27 °C Athens, GR
28/09/2022

Επίσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 9 / 2021 , 20:24 από news_room

Επίσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λευκωσία, επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Πολύβιο Χατζηβασιλείου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, καθώς και Αξιωματικοί και μέλη της Πυροσβεστικής.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν την Υπηρεσία, ενώ η Υπουργός συνεχάρη τα μέλη της Πυροσβεστικής για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν και την ετοιμότητα τους να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό και ειδικά για την συμβολή τους στην μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις κοινότητες ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας.

Μεταξύ άλλων, η κα Δράκου τόνισε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξέλιξη, η οποία όπως είπε, δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για το Σώμα της Πυροσβεστικής με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης Υπηρεσίας που να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο όποιο περιστατικό προκύψει.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας, εξήρε το σημαντικότατο έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό όταν της ζητηθεί βοήθεια. Όπως είπε «οι προκλήσεις που αναφύονται και τις οποίες καλείται η Πυροσβεστική να αντιμετωπίσει καθημερινά ποικίλουν και ορισμένες φορές έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας». «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις» είπε «που η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ το έργο της εξελίσσεται σε πιο ήρεμους ρυθμούς σε σχέση με το έργο της Αστυνομίας, βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες και ιδιάζουσες καταστάσεις. Μπροστά σε τέτοιες προκλήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερες δυσκολίες και αντιξοότητες, απαιτείτο η λήψη κρίσιμων αποφάσεων και η εφαρμογή δραστικού σχεδίου αντιμετώπισης και καταστολής τους». Παράλληλα, ο κ. Παπαθεοδώρου χαιρέτησε την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στο ότι Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως ένας ζωντανός οργανισμός λειτουργεί με στόχους και όραμα και  ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με καθαρά επαγγελματική σκέψη, αξιολογεί κάθε χρονιά που περνά και εξάγει τα δικά της συμπεράσματα. Αναμφίβολα όλες οι χρονιές έχουν τις δυσκολίες τους ιδιαίτερα για κλήσεις που αφορούν πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει επιχειρησιακές μόνο ευθύνες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο αλλά είναι επιφορτισμένη και με την κάλυψη των πυρκαγιών στις αστικές περιοχές και γενικά σ’ όλες τις οικιστικές, βιομηχανικές, ξενοδοχειακές, κλπ  περιοχές. Πέραν αυτών είναι επιφορτισμένη για διασώσεις μετά από τροχαίες συγκρούσεις, αποπαγιδεύσεις από ανελκυστήρες, ορεινές διασώσεις, διασώσεις από υγρό στοιχείο από θάλασσα από φράγματα εξειδικευμένες διασώσεις, διασώσεις από ψηλά κτίρια, διαχείριση επικινδύνων υλικών, πετροχημικά συμβάντα, διασώσεις από σεισμούς. Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στο έργο που παράγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις προσπάθειες των μελών της οι οποίες επιβραβεύονται από την αναγνώριση που δέχεται καθημερινά από τους πολίτες. Επισήμανε ότι είναι μια Υπηρεσία που υπηρετεί τον πολίτη, που τρέχει όταν κινδυνεύει είτε αυτός είτε η περιουσία του διαθέτοντας προσωπικό με ήθος και χαρακτήρα το οποίο νιώθει την αγωνιά του πολίτη και εκπαιδεύεται μέρα και νύκτα για αυτό το σκοπό. Αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση Αυτονόμησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά από την ψήφιση από την  Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων  του περί Πυροσβεστικής Υπηρεσία Νόμου εξελίσσοντας και καθιστώντας την Πυροσβεστική με αυτό τρόπο, σε ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο σώμα που να μπορεί να αντεπεξέρχεται με ευελιξία στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέληξε με τα εξής, «Έχουμε πλήρη επίγνωση των μελλοντικών δυσκολιών, προκλήσεων και όγκου εργασίας που θα αντιμετωπίσουμε. Στόχος μας θα είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πυροσβεστικής υπηρεσίας παράδειγμα προς μίμηση. Η  στήριξη τόσο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσο και της Αστυνομίας θα είναι καταλυτική στην υπερπήδηση οποιοδήποτε δυσκολιών».

Η επίσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εντάσσεται στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών συναντήσεων γνωριμίας.

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών της ΕΜΑΚ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Απολύτως σύννομη η διαδικασία ενημέρωσης των απόδημων Ελλήνων – Ο ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται τον απόδημο Ελληνισμό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 3 / 2021 , 18:48 από news_room Την απολύτως σύννομη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την οργάνωση της καμπάνιας ενημέρωσης σχετικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απαντώντας την Τετάρτη 17 Μαρτίου σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλε η βουλευτής […]

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199 μαρτύρων - 23 Μαρτίου

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199 μαρτύρων – 23 Μαρτίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 3 / 2021 , 2:40 από news_room Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199 μαρτύρων – 23 Μαρτίου Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των 199 μαθητών του, καθώς και του Αγίου Νεομάρτυρος Λουκά από την […]

Pin It on Pinterest