28 °C Athens, GR
06/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Εγκαίνια Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών & Διαλόγου στην Ροτόντα της Ανατολής

Εγκαίνια Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών & Διαλόγου στην Ροτόντα της Ανατολής

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 9 / 11 / 2021 , 22:20 από news_room

Το όραμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, για δημιουργία ενός χώρου διαθρησκειακού και διαχριστιανικού διαλόγου, έλαβε σάρκα και οστά με την πραγματοποίηση των εγκαινίων του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου.

Την 6η Νοεμβρίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εχοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, και Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ενώ την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου Αρχιμ. κ. Δαμασκηνός Αλαζράι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, έθεσε τον λύχνον επί την λυχνίαν, για να «λάμπει πᾶσι τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ» (Μτ. 5,15), τελώντας τα επίσημα εγκαίνια του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου, το οποίο στεγάζεται σε έναν ανακαινισμένο χώρο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου.

Το Πατριαρχικό Κέντρο Μελετών και Διαλόγου είναι αποτέλεσμα του οραματισμού της Α.Θ.Μ., των κόπων του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, αλλά και των συνεργατών του, οι οποίοι με την σοφή καθοδήγηση του Πατριάρχου, εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση και λειτουργία του.

Το σπουδαίο αυτό γεγονός των εγκαινίων, τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος και Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και ομολογιών όπως Καθολικών, Αγγλικανών Κοπτών και του Μεγάλου Μουφτή του Άζγαρ, αλλά και εκπρόσωποι της Πρεσβείας, του Προξενείου και της Κοινότητας της Ελλάδος στο Κάιρο.

Ο Καθηγούμενος της Μονής π. Δαμασκηνός, στην προσφώνησή του, διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχικό Κέντρο θα συμβάλλει εμπράκτως στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο εντός Αιγύπτου, ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά την άοκνη φροντίδα και την αγάπη του Προκαθημένου της Αφρικανικής Ηπείρου για την Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου.

«Αποτελεί ξεχωριστή ευλογία, ιδιαίτερη τιμή και φωτεινό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Ιεράς Πατριαρχικής και Θεοβαδίστου Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, η επιλογή της Υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητος να ιδρύσετε Κέντρο Μελετών και Διαλόγου εδώ, στο Μοναστήρι που τόσο αγαπάτε και που σας αξίωσε η Χάρις του Θεού με την άοκνη φροντίδα, την εργατικότητα και το όραμά Σας να χαραχθεί το Σεπτό σας όνομα με χρυσά γράμματα στην χορεία των Κτητόρων της Ιεράς Μονής, ως ο Μέγας εκ βάθρων ανακαινιστής της Μεγάλης Ροτόντας της Ανατολής κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα.»

Επίσης, ο Πανοσιολογιώτατος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ομάδα εθελοντών από διάφορες χώρες του κόσμου, η οποία αποτελεί τον βασικό πυρήνα συνεργατών του Κέντρου και έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται με βασικό στόχο την ανάδειξη των Αγίων αλλά και των προσκυνημάτων του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ο Μακαριώτατος, στην αντιφώνηση του, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε αρχικά τον Άγιο Θεό για την μεγάλη ευλογία που του επιφύλαξε με τα εγκαίνια του σημερινού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου. Επίσης, ευχαρίστησε όλο τον κόσμου που σεμνά έδωσε το παρών στην ταπεινή αυτή εκδήλωση, ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των θρησκειών και των ομολογιών γιατί όπως ανέφερε σήμερα, από την Αίγυπτο, δίδουν το μήνυμα της ενότητας μεταξύ των λαών.

Επιπλέον ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, αφιέρωσε την αίθουσα Διαλέξεων και Συνεδριάσεων του Κέντρου Μελετών και Διαλόγου στον πολύκλαυστο Πατριάρχη Πέτρο Ζ’, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει την μνήμη του μακαριστού Προκατόχου του.

Χαρακτηρίστηκα ανέφερε: «Το κεντρικό κτίριο είναι ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και δίπλα ακριβώς αυτό εδώ το ωραίο κτίριο, στο οποίο ένας άλλος Πατριάρχης, ο Προκάτοχός μου Πέτρος ήθελε να φτιάξει κάτι που να ενώνει τους λαούς, γι’ αυτό αυτή εδώ την αίθουσα την αφιερώνω με όλη μου την καρδιά στον προκάτοχό μου, εις μνήμη αιώνια Πέτρου Ζ’

Επιπρόσθετα, ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Δαμασκηνό ο οποίος, όπως υπογράμμισε ο Πατριάρχης εργάστηκε σκληρά και πραγματοποίησε έναν από τους οραματισμούς του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.

Τέλος, η Α.Θ.Μ., τόνισε πως το Κέντρο Μελετών και Διαλόγου δημιουργήθηκε για τα νέα παιδιά των οποίων την πρόοδο θα παρατηρεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η ακαδημία αυτή να βοηθήσει στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος και φωτεινός.

«Πριν από μια εβδομάδα γύρισα από ένα μεγάλο ταξίδι στην Αφρική. Τα μάτια μου έβλεπαν στην Λίμνη Βικτώρια, στον Ινδικό ωκεανό χιλιάδες ανθρώπων και τότε κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι ο άνθρωπος να δει το πρόσωπο του συνανθρώπου του, να πιάσει το χέρι του, να συναντηθούν τα βλέμματα τους, να ανοίξουν οι καρδιές τους και να χαμογελούν τα πρόσωπά τους. Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, σε όλα θα βρούμε τις λύσεις, καλοσύνη χρειάζεται μονάχα. Έτσι λοιπόν αφιερώνω αυτή την ακαδημία στα νέα παιδιά και θα είμαι ευτυχισμένος όταν θα βλέπω την πρόοδο αυτό τον παιδιών, έχοντας την ελπίδα πως η ακαδημία μας θα βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι για να μπορέσει ο κόσμος να γίνει λιγάκι καλύτερος, λιγάκι πιο φωτεινός λιγάκι πιο ευτυχισμένος.»

Στο τέλος της ιστορικής αυτής εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του Κέντρου Μελετών και Διαλόγου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εγκαίνια Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών & Διαλόγου στην Ροτόντα της Ανατολής

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μνήνη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στα Πλακουτσαίικα Άρτης 1

Η Ιερά Μνήμη των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης στα Πλακουτσαίικα Άρτης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 4 / 2022 , 15:14 από news_room Την Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου 2022, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Άνω Καλεντίνης (συνοικισμός Πλακουτσαίικα) Άρτης. Στο Κήρυγμά του, ο Σεπτός Ποιμενάρχης […]

Πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους στη Ζάκυνθο – Σώος ο πιλότος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 8 / 2021 , 2:20 από news_room Πυροσβεστικό αεροσκάφος Πετζετέλ κατέπεσε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο πιλότος του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του και απομακρύνθηκε από το σημείο της πτώσης με τη βοήθεια πυροσβεστών που έσπευσαν […]

Pin It on Pinterest