23 °C Athens, GR
27/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Επίσκεψη πληρωμάτων του ΠΝ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Θεσσαλονίκη: Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος για υπεξαίρεση μνημείων από ναό Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κουβαλούσε» στο πορτ μπαγκάζ 22 κιλά κάνναβης αλλοδαπός που συνελήφθη Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ζάγκρεμπ – Ομιλητής ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η μάχη της Λέρου και η βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών

«Πρωτοφανής η δυναμική του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 9 / 2021 , 0:29 από news_room

Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η ανάπτυξη μεγάλων έργων υποδομής φυσικού αερίου που διασφαλίζουν διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών είναι βασική αρχή της πολιτικής της Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του 5ου Southeast Europe Energy Forum, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Συμμετέχοντας στην ενότητα «Νοτιανατολική Ευρώπη: Ενεργειακή Συνεργασία πέρα από Σύνορα» ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η δυναμική του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια είναι πρωτοφανής, αποκαλύπτοντας νέες εξαγωγικές δυνατότητες, πρόσθεσε ότι οι βαλκανικές χώρες προχωρούν επίσης με τα εθνικά τους δίκτυα, τις διασυνοριακές διασυνδέσεις και τη διαδικασία σύζευξης της αγοράς και εκτίμησε ότι «όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό θα εντείνουν την Ενεργειακή Ένωση στην περιοχή μας»

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που υλοποιούνται ή τίθενται σε τροχιά εκκίνησης το επόμενο διάστημα και αυξάνουν την ασφάλεια του εφοδιασμού. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:

-Ο αγωγός TAP αντιπροσωπεύει ήδη το 18% συνολικών εισαγωγών.

-Το 40% του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα προέρχεται από τις ΗΠΑ.

-Ο IGB, ο Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα μέσα του 2022.

Η FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης) στην Αλεξανδρούπολη είναι κοντά στη λήψη της τελικής επενδυτικής της απόφασης, με ισχυρή δομή μετόχων.

-Ο αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία θα τεθεί σε φάση δοκιμής αγοράς τον επόμενο μήνα.

Αναφερόμενος στα έργα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό που επισκέφθηκε τον Ιούλιο την Αίγυπτο και υπήρξε εμβάθυνση των συζητήσεων Ελλάδας – Αιγύπτου για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισήμανε, ακόμη, ότι «ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εξετάζει επί του παρόντος την αναβάθμιση των υφιστάμενων γραμμών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και ένα δεύτερο καλώδιο με την Ιταλία».

«Η επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μας πολιτικής. Όλα αυτά τα έργα φέρνουν τελικά τις χώρες κοντά» επισήμανε, σημειώνοντας, ότι στην περίπτωση του φυσικού αερίου, οι διασυνοριακοί αγωγοί προάγουν την ενεργειακή ασφάλεια, μέσω διαφοροποίησης διαδρομών και πόρων και στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ροές ενέργειας εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις των τιμών και μειώνουν τις τιμές.

Η ενέργεια μπορεί να γίνει καταλύτης για τη σταθερότητα στην περιοχή, εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας ότι «η πράσινη μετάβαση είναι ο επιταχυντής ανάπτυξής μας».

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, τόνισε ότι δημιουργεί ένα νέο τοπίο, στο οποίο η συνεργασία είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είναι πλέον προφανές, ακόμη και για τους πιο σκεπτικιστές, ότι καμία χώρα δεν μένει ανέγγιχτη από τις επιπτώσεις της. Αυτό το καλοκαίρι, εκτεταμένοι καύσωνες, πυρκαγιές, ή πλημμύρες, επηρέασαν τη Γερμανία και το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μεταξύ πολλών άλλων χωρών. Για να μετριάσουμε αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους, πρέπει όλοι να μοιραστούμε το ίδιο όραμα και να συνεργαστούμε στενά. Πρέπει να είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στους ίδιους στόχους» τόνισε ο κ. Σκρέκας παρουσιάζοντας βασικά σημεία του πράσινου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας: Ενεργοποίηση στον τομέα της ενέργειας, επενδύσεων άνω των 44 δισ. ευρώ έως το 2030, κατάργηση σταδιακά των μονάδων λιγνίτη έως το 2023, πέντε έργα υδρογόνου που επιλέχθηκαν ως Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου, σύμπλεγμα (cluster) έργων για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μέσω ηλεκτρόλυσης από ηλιακή ενέργεια και παραγωγή τσιμέντου με χρήση πράσινου υδρογόνου, καθώς και ανάπτυξη την επόμενη τριετία 1,5 εκ. “έξυπνων” μετρητών και πάνω από 10.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

” Η βελτίωση των υποδομών στην περιοχή και στον ενεργειακό τομέα είναι προϋπόθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, η διαδικασία αυτή έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δημιουργεί νέες αλυσίδες εφοδιασμού, νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση της ευημερίας της κοινωνίας”, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αντρέι Ζίφκοβ, ο οποίος ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της περιοχής και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή διαδραματίζουν ο IGB και το έργο κατασκευής τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μέσω των οποίων η περιοχή θα έχει πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές και διαδρομές προμήθειας φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, θα επιτρέψει τη μετάβαση της Κύπρου και των χωρών της περιχής στην πράσινη ενέργεια, υπογράμμισε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης, Νατάσα Πηλείδου. Όλες οι χώρες στην περιοχή δίνουν προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και κάνουν γρήγορα και εντυπωσιακά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε λύσεις που δεν είναι μόνο αποτελεσματικές, άλλα και άμεσες, επισήμανε. Όσον αφορά το φυσικό αέριο η κ. Πηλείδου τόνισε ότι μετά τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της Κύπρου, λόγω της πανδημίας Covid-19, θα αρχίσουν ξανά σύντομα, στα τέλη Νοεμβρίου, ή στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ερευνητικές δραστηριότητες.

Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανέφερε ότι θα επισκεφθει τις ΗΠΑ και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της ExxonMobil για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραβέννα για συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΝΙ.

Οι υπουργοί Ενέργειας και της Κύπρου και της Βουλγαρίας στάθηκαν ιδιαίτερα στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας- Ισραήλ – Κύπρου EastMed και το αίτημα – προς την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον – χωρών της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) να ενταχθούν στο πρότζεκτ υπογραμμίζοντας τη σημασία του.

Την πεποίθηση ότι οι αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας θα δώσουν νέα ώθηση στη συνεργασία στην περιοχή και στην σύνδεση υποδομών και θα οδηγήσουν σε ροή νέων επενδύσεων, εξέφρασε σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της, η Ζόρανα Μιχαϊλοβιτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ενέργειας της Σερβίας.«Η πρόσφατη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου υπενθυμίζει ότι μπορούμε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα μόνο αν εφοδιαζόμαστε από διαφορετικούς αγωγούς και προμηθευτές» ανέφερε η κ. Μιχαϊλοβιτς.

Τον Οκτώβριο, όπως τόνισε, θα αρχίσει η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Σερβίας – Βουλγαρίας που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα συνδέσει τη Σερβία με αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και τους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα.

Tο υβριδικό – διά ζώσης και διαδικτυακό- 5ο Southeast Europe Energy Forum διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τη στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και του U.S. Chamber of Commerce.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι Media Partner του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη διοργάνωση. Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr/seef2021.

 

Κ.Γ.

Σχετικά Άρθρα

Τρισάγιο στη μνήμη του Άρχοντος Μαΐστορος Ευστρατίου Ζεγκίνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 8 / 2020 , 2:13 από H Α. Θ. Παναγιότης, o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος από χθες, το μεσημέρι, βρίσκεται στην γενέτειρά του Ίμβρο για να εορτάσει το “Πάσχα του καλοκαιριού”, τέλεσε, σήμερα, Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιμβρίου […]

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος στο Κριεζώτειο Αρχοντικό στην Τριάδα Μεσσαπίων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 7 / 2021 , 13:12 από news_room Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στην Τριάδα Μεσσαπίων και επισκέφθηκε το αναστηλωμένο Κριεζώτειο Αρχοντικό, στο προαύλιο του οποίου πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση, για την διακοσιοστή επέτειο από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, […]

Pin It on Pinterest