21 °C Athens, GR
24/09/2021

Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για τα διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 21:35 από news_room

Συνεχίζονται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από τη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την Πέμπτη 5 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα τελέσει Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο Σάμου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου.

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα τιμήσει την επέτειο 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως στη Σάμο με Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου.

Την ίδια ημέρα στις 20:00 η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση στην Ιερά Μονή Δαδίου με θέμα: «Η μάχη της Μονής Δαδίου- Θεατρική αναπάρασταση της μάχης του Δαδίου». Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφίκλειας- Ελάτειας.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα διοργανώσει στις 19.00 Επιστημονική Ημερίδα στο Καρλόβασι Σάμου με το ακόλουθο πρόγραμμα:

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ: Η ΕΜΨΥΧΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ ΤΗΣ ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»
Α΄ ΜΕΡΟΣ
Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ: Βίος και έργο του Γεωργίου Κλεάνθη (1801-1839).
ΚΑΤ. ΒΑΠΟΡΑΚΗ: Η έκδοση των νέων ποιημάτων και έργων του Γεωργίου Κλεάνθη.
Β΄ ΜΕΡΟΣ
Συναυλία της Φιλαρμονικής Καρλοβάσου «Γ. Κλεάνθης», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. ΜΠ. ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ, με τα μελοποιημένα έργα του Γεωργίου Κλεάνθη.

Την ίδια ημέρα, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τελέσει Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού Χρύσαφα, υπέρ υγείας των απανταχού Χρυσαφιτών, καθώς και την Ιερά Παράκληση προς την Παναγία.
Στις 20:30 η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος οργανώνει εκδήλωση στην Ιερά Μονή Αγάθωνος με θέμα: «Παιδεία και γράμματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Την Κυριακή 8 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει τον αγωνιστή Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιο, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Χρύσαφα Λακωνίας. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσάφων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιγνατίου. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του τιμωμένου Ιεράρχου, ο οποίος προσέφερε πολλά στον αγώνα του 1821. Για την εθνική δράση του Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου θα ομιλήσει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και θεολόγος κ. Νικόλαος Κουφός.

Την ίδια ημέρα, η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος θα τιμήσει τον αγωνιστή του 1821 και συγγραφέα Απομνημονευμάτων Στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη με το ακόλουθο πρόγραμμα:
1. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κροκυλείου Δωρίδος προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.
2. Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον ήρωα της Επαναστάσεως Ιωάννη Μακρυγιάννη.
3. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Παν. Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως.
4. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί τρισάγιο στη μνήμη του Ιωάννη Μακρυγιάννη στην προτομή του ήρωος και θα κατατεθούν στέφανοι.

Στις 11:00, αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μαυρίλου Μακρακώμης, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Αινιάνες- Μπαρουτόμυλοι- Μαυρίλο» .

Στις 20:00 στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Νεομάρτυρες και Λογάδες: Η ψυχή του Γένους».

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων θα τιμήσει την επέτειο της θαυματουργικής επεμβάσεως του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος έσωσε την Κέρκυρα στίς 11.8.1716 από την πολιορκία των Τούρκων. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Κερκύρας θα τελεσθεί Aρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος θα παραμείνει όρθιο για προσκύνηση από τους πιστούς επί τριήμερον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 23 Αυγούστου (τα Μπάσματα του Αγίου).

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 21:00, στο Αντίρριο, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου διοργανώνει υπαίθρια Συναυλία του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: «Μορφές Κληρικών που αγωνίστηκαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την προετοιμασία και τον Αγώνα για την Ελευθερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ, διοργανώνει στις 20:30 στον συνεδριακό χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ύδρας ομιλία υπό του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη, Γραμματέως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Το θέμα της ομιλίας θα είναι: «Η Υπεραγία Θεοτόκος, Προστάτις του Γένους των Χριστιανών, Προστάτις του Γένους των Ελλήνων». Της ομιλίας θα προηγηθεί ο Εσπερινός και η Παράκληση πρός την Υπεραγία Θεοτόκο στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Την ίδια ημέρα, στις 20:00, μετά την Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσας, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Μενδενίτσας και την Πρωτοβουλία Ανάδειξης της ιστορίας της Μενδενίτσας, με θέμα: «Η Μενδενίτσα την Επανάσταση του 1821».

Την Κυριακή 15 Αυγούστου (Κοίμησις της Θεοτόκου), ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας (Βελίτσας). Θα ακολουθήσει, στις 11:00, ομιλία με θέμα: «Ο αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος».

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας θα διοργανώσει εκδήλωση στις 20.00 για την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους στον προαύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Η εκδήλωση θα έχει ως τίτλο: «Η Παριανή ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους και η προσφορά της στον αγώνα του 1821» και θα ομιλήσουν η κ. Αθηνά Κονταλή, Δρ. Θεολογίας ΕΚΠΑ και η κ. Μπέτη Μιζά, Φιλόλογος. Προ των ομιλιών ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της τιμωμένης ηρωίδος.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, στις 20:00, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας με θέμα: «Η πίστη των Επαναστατημένων Ελλήνων στην Παναγία». Ομιλητής θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και συγγραφεύς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Από τη σειρά Κείμενα Μνήμης η νέα έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής «Χρήστος Βυζάντιος, Ιστορία του τακτικού στρατού της Ελλάδος 1821-1833»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 30 / 11 / 2020 , 23:09 από adologala.gr Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ιστορία του τακτικού στρατού της Ελλάδος 1821-1833, του Χρήστου Βυζάντιου, τρίτος τόμος της σειράς Κείμενα Μνήμης (διευθυντής: Παντελής Μπουκάλας), με εισαγωγή, επιστημονική […]

Απονομή Διαμνημονεύσεων στα εξ Ελλάδος Στελέχη που υπηρετούν στην Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 / 6 / 2021 , 6:02 από news_room Πραγματοποιήθηκε εχθές, στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι, η τελετή απονομής Διαμνημονεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα εξ Ελλάδος στελέχη που συμπλήρωσαν 18 μήνες υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ), με την παρουσία του Υπουργού Άμυνας, κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, του Αρχηγού […]

Pin It on Pinterest