17 °C Athens, GR
24/10/2021

Τελευταια Νέα
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έφτασε στο Ξενοδοχείο St. Regis – Adologala.gr Αρχιερατικό Συλλείτουργο στις 14 Νοεμβρίου στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα, Αλίμου για την αδελφοποίηση των Δήμων Κυθήρων & Αλίμου Στις Η.Π.Α. Έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τα 30έτη Πατριαρχικής διακονίας του Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου Η Aνακομιδή των λειψάνων του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού Λαμπρή εκδήλωση στο Σύδνεϋ για την επέτειο της 30ετηρίδος του Οικουμενικού Πατριάρχη Τον Πατριάρχη Θεόφιλο επισκέφθηκε ο Γενικός Ηγούμενος των Φραγκισκανών – Adologala.gr Σουηδία : Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τον σουηδικό φιλελληνισμό διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο ελληνικών & τριών ακόμα οργανώσεων στο Κογκρέσο για την αποφυγή της πώλησης των F-16 στην Τουρκία Πάπας: «Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο»

Τηλεδιάσκεψη Κοινοβουλίων κρατών-μελών Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 9 / 2021 , 2:04 από news_room

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 2021, τηλεδιάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συμμετοχή βουλευτών των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλογιάννης και τα μέλη κυρίες Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη και Έφη Αχτσιόγλου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές οι κ.κ. P. Donohoe, Πρόεδρος του Eurogroup, Ρ. Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, J.Hahn, Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο P. Sircelj, Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας. Οι εργασίες διαρθρώθηκαν σε δύο θεματικές ενότητες: α) η χρηματοδότηση της στρατηγικής εξόδου από την πανδημία και οι νέοι ίδιοι πόροι β) νέες προκλήσεις και ευκαιρίες ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης και ανανέωσης για αποτελεσματική διοχέτευση κεφαλαίων στην εφαρμογή του χρηματοδοτικού εργαλείου NextGenerationEU.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, κ. Σ. Καλογιάννης στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι, στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε μετά από 18 μήνες πανδημίας, η  διάθεση σημαντικών κονδυλίων μέσω του μηχανισμού Next Generation EU και του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αποτελεί σημαντική απάντηση και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου στήριξης βρίσκεται ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υλοποιείται μέσα από την κατάρτιση Εθνικών Σχεδίων. Το ελληνικό Σχέδιο θεωρείται από τα αρτιότερα, συνδυάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή. Το Σχέδιο δίνει έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Στοιχείο – «κλειδί» αποτελεί η κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση των επενδύσεων. Ήδη τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία των 12 πρώτων έργων, που αφορούν, κυρίως, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Στο επίπεδο της οικονομίας, η Ελλάδα αντιμετώπισε επιτυχώς την υγειονομική κρίση, με μέτρα συνολικού ύψους 41 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με επιτυχία αντιμετωπίζονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με την υιοθέτηση μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

Στη συνέχεια ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην  καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αντανακλάται στις θετικές αξιολογήσεις στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, στην αύξηση των εξαγωγών, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και τάχθηκε υπέρ της ανακοίνωσης της Επιτροπής να ξεκινήσει εκ νέου την διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Η πανδημία, τόνισε,  κατέδειξε την ανάγκη αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα παρέχουν ευελιξία για την αντιμετώπιση κρίσεων, θα ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις και θα διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Η κ. Μ. Ιατρίδη αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου ανταγωνιστικού, εξωστρεφούς, καινοτόμου και χωρίς αποκλεισμούς μοντέλου ανάπτυξης, καθώς και στην ανάγκη επίσπευσης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, με χρηματοδοτική υποστήριξη από τα ταμεία συνοχής και από το μηχανισμό «Διευκόλυνση Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». Η Απόφαση του Συμβουλίου για τους Ιδίους Πόρους και του ιδίου πόρου για τα μη ανακυκλούμενα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών, καθώς και η υποβολή από την Επιτροπή της νομοθετικής πρότασης για το Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επεσήμανε η κα Ιατρίδη και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ιδίων πόρων καθώς διασφαλίζουν την επάρκεια πηγών εσόδων για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τέλος, όσον αφορά τον επικείμενο ψηφιακό φόρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζουμε, όπως είπε, τη θέση αναμονής που τηρεί η Επιτροπή.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δεκτή έγινε από την Δ.Ι.Σ η παραίτηση του Μητροπολίτη Θήρας & Αμοργού κ.κ. Επιφάνιου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 9 / 2021 , 1:37 από news_room Δεκτή έκανε την παραίτηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Θήρας & Αμοργού κ.κ. Επιφάνιου η διαρκής ιερά σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών αυτής που πραγματοποιήθηκαν στο συνοδικό μέγαρο την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. […]

Στη Λακατάμια Λευκωσίας Λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για την Εορτή τής Αγίας Παρασκευής

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 31 / 7 / 2020 , 16:22 από adologala.gr Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου  – Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Κατά τη σημερινή κυριώνυμο ημέρα τής εορτής τής αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε τής πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και περικαλλή ιερό Ναό […]

Pin It on Pinterest