζεται στο παρόν πανηγυρικώς και μυστηριακώς, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να μετέχουμε σε αυτό βιωματικά, ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες.

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων δεν είναι μία απλή ετήσια εθιμική εορτή και σίγουρα δεν προσφέρεται για σκέψεις ευσεβείς και συναισθηματικές. Είναι πέρα και έξω από τον εορταστικό περίγυρο των πόλεων, από τούς φωταγωγημένους δρόμους, από τις στολισμένες βιτρίνες, από τον θόρυβο της αγοράς και την κίνηση των ανθρώπων.

Η εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού είναι, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, η αγιωτάτη «μητρόπολις πασών των εορτών» (PG48, 752) και αποτελεί το ύψιστο των θαυμάτων, το «μέγα της ευσεβείας μυστήριον» (Α΄ Τιμ. γ᾽, 16) ενώπιον του οποίου ο άνθρωπος μένει έκθαμβος και εκστατικός και «ο λογισμός του απορών» τυγχάνει, όπως μας λέγει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης (PG46, 584C). Γι᾽ αυτό, ο Μέγας Βασίλειος προτείνει: «σιωπή τιμάσθω» (PG31, 1457C), δηλαδή να τιμήσουμε το μέγα αυτό μυστήριο με σιωπή, με κατάνυξη, με δέος, με φόβο Θεού, με ταπείνωση, με πνευματική εγρήγορση, παράλληλα όμως με πνευματική χαρά και αγαλλίαση.

Όλα γύρω μας σήμερα πανηγυρίζουν. Κάθε ψυχή, κάθε άνθρωπος, η κτίση ολόκληρη σκυρτά, χαίρεται και ευφραίνεται και αισθάνεται άφατη χαρά στα σπλάχνα και στο «είναι» της. Και αυτή η χαρά είναι η χαρά της σωτηρίας, η χαρά των αγγέλων, των αγαθών ποιμένων, των σοφών μάγων, είναι εξαιρέτως και πάνω από όλα η χαρά της Παναγίας μας, που είναι η «πάντων Χαρά» και «έτεκε Θεόν ενανθρωπήσαντα διά την του κόσμου σωτηρίαν».

Αυτή η μεγάλη χαρά της Γεννήσεως του φιλάνθρωπου Χριστού μας, πού είναι ο δικός μας Άνθρωπος και Θεάνθρωπος, έρχεται να υπερκεράσει τις δυσκολίες της εποχής μας. Αυτή η χαρά είναι πάνω από κάθε θλίψη και λύπη, πάνω από κάθε ασθένεια και ανθρώπινη δοκιμασία, διότι αποτελεί γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο στην ιστορία.

Σήμερα γεννάται η σωτηρία του κόσμου. Σήμερα ὁ Θεός γίνεται άνθρωπος και γεννάται εκ Παρθένου. Σήμερα ο αόρατος φαίνεται και γίνεται ορατός. Σήμερα ο άχρονος εισέρχεται στον χρόνο και καλεί τον καθένα από εμάς να συνειδητοποιήσουμε τη ζωτική σημασία της εορτής, να μετάσχουμε βιωματικά στο γεγονός της θείας Γεννήσεώς Του και να ενωθούμε μαζί Του στο κοινό ποτήριο της θείας Ευχαριστίας.

Η Γέννηση του Χριστού μας σηματοδοτεί την ανάπλαση της ανθρώπινης φύσεως. Τη νίκη του καλού έναντι του κακού, της αγάπης έναντι της αμαρτίας, της ιατρείας έναντι της ασθενείας.

Γι᾽ αυτό, ας ανταποκριθούμε όλοι μας στο κάλεσμά Του και ας συνεορτάσουμε με ολόκληρη την κτίση, όχι απλά πανηγυρικώς, αλλά θεϊκώς, όχι κοσμικώς, αλλά υπερκοσμικώς και ας συμψάλλουμε με τούς αγγέλους: «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γής ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λκ. β΄, 14-15).

Είθε ἡ Γέννηση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού να φέρει στον κόσμο υγεία και ειρήνη, να απαλλάξει την κοινωνία μας από τα δεινά πού βιώνει και να αποτελέσει το προμήνυμα για μία χρονιά γεμάτη ελπίδα και φως!

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εξετάσεις ιθαγένειας: Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 1 / 2022 , 3:00 από news_room Εξετάσεις ιθαγένειας: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου 2022. Η πλατφόρμα λειτουργεί […]

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον πολιούχο της Βεροίας Όσιο Αντώνιο τον Νέο

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον πολιούχο της Βεροίας Όσιο Αντώνιο τον Νέο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 1 / 2022 , 23:53 από news_room Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου το απόγευμα ξεκίνησαν στη Βέροια οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της πόλεως Όσιο Αντώνιο τον Νέο. Στα προπύλαια του πανηγυρίζοντος Προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Οσίου Αντωνίου του Βεροιέως, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της […]

Pin It on Pinterest