23 °C Athens, GR
26/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Μην χάνουμε το θάρρος και την υπομονή μας» SuperFoods Festival: Το πιο “υγιεινό φεστιβάλ” της πόλης ανοίγει τις πύλες του στο Ζάππειο Νεαρές γυναίκες αφηγούνται και στέλνουν μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης Το μνημείο-σύμβολο του Τορίνο φωτίστηκε με τη γαλανόλευκη Η 25η Μαρτίου στη Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στην κορύφωση των εορτασμών για την Ελληνική Παλιγγενεσία στο Σύδνεϋ Θεσσαλονίκη: Στις Ιερές Ακολουθίες για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο Σταύρος Καλαφάτης Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος δέχθηκε τον αρχηγό του PP GERB Μπόικο Μπορίσοφ Δέσμευση Καναδά για αύξηση δαπανών για το νερό στις Μεγάλες Λίμνες μετά τις συνομιλίες Τριντό-Μπάιντεν

Aποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Βασίλη Κκολιά στο Μαρώνι – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 6 / 2021 , 16:18 από news_room

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Βασίλη Κκολιά, στο Μαρώνι όπου και στην ομιλία του σημείωσε : Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ στο Μαρώνι, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ηρωικώς πεσόντα Βασίλη Κκολιά, ο οποίος αγωνίστηκε και έπεσε υπέρ βωμών και εστιών γράφοντας με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στο Πάνθεον των Αθανάτων της Κυπριακής Ελευθερίας.

Μου δίνεται η ευκαιρία να καταθέσω μαζί σας και το δικό μου σεβασμό προς τον Βασίλη, που έδωσε τη ζωή του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας, αλλά και προς εκείνους που χάθηκαν στα τραγικά γεγονότα του 1974.

Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους για ανέγερση αυτής της προτομής, αλλά και για όλες τις ενέργειές τους, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την μνήμη του ήρωα της κοινότητας (Βασίλη Κκολιά).

Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού, που συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

Ο Βασίλης Κκολιάς γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1953. Πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής διέμενε μαζί με τους γονείς του Γιάννη και Μαρία στο Μαραθόβουνο.

Στις 20 Ιουλίου 1974, κατά την έναρξη της εισβολής και μετά από τη γενική επιστράτευση, κλήθηκε ως έφεδρος στην Γ΄ Πυροβολαρχία της 173ης Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού, η έδρα της οποίας βρισκόταν στον Καράολο της Αμμοχώστου.

Οι άντρες της Γ’ Πυροβολαρχίας, μαζί και ο Βασίλης, διατάχθηκαν αυθημερόν να μεταβούν στην περιοχή Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντη, όπου ακροβολίστηκαν και πήραν θέσεις μάχης.

Παρέμειναν εκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εισβολής, αλλά και όλο το διάστημα που ακολούθησε.

Δύο μέρες πριν τη δεύτερη φάση της εισβολής, πήρε άδεια και επισκέφθηκε τους γονείς του στο Μαραθόβουνο. Αυτή ήταν η τελευταία τους συνάντηση. Κανείς τους δεν φανταζόταν το τι θα ακολουθούσε. Την ίδια μέρα επέστρεψε στη Μονάδα του, σε φυλάκιο το οποίο επάνδρωνε.

Ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, αρχίζοντας η δεύτερη φάση της εισβολής, με τα τούρκικα στρατεύματα να επιτίθενται κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μια Μηλιάς – Κουτσοβέντη – Κυθρέας.

Ακολούθησαν σφοδρές και άνισες μάχες. Ο Τούρκος εισβολέας, χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό αρμάτων, πολεμική αεροπορία και βαρύ οπλισμό, κατάφερε να διασπάσει την αμυντική γραμμή της Εθνικής Φρουράς. Μη έχοντας άλλη επιλογή δόθηκε διαταγή στις Μονάδες της Εθνικής Φρουράς για οπισθοχώρηση κατά βούληση και προς κάθε κατεύθυνση. Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη του Βασίλη χάθηκαν.

Το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, μετά από εξετάσεις DNA εντοπίστηκαν τα οστά του Βασίλη σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Μιας Μηλιάς.

Κυρίες και κύριοι,

Η πατρίδα μας διέρχεται αναμφίβολα κρίσιμες στιγμές. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και το επικίνδυνο κλίμα που δημιουργούν οι επιθετικές δηλώσεις και η όλη συμπεριφορά της, τόσο εναντίον της Κύπρου όσο και εναντίον της Ελλάδας.

Εργαζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια χώρα απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής και διαχωριστικές γραμμές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ ολίγων μηνών απέστειλε επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, οι οποίες δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.

Επίσης, καθιστά σαφές ότι τυχόν εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση δύο κρατών, όπως και η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή ύπαρξη προκλήσεων, δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη θετική προσέγγιση της Κύπρου στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη σειρά του, πριν 3 εβδομάδες, ζήτησε επίσημα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της θάλασσας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι, η βάση λύσης του Κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Oι προσπάθειες μας δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Τα χρόνια περνούν και οι πληγές της Κύπρου μας παραμένουν νωπές και αιμοστάζουσες. Η προτομή του Ήρωα Βασίλη Κκολιά, όπως και κάθε υλική και άυλη υπενθύμιση του αγώνα των ηρώων μας, λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. 

Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον τις δύσκολες ατραπούς όπου μας έριξαν και των οποίων οι συνέπειες ακόμα ταλανίζουν το νησί μας.

Το χρέος μας έναντι των ηρώων και των παιδιών μας, θα εκπληρωθεί μόνο με την επανένωση της πατρίδας μας και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Εδώ είναι που τελικά θα μας κρίνει η ιστορία και εδώ είναι που θα μας κρίνουν οι νεκροί μας και οι μελλοντικές γενιές. 

Αιωνία ας είναι η μνήμη του Βασίλη Κκολιά και των άλλων ηρώων μας.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 14 / 11 / 2020 , 14:52 από O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα 14 Νοεμβρίου 2020 το πρωί, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει […]

ΗΠΑ: Ένας 34χρονος σκότωσε δύο συναδέλφους του σε εργοστάσιο στην Αλαμπάμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 6 / 2021 , 0:52 από news_room Ένας 34χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πυροσβεστικούς κρουνούς, στο Άλμπερτβιλ της Αλαμπάμας, άνοιξε πυρ μέσα στον χώρο εργασίας του, σκοτώνοντας δύο συναδέλφους του και τραυματίζοντας άλλους δύο, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα […]

Pin It on Pinterest