25 °C Athens, GR
15/08/2022

Τελευταια Νέα
Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr Χειροτονία Πρεσβυτέρου και χειροθεσία Πνευματικού από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στη Μελβούρνη – Adologala.gr Απρόσμενες εξελίξεις στη διερεύνηση του τύμβου Λαόνας στην Παλαίπαφο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως το Γηροκομείο του Βαλουκλί – Adologala.gr Μια «αναστάσιμη» κατασκήνωση γεμάτη από χαρά και ειρήνη στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών – Adologala.gr Κοντά στους Γέροντες του Ελληνικού Οίκου Ευγηρίας «Μάνα» ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος – Adologala.gr Εγκαίνια Ναϋδρίου στη Λεύκη Πτελεού τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος – Adologala.gr

4η Ετήσια Σύναξη της Εορτής του Αγ. Θεοδώρου του Νεομάρτυρος του Αλικαρνασσέως

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 13:25 από news_room

Η Ενορία Αγίου Νικολάου Νέας Αλικαρνασσού:

  1. Εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου Νεομάρτυρος του Αλικαρνασσέως.

  2. Διοργανώνει για τέταρτη φορά την ετήσια Σύναξη των Ιερών Εικόνων – Οικογενειακών Κειμηλίων από τις Αλησμόνιτες Πατρίδες.

  3. Προσκαλεί όλους τους ευσεβείς, τους απογόνους των Μικρασιατών και τους απανταχού Αλικαρνασσείς, να μετάσχουν στην Εορτή και να κομίσουν την όποια φυλασσόμενη Εικόνα κατέχουν ως προστασία και οικογενειακό κειμήλιο, από τη Μικρασία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021:

Ώρα 19.15΄: Προσέλευση και προσκύνηση των Ιερών Εικόνων στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως (Άγιος Ελευθέριος Φυλακών). Τέλεση βραδυνής Θείας Λειτουργίας.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 (ώρα 19.30΄).

Καλούμε όλους τους Αλικαρνασσείς και τους Μικρασιάτες του Ηρακλείου, που μετέφεραν και κατέχουν Ιερές Εικόνες – Κειμήλια, πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς, με τον προστάτη Άγιο τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι οποίες διασώθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια του ξεριζωμού:

  • Να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην Ενορία και να προσέλθουν στην Εορτή μαζί με την Εικόνα τους.

  • Να συμβάλουν στην ανάδειξη και την καθιέρωση της διπλής αυτής σύναξης στον Άγιο Νικόλαο Νέας Αλικαρνασσού, ως Εορτής των Μικρασιατών στην Κρήτη.

  • Να καλλιεργήσουν κοινή συνείδηση σε όλους τους Κρήτες Χριστιανούς, με καταγωγή από την Αλικαρνασσό και τη Μικρά Ασία ότι, η τιμητική αυτή ΜΝΗΜΗ & ΣΥΝΑΞΗ είναι ημέρα πολιτισμού, ζωντανής παράδοσης, και κυρίως πνευματικής αφύπνισης όλων μας.

Το Πρόγραμμα : 

3 Σεπτεμβρίου 2021: 

19.15΄: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ «ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ», ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΞΗ, ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

19.30΄: ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΟΡΘΡΟΣ, ΒΡΑΔΥΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΟΛ. ΑΡΧΙΜ. ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΒΕΡΝΙΔΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΕΟΡΤΙΟ ΔΕΙΠΝΟ τιμής και μνήμης του Αγίου. (Διανομή φαγητού – Κουρμπάνι).

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

Το Βιογραφικό του Αγίου:

Ο Άγιος Θεόδωρος μαρτύρησε για το Χριστό στην Αλικαρνασσό, το «Πετρούμι» της Μικράς Ασίας γύρω στα 1800 μ.Χ. και σε ηλικία 30 ετών περίπου.

Ο Άγιος συνελήφθη από ασεβείς Οθωμανούς και φυλακίστηκε στο «Μπουντρούμι» της Αλικαρνασσού. Κατά το διάστημα αυτό της παραμονής του στη φυλακή τον ενίσχυε ο Ιεροδιάκονος Ιωακείμ Ασκάνδαλος (+1839) αδελφός της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της Πάτμου, άνδρας ευλαβής και λόγιος.

Μαρτύρησε με φρικτό τρόπο όπως φαίνεται και από τα κτυπήματα στην Τιμία Κάρα και τα υπόλοιπα Ιερά Λείψανα του.

Τα Λείψανα του Νεομάρτυρα της πίστης μας μετέφερε στην Ιερά Μονή της Πάτμου μετά την ανακομιδή τους ο Πάτμιος πλοίαρχος Νικόλαος Πασβάντης. Ο πλοίαρχος αυτός περνούσε συχνά με το πλοίο του κοντά από τις ακτές της Αλικαρνασσού και έβλεπε σε ένα συγκεκριμένο σημείο έντονο αιωρούμενο φως, ήταν το σημείο που είχε ταφεί ο Άγιος Θεόδωρος. Με την βοήθεια του Πάτμιου Μητροπολίτου Λαοδικείας Γρηγορίου Ξένου (+1812), όπως αναφέρει ο ιστορικός Γεράσιμος Σμυρνάκης σε ανέκδοτο έργο του, ο Νικόλαος Πασβάντης μετέφερε τα Ιερά Λείψανα στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Ευαγγελιστού της Πάτμου, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Μετά από δύο αιώνες η χάρις του Κυρίου επέτρεψε να γίνει γνωστός ο Νεομάρτυρας στην Ενορία μας και την Πόλη της Νέας Αλικαρνασσού, καθώς και το γεγονός ότι φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του στην προαναφερόμενη ιστορική Ιερά Μονή.

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ.Ειρηναίου και μέτα από προσπάθειες των Εφημέριων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μας, μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του έτους 2008 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού και νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και τον Προϊστάμενο της Ενορίας μας, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Πετρογιάννη, ως ευλογία, ικανό απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως, επισήμως από την Πάτμο, παραχωρηθέν από τον τότε Καθηγούμενο

Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα και την αδελφότητα της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου για να παραμένουν, να παρέχουν τον αγιασμό στους πιστούς και να αφυπνίζουν την πλούσια ορθόδοξη παράδοση της Αλικαρνασσού και ολόκληρης της Κρήτης μας.

Ευχαριστούμε την αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου για την ανταπόκριση και την προσφορά τους στον τόπο μας.

Προ της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου στη Νέα Αλικαρνασσό, είχε ήδη συνταχθεί, μετά από αίτημα της Ενορίας μας, η ασματική Ακολουθία προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου, αγαθή φιλοτιμία του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης και νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, η οποία εξεδόθη αργότερα στο «Πατμιακόν Λειμωνάριον», το έτος 2007.

Κατά το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε το δεξιό κλίτος του παρεκκλησίου της Ενορίας μας στον Άγιο Ελευθέριο, προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου, όπου καθιερώθηκε από την Ενορία μας ο εορτασμός και η βραδινή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την παραμονή 3ης προς 4ης μηνός Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου.

Το απόγευμα της 3ης Σεπτεμβρίου, τελείται στον Ι. Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Ακολουθία της Ενάτης Ώρας και στη συνέχεια λιτανεύεται το Ιερό Λείψανο και η Εικόνα του Αγίου μέχρι το παρεκκλήσιο Του, όπου τελείται ο πανηγυρικός Εσπερινός, ο Όρθρος και η βραδινή Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας διανέμεται κατά τη Μικρασιατική παράδοση, φαγητό στους πιστούς, το λεγόμενο «Κουρμπάνι» (κρέας με σιτάρι), προς τιμή και μνήμη του Αγίου. Η διανομή του κρέατος μαζί με άρτο, προσδίδει στο Κουρμπάνι χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος αναλόγου με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Με τη συμπλήρωση 10 ετών μνήμης και εορτής του τοπικού μας Νεομάρτυρα Αγίου στη Νέα Αλικαρνασσό, το έτος 2018, η Ενορία μας σε συνεργασία με ομάδα ευλαβών Χριστιανών Αλικαρνασσέων, αλλά κυρίως με τη θέληση και τη συμμετοχή του Λαού μας, παράλληλα με τον εορτασμό του Αγίου, καθιέρωσε τότε για πρώτη φορά και εορτάζει πλέον (ήδη για 4η χρονιά) παράλληλα, την Ετήσια Σύναξη των Ιερών Εικόνων – Οικογενειακών Κειμηλίων των απανταχού Αλικαρνασσέων & Μικρασιατών του Ηρακλείου, με σκοπό τη διάπλαση κοινής συνείδησης όλων μας και τη θέσπιση της εορτής αυτής, ως ημέρας μνήμης, πνευματικής αφύπνισης και συνέχισης της ζωντανής παράδοσης των Αλικαρνασσέων και όλων των Μικρασιατών.

Ευχαριστούμε τον Τριαδικό μας Θεό για τις ευεργεσίες Του, τον Πάτρωνα και Πολιούχο μας Άγιο Νικόλαο για τις ποικίλες δωρεές και τον Συμπροτάτη μας Άγιο Θεόδωρο για τις προς τον Κύριο πρεσβείες του.

Νέα Αλικαρνασσός Αύγουστος 2021

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η παράταση  στη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του ΥΠΕΣ & Αν ΥΠΕΣ με το Ε.Ε.Α.

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 3 / 2021 , 14:49 από news_room Η παράταση  στη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη και του Αν. ΥΠΕΣ Σ. Πέτσα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας συμμετείχαν […]

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»: Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνει το ΥΠΠΟΑ από 26 ως 29 Μαΐου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 / 5 / 2022 , 20:33 από news_room Με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από 26 έως 29 Μαΐου, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», μετά από διετή αναστολή λόγω της πανδημίας. Η είσοδος για τις […]

Pin It on Pinterest