22 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Έρευνα και Καινοτομία για μια αειφόρο, πράσινη και “έξυπνη” ναυτιλία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 10 / 2021 , 22:28 από news_room

Έρευνα και Καινοτομία για μια αειφόρο, πράσινη και “έξυπνη” ναυτιλία

Στοχευμένες δράσεις

Δημιουργία Χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης

Αξιοποίηση τεχνογνωσίας και κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων

Τη δημιουργία και υποστήριξη κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία, την ανάδειξη της σημασίας της πράσινης μετάβασης και μείωσης των ρύπων και την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, δρομολογούν από κοινού υφυπουργείο Ναυτιλίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κ.Δ. και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Κατά την υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, τέθηκαν οι στόχοι για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οικοδόμηση μιας αειφόρου «Πράσινης» ναυτιλίας και ενός «Γαλάζιου» οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας. Προτεραιότητα αποτελεί, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Ναυτιλίας στην προσπάθεια που καταβάλλει να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις και να βελτιστοποιήσει την λειτουργία των πλοίων μέσω της καινοτομίας και της έξυπνης χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.  “Η συνεργασία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στέλνει το μήνυμα πως η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην ναυτιλιακή κοινότητα, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ερευνητικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες προτάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να καταστεί ο τομέας πιο ανταγωνιστικός και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της προκλήσεις.

Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο κοινό όραμα της συνεργασίας, που είναι η δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά αναπτυγμένης Ναυτιλίας.

“Θα συνεισφέρει ουσιαστικά» δήλωσε, «στην πράσινη μετάβαση και την Γαλάζια ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας, της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών. Οι στοχευμένες δράσεις μας, θα εστιάζουν στη δημιουργία Χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης της Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Ναυτιλίας. Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των μερών και στον εντοπισμό των προκλήσεων και αναγκών του τομέα της Ναυτιλίας. Μαζί μπορούμε να την αναδείξουμε σε κινητήρια δύναμη ενίσχυσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και εξέλιξης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες της σύγχρονης ναυτιλίας”.

“Με κοινή πυξίδα” ανέφερε ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, “το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που όλοι ονειρευόμαστε, σταθερή πορεία, βέβαιος προορισμός”.

Η συνεργασία Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας η οποία στην ουσία δημιουργεί το κατάλληλο ερευνητικό περιβάλλον για την ναυτιλία (RISE: Research Innovation  Shipping Environment) θα αποτυπώνεται και στην Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία η οποία θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη, 12 Οκτωβρίου.

Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας (www.chiefscientist.gov.cy) επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από τον σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης Κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

 

Σχετικά Άρθρα

Βαρθολομαίος Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το πρώτο που χαρακτήρισε «αμαρτία» την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος

Βαρθολομαίος: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το πρώτο που χαρακτήρισε «αμαρτία» την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 9 / 2023 , 23:14 από news_room Ομιλία* παραχώρησε σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2023 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Πανεπιστήμιο Tartu της Εσθονίας με θέμα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση  – Οικολογική συνείδηση ​​και ο ρόλος της εκπαίδευσης. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου Μεγαλειότατε Πρύτανη του Πανεπιστημίου του […]

Πρώτη Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Καστορίας στην έδρα της Μητροπόλεως του

Πρώτη Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Καστορίας στην έδρα της Μητροπόλεως του

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 11 / 2021 , 16:16 από news_room Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, τελέσθηκε σημέρα Κυριακή 14 Νοεμβρίου, η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Mητροπολίτου Καστορίας κ.κ.Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Με τον νέο Ποιμενάρχη της Καστορίας, συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιερόθεος, Γρεβενών κ.Δαβίδ, Φθιώτιδος κ.Συμεών […]