27 °C Athens, GR
26/09/2021

Τελευταια Νέα
Ενθρόνιση Ηγουμένης στην Ιερά Μονής Αγίων Αγγέλων Λέρου από τον Μητροπολίτη Παϊσιο Συνωστισμός και μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους συρμούς του μετρό της Αθήνας Επίσκοπος Μεσαορίας: «Όταν ο άνθρωπος θέλει και μπορεί, είναι ευλογία η αιμοδοσία» Σταυροδρόμι της 7ης Τέχνης τα Χανιά μέσα από το 9ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Κυρ. Μητσοτάκης: Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με τη χρήση καθαρής ενέργειας Ισχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη Η Ισλανδία ψηφίζει, ο κυβερνητικός συνασπισμός κρέμεται από μια κλωστή Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας Ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής συμμετείχε στη διάσκεψη των MED5 στη Μάλαγα – Συζητήθηκαν θέματα μετανάστευσης & ασύλου

4η Ετήσια Σύναξη της Εορτής του Αγ. Θεοδώρου του Νεομάρτυρος του Αλικαρνασσέως

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 13:25 από news_room

Η Ενορία Αγίου Νικολάου Νέας Αλικαρνασσού:

  1. Εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου Νεομάρτυρος του Αλικαρνασσέως.

  2. Διοργανώνει για τέταρτη φορά την ετήσια Σύναξη των Ιερών Εικόνων – Οικογενειακών Κειμηλίων από τις Αλησμόνιτες Πατρίδες.

  3. Προσκαλεί όλους τους ευσεβείς, τους απογόνους των Μικρασιατών και τους απανταχού Αλικαρνασσείς, να μετάσχουν στην Εορτή και να κομίσουν την όποια φυλασσόμενη Εικόνα κατέχουν ως προστασία και οικογενειακό κειμήλιο, από τη Μικρασία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021:

Ώρα 19.15΄: Προσέλευση και προσκύνηση των Ιερών Εικόνων στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως (Άγιος Ελευθέριος Φυλακών). Τέλεση βραδυνής Θείας Λειτουργίας.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 (ώρα 19.30΄).

Καλούμε όλους τους Αλικαρνασσείς και τους Μικρασιάτες του Ηρακλείου, που μετέφεραν και κατέχουν Ιερές Εικόνες – Κειμήλια, πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς, με τον προστάτη Άγιο τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι οποίες διασώθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια του ξεριζωμού:

  • Να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην Ενορία και να προσέλθουν στην Εορτή μαζί με την Εικόνα τους.

  • Να συμβάλουν στην ανάδειξη και την καθιέρωση της διπλής αυτής σύναξης στον Άγιο Νικόλαο Νέας Αλικαρνασσού, ως Εορτής των Μικρασιατών στην Κρήτη.

  • Να καλλιεργήσουν κοινή συνείδηση σε όλους τους Κρήτες Χριστιανούς, με καταγωγή από την Αλικαρνασσό και τη Μικρά Ασία ότι, η τιμητική αυτή ΜΝΗΜΗ & ΣΥΝΑΞΗ είναι ημέρα πολιτισμού, ζωντανής παράδοσης, και κυρίως πνευματικής αφύπνισης όλων μας.

Το Πρόγραμμα : 

3 Σεπτεμβρίου 2021: 

19.15΄: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ «ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ», ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΞΗ, ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

19.30΄: ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΟΡΘΡΟΣ, ΒΡΑΔΥΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΟΛ. ΑΡΧΙΜ. ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΒΕΡΝΙΔΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΕΟΡΤΙΟ ΔΕΙΠΝΟ τιμής και μνήμης του Αγίου. (Διανομή φαγητού – Κουρμπάνι).

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

Το Βιογραφικό του Αγίου:

Ο Άγιος Θεόδωρος μαρτύρησε για το Χριστό στην Αλικαρνασσό, το «Πετρούμι» της Μικράς Ασίας γύρω στα 1800 μ.Χ. και σε ηλικία 30 ετών περίπου.

Ο Άγιος συνελήφθη από ασεβείς Οθωμανούς και φυλακίστηκε στο «Μπουντρούμι» της Αλικαρνασσού. Κατά το διάστημα αυτό της παραμονής του στη φυλακή τον ενίσχυε ο Ιεροδιάκονος Ιωακείμ Ασκάνδαλος (+1839) αδελφός της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της Πάτμου, άνδρας ευλαβής και λόγιος.

Μαρτύρησε με φρικτό τρόπο όπως φαίνεται και από τα κτυπήματα στην Τιμία Κάρα και τα υπόλοιπα Ιερά Λείψανα του.

Τα Λείψανα του Νεομάρτυρα της πίστης μας μετέφερε στην Ιερά Μονή της Πάτμου μετά την ανακομιδή τους ο Πάτμιος πλοίαρχος Νικόλαος Πασβάντης. Ο πλοίαρχος αυτός περνούσε συχνά με το πλοίο του κοντά από τις ακτές της Αλικαρνασσού και έβλεπε σε ένα συγκεκριμένο σημείο έντονο αιωρούμενο φως, ήταν το σημείο που είχε ταφεί ο Άγιος Θεόδωρος. Με την βοήθεια του Πάτμιου Μητροπολίτου Λαοδικείας Γρηγορίου Ξένου (+1812), όπως αναφέρει ο ιστορικός Γεράσιμος Σμυρνάκης σε ανέκδοτο έργο του, ο Νικόλαος Πασβάντης μετέφερε τα Ιερά Λείψανα στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Ευαγγελιστού της Πάτμου, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Μετά από δύο αιώνες η χάρις του Κυρίου επέτρεψε να γίνει γνωστός ο Νεομάρτυρας στην Ενορία μας και την Πόλη της Νέας Αλικαρνασσού, καθώς και το γεγονός ότι φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του στην προαναφερόμενη ιστορική Ιερά Μονή.

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ.Ειρηναίου και μέτα από προσπάθειες των Εφημέριων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μας, μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του έτους 2008 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού και νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και τον Προϊστάμενο της Ενορίας μας, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Πετρογιάννη, ως ευλογία, ικανό απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως, επισήμως από την Πάτμο, παραχωρηθέν από τον τότε Καθηγούμενο

Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα και την αδελφότητα της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου για να παραμένουν, να παρέχουν τον αγιασμό στους πιστούς και να αφυπνίζουν την πλούσια ορθόδοξη παράδοση της Αλικαρνασσού και ολόκληρης της Κρήτης μας.

Ευχαριστούμε την αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου για την ανταπόκριση και την προσφορά τους στον τόπο μας.

Προ της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου στη Νέα Αλικαρνασσό, είχε ήδη συνταχθεί, μετά από αίτημα της Ενορίας μας, η ασματική Ακολουθία προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου, αγαθή φιλοτιμία του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης και νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, η οποία εξεδόθη αργότερα στο «Πατμιακόν Λειμωνάριον», το έτος 2007.

Κατά το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε το δεξιό κλίτος του παρεκκλησίου της Ενορίας μας στον Άγιο Ελευθέριο, προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου, όπου καθιερώθηκε από την Ενορία μας ο εορτασμός και η βραδινή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την παραμονή 3ης προς 4ης μηνός Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου.

Το απόγευμα της 3ης Σεπτεμβρίου, τελείται στον Ι. Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Ακολουθία της Ενάτης Ώρας και στη συνέχεια λιτανεύεται το Ιερό Λείψανο και η Εικόνα του Αγίου μέχρι το παρεκκλήσιο Του, όπου τελείται ο πανηγυρικός Εσπερινός, ο Όρθρος και η βραδινή Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας διανέμεται κατά τη Μικρασιατική παράδοση, φαγητό στους πιστούς, το λεγόμενο «Κουρμπάνι» (κρέας με σιτάρι), προς τιμή και μνήμη του Αγίου. Η διανομή του κρέατος μαζί με άρτο, προσδίδει στο Κουρμπάνι χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος αναλόγου με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Με τη συμπλήρωση 10 ετών μνήμης και εορτής του τοπικού μας Νεομάρτυρα Αγίου στη Νέα Αλικαρνασσό, το έτος 2018, η Ενορία μας σε συνεργασία με ομάδα ευλαβών Χριστιανών Αλικαρνασσέων, αλλά κυρίως με τη θέληση και τη συμμετοχή του Λαού μας, παράλληλα με τον εορτασμό του Αγίου, καθιέρωσε τότε για πρώτη φορά και εορτάζει πλέον (ήδη για 4η χρονιά) παράλληλα, την Ετήσια Σύναξη των Ιερών Εικόνων – Οικογενειακών Κειμηλίων των απανταχού Αλικαρνασσέων & Μικρασιατών του Ηρακλείου, με σκοπό τη διάπλαση κοινής συνείδησης όλων μας και τη θέσπιση της εορτής αυτής, ως ημέρας μνήμης, πνευματικής αφύπνισης και συνέχισης της ζωντανής παράδοσης των Αλικαρνασσέων και όλων των Μικρασιατών.

Ευχαριστούμε τον Τριαδικό μας Θεό για τις ευεργεσίες Του, τον Πάτρωνα και Πολιούχο μας Άγιο Νικόλαο για τις ποικίλες δωρεές και τον Συμπροτάτη μας Άγιο Θεόδωρο για τις προς τον Κύριο πρεσβείες του.

Νέα Αλικαρνασσός Αύγουστος 2021

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μόρφου Νεόφυτος : Η ταπείνωση οδηγεί στη Δόξα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 2 / 2021 , 23:19 από news_room Μόρφου Νεόφυτος : Η ταπείνωση οδηγεί στη Δόξα Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία, τὴν Κυριακὴ ΙΣΤ΄ Λουκᾶ (Τελώνου καὶ Φαρισαίου), ποὺ τελέσθηκε στὸν ἱερὸ ναὸ  Ἁγίου Γεωργίου τῆς κοινότητος Ἁγίου Γεωργίου Καυκάλου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου […]

Σε κλοιό χιονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 2 / 2021 , 2:10 από news_room Τσουχτερό κρύο και χιόνια συνεχίζουν να προκαλούν χάος στις νότιες και κεντρικές ΗΠΑ, με μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης και ανθρώπινες απώλειες, την ώρα που μια χειμερινή καταιγίδα πλήττει και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το σύστημα που προκάλεσε τις σφοδρές […]

Pin It on Pinterest