13 °C Athens, GR
03/12/2021

Τελευταια Νέα
Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στη Κατεχόμενη Καρπασία (Εικόνες) – Adologala.gr Η Εορτή του Αγίου Νεοιερομάρτυρος Φιλούμενου του Αγιοταφίτη στη Σαμάρεια – Adologala.gr Δωρεά στην Ι.Μ. Χαλκίδος προσέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Θυάτειρα» Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ Η ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιου – Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Νέο Honda HR-V e:HEV MY22 – Πλήρης οδηγός & Τιμοκατάλογος Ιερά Αγρυπνία Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου Μπούρτζι – Adologala.gr Την Κύπρο επισκέπτεται ο Προκαθήμενος των Ρωμαιοκαθολικών Πάπας Φραγκίσκος (Εικόνες) – Adologala.gr Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου – 3η διάλεξη Επίσκεψη του Πατριάρχη των Μαρωνιτών στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο – Adologala.gr Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου: Ο όσιος Γέροντας Ελπίδιος (1913 – 1983) – Adologala.gr «IMAGINAIRY» Η νέα digital έκθεση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από το Athens Digital Arts Festival “Ψηφιακὸ Αποσφράγισμα Αγιωνύμων Νήσων” – E’ Κύκλος ψηφιακών σεμιναρίων Επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου με εντυπωσιακή φωταγώγηση στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ (Εικόνες) – Adologala.gr To Harvard University προσφέρει δωρεάν online courses & σεμινάρια – Adologala.gr

Εγκαίνια Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών & Διαλόγου στην Ροτόντα της Ανατολής

Εγκαίνια Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών & Διαλόγου στην Ροτόντα της Ανατολής

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 9 / 11 / 2021 , 22:20 από news_room

Το όραμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, για δημιουργία ενός χώρου διαθρησκειακού και διαχριστιανικού διαλόγου, έλαβε σάρκα και οστά με την πραγματοποίηση των εγκαινίων του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου.

Την 6η Νοεμβρίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εχοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, και Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ενώ την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου Αρχιμ. κ. Δαμασκηνός Αλαζράι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, έθεσε τον λύχνον επί την λυχνίαν, για να «λάμπει πᾶσι τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ» (Μτ. 5,15), τελώντας τα επίσημα εγκαίνια του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου, το οποίο στεγάζεται σε έναν ανακαινισμένο χώρο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου.

Το Πατριαρχικό Κέντρο Μελετών και Διαλόγου είναι αποτέλεσμα του οραματισμού της Α.Θ.Μ., των κόπων του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, αλλά και των συνεργατών του, οι οποίοι με την σοφή καθοδήγηση του Πατριάρχου, εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση και λειτουργία του.

Το σπουδαίο αυτό γεγονός των εγκαινίων, τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος και Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και ομολογιών όπως Καθολικών, Αγγλικανών Κοπτών και του Μεγάλου Μουφτή του Άζγαρ, αλλά και εκπρόσωποι της Πρεσβείας, του Προξενείου και της Κοινότητας της Ελλάδος στο Κάιρο.

Ο Καθηγούμενος της Μονής π. Δαμασκηνός, στην προσφώνησή του, διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχικό Κέντρο θα συμβάλλει εμπράκτως στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο εντός Αιγύπτου, ενώ τόνισε για ακόμη μια φορά την άοκνη φροντίδα και την αγάπη του Προκαθημένου της Αφρικανικής Ηπείρου για την Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου.

«Αποτελεί ξεχωριστή ευλογία, ιδιαίτερη τιμή και φωτεινό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Ιεράς Πατριαρχικής και Θεοβαδίστου Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, η επιλογή της Υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητος να ιδρύσετε Κέντρο Μελετών και Διαλόγου εδώ, στο Μοναστήρι που τόσο αγαπάτε και που σας αξίωσε η Χάρις του Θεού με την άοκνη φροντίδα, την εργατικότητα και το όραμά Σας να χαραχθεί το Σεπτό σας όνομα με χρυσά γράμματα στην χορεία των Κτητόρων της Ιεράς Μονής, ως ο Μέγας εκ βάθρων ανακαινιστής της Μεγάλης Ροτόντας της Ανατολής κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα.»

Επίσης, ο Πανοσιολογιώτατος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ομάδα εθελοντών από διάφορες χώρες του κόσμου, η οποία αποτελεί τον βασικό πυρήνα συνεργατών του Κέντρου και έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται με βασικό στόχο την ανάδειξη των Αγίων αλλά και των προσκυνημάτων του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ο Μακαριώτατος, στην αντιφώνηση του, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε αρχικά τον Άγιο Θεό για την μεγάλη ευλογία που του επιφύλαξε με τα εγκαίνια του σημερινού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου. Επίσης, ευχαρίστησε όλο τον κόσμου που σεμνά έδωσε το παρών στην ταπεινή αυτή εκδήλωση, ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των θρησκειών και των ομολογιών γιατί όπως ανέφερε σήμερα, από την Αίγυπτο, δίδουν το μήνυμα της ενότητας μεταξύ των λαών.

Επιπλέον ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, αφιέρωσε την αίθουσα Διαλέξεων και Συνεδριάσεων του Κέντρου Μελετών και Διαλόγου στον πολύκλαυστο Πατριάρχη Πέτρο Ζ’, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει την μνήμη του μακαριστού Προκατόχου του.

Χαρακτηρίστηκα ανέφερε: «Το κεντρικό κτίριο είναι ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και δίπλα ακριβώς αυτό εδώ το ωραίο κτίριο, στο οποίο ένας άλλος Πατριάρχης, ο Προκάτοχός μου Πέτρος ήθελε να φτιάξει κάτι που να ενώνει τους λαούς, γι’ αυτό αυτή εδώ την αίθουσα την αφιερώνω με όλη μου την καρδιά στον προκάτοχό μου, εις μνήμη αιώνια Πέτρου Ζ’

Επιπρόσθετα, ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Δαμασκηνό ο οποίος, όπως υπογράμμισε ο Πατριάρχης εργάστηκε σκληρά και πραγματοποίησε έναν από τους οραματισμούς του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.

Τέλος, η Α.Θ.Μ., τόνισε πως το Κέντρο Μελετών και Διαλόγου δημιουργήθηκε για τα νέα παιδιά των οποίων την πρόοδο θα παρατηρεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η ακαδημία αυτή να βοηθήσει στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος και φωτεινός.

«Πριν από μια εβδομάδα γύρισα από ένα μεγάλο ταξίδι στην Αφρική. Τα μάτια μου έβλεπαν στην Λίμνη Βικτώρια, στον Ινδικό ωκεανό χιλιάδες ανθρώπων και τότε κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι ο άνθρωπος να δει το πρόσωπο του συνανθρώπου του, να πιάσει το χέρι του, να συναντηθούν τα βλέμματα τους, να ανοίξουν οι καρδιές τους και να χαμογελούν τα πρόσωπά τους. Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, σε όλα θα βρούμε τις λύσεις, καλοσύνη χρειάζεται μονάχα. Έτσι λοιπόν αφιερώνω αυτή την ακαδημία στα νέα παιδιά και θα είμαι ευτυχισμένος όταν θα βλέπω την πρόοδο αυτό τον παιδιών, έχοντας την ελπίδα πως η ακαδημία μας θα βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι για να μπορέσει ο κόσμος να γίνει λιγάκι καλύτερος, λιγάκι πιο φωτεινός λιγάκι πιο ευτυχισμένος.»

Στο τέλος της ιστορικής αυτής εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του Κέντρου Μελετών και Διαλόγου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εγκαίνια Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών & Διαλόγου στην Ροτόντα της Ανατολής

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αλβανία: Αυτοδυναμία Έντι Ράμα στις βουλευτικές εκλογές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 21:55 από news_room Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και εμφανίστηκε ενωτικός ως προς την διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία. Με την καταμέτρηση να πλησιάζει προς το τέλος τα […]

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής πριν από του Χριστού Γεννήσεως

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής πριν από της του Χριστού Γεννήσεως

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 / 12 / 2020 , 9:48 από news_room Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής πριν από της του Χριστού Γεννήσεως Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας – Νέα Υόρκη Αγαπημένοι πιστοί της Αγίας Βαρβάρας, Χαίρομαι που τελικά θα είμαι μαζί σας για τη Θεία […]

Pin It on Pinterest