30 °C Athens, GR
31/07/2021

Τελευταια Νέα
Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR AHEPA-99ο Συνέδριο : Τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτη San Francisco Γεράσιμου για την περίοδο του 15Αυγούστου – Adologala.gr Την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό του Λιβάνου Zeina Akar δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Adologala.gr Ανοιχτά οι Οργανωμένες Παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 Μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα από τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα – Τι προβλέπει η Εγκύκλιος του ΥπΕσ. Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥΠΕΣ στη 13η  Γενική Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. Παρουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη η τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ – Adologala.gr Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την Επέτειο των 1033 χρόνων από το Βάπτισμα των Ρως Άγιοι Τόποι : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα Ερείπια Βυζαντινού Ιερού Ναού 5ου Αιώνος στη πόλη Ashdod – Adologala.gr Συνολικά 802 αιτήσεις, αξίας €200 εκατ. εγκρίθηκαν υπό το Σχέδιο Εστία

Καθηγητές του ΑΠΘ ζητούν δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού

Αριστοτελείο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 6:14 από news_room

Την πρωτοβουλία τους κοινοποίησε προς την εφημερίδα “Νέος Κόσμος” Μελβούρνης, ο Ιωάννης Τουλουμάκος, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ που σημειώνει ότι «χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση της Ομογένειας, η χώρα μας, είναι αδύνατον να βγει από την παρούσα πολύπλευρη κρίση ή παρακμή». Μάλιστα, αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Τουλουμάκος παρατηρεί:

«Το Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού με τη στελέχωσή του, τη μερική, έστω, οικονομική στήριξη της Ομογένειας και με πρώτο έργο του την πλήρη απογραφή όλων των περίπου 6,5 εκατ. Ελλήνων του εξωτερικού σε όσο το δυνατόν σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να αποτελέσει τον σημαντικότερο ίσως αποτρεπτικό παράγοντα στη συμπεριφορά του (φαινομενικά περισσότερο “ισχυρού”)».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η Επιστολή των καθηγητών έχει ως εξής:

1. Οι Έλληνες του Εξωτερικού που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν σε 70 χώρες και των πέντε ηπείρων είναι σήμερα με τη μετανάστευση που προκάλεσε η κρίση, περίπου 6,5 εκατομμύρια-γεγονός που πρώτο, αυτό καθ’ εαυτό, έχει για τη χειμαζόμενη από τη δημογραφική συρρίκνωση και τις συνέπειες της χώρας, καθοριστική σημασία σε κάθε ρύθμιση σχέσεων με την Ομογένεια (συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που αφορά το δικαίωμα της ψήφου).

2. Επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πολιτικοί (υπουργοί ή βουλευτές σε ξένες χώρες) που διακρίθηκαν και συλλογικές οργανώσεις (ομοσπονδίες, κοινότητες, σύλλογοι) με τις κοινωνικές ή πολιτιστικές τους δραστηριότητες συνθέτουν την ιστορική παρουσία των Ελλήνων του Εξωτερικού στο παρελθόν, όπως και σήμερα-παρουσία, η οποία ήταν και παραμένει σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα.

3. Πρωτοβουλίες οικονομικής συμπαράστασης και κατά τη διάρκεια της κρίσης παρέμειναν επίσης άγνωστες, όπως η πρόταση του Συντονιστή της Περιφέρειας ΗΠΑ του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού από το Σικάγο, Θ. Σπυρόπουλου, για την έκδοση ελληνικών ομολόγων (24-10-2010).

Άγνωστη σε μεγάλο βαθμό παραμένει εξάλλου η πολιτισμική δημιουργία των Ελλήνων του Εξωτερικού, περιστασιακά και σε μικρή σχετικά έκταση γίνονται γνωστά τα προβλήματα όπως και τα επιτεύγματα των συλλογικών οργανώσεων. Και η ιδιαίτερη σημασία που είχαν και έχουν οι δεσμοί των Αποδήμων με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους όχι μόνο γι’ αυτές αλλά και για όλη τη χώρα δεν έχει στο βαθμό που θα έπρεπε εκτιμηθεί.

4. Η ένταξη των 6,5 εκατομμυρίων των Ελλήνων του Εξωτερικού στην εθνική ζωή είναι η μεγάλη ιστορικής σημασίας πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν κράτος και κοινωνία της χώρας στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ομογένειας με ό,τι είναι αυτονόητο και εφικτό και έχει ζητηθεί κατά καιρούς από αυτήν, όπως:

Η ακριβής και υπεύθυνη απογραφή των απανταχού Ελλήνων με τα συναφή στοιχεία

Η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού με έδρα επίσης τη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την ίδρυση ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στην ίδια πόλη.

Η ίδρυση ειδικής Υπηρεσίας Αποδήμων στην έδρα κάθε Περιφέρειας ή νομού ή στους δήμους με εθνοτοπικές κοινότητες σε ξένες χώρες.

Και μόνον η συνεχής και στενή συνεργασία με τους αρμόδιους παράγοντες της Ομογένειας που θέλουν και μπορούν να αναλάβουν τη στελέχωση και δαπάνη της λειτουργίας των θεσμών αυτών, θα αποτελούσε μια σημαντική, ουσιαστική συμβολή στον εορτασμό της 200ής επετείου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το μεθεπόμενο έτος.

Υπογράφουν 29 ομότιμοι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος-Κωνσταντίνος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Αργυράκης Πάνος (Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), Βλάχος Λουκάς (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ), Γιαβρόγλου Κωνσταντίνος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Γιαννόγλου Γεώργιος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Θεοχάρη Θεοδώρα (Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ), Καλέρης Βασίλειος (τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών), Καλλαράς Κων/νος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Καμμενίδης Χρίστος (Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ), Καρατζάς Νικόλαος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Κυπαρισσίδης Κωνσταντίνος (Τμήμα Χημικών-Μηχανικών ΑΠΘ), Μουρελάτος Διονύσιος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Μπαλογιάννης I. Σταύρος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Νούσια-Αρβανιτάκη Σάντα (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Παπαδόπουλος θ. Νικόλαος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Παπαδόγιαννης Ιωάννης (Τμήμα Οδοντιατρικής ΑΠΘ), Παρισάκη Θεόπη (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ), Πελαγίδης Ευστάθιος (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Πετσατώδης Γεώργιος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Πολυχρονιάδης Ευστάθιος (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ), Ρεϊζόγλου Μελπομένη (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Ρουπακιάς Γ. Δημήτριος (Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ), Σπυρίδης Χαράλαμπος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Σταθακόπουλος Παναγιώτης (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ), Τσάνταλη Χάιδω (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Τσαχαλίδης Ευστάθιος (Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), Τουλουμάκος Ιωάννης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ), Τσούκαλη-Παπαδοπούλου Ελένη (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Χαρλαύτης Νικόλαος (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ).

Πηγή:neoskosmos.com/ photo: από Typosthes.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Νέο πακέτο έκτακτων μέτρων, για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, τα οποία θα ισχύουν από αύριο, ανακοίνωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 / 11 / 2020 , 9:23 από adologala.gr Νέο πακέτο έκτακτων μέτρων, για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, τα οποία θα ισχύουν από αύριο, ανακοίνωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Συγκεκριμένα, από σήμερα θα απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, σε παγκύπρια βάση η μετακίνηση πολιτών μετά τις 23:00 το […]

Τα αίτια πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος με θύμα 78χρονο διερευνά η Αστυνομία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 8 / 7 / 2021 , 21:31 από news_room Τα αίτια πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος με θύμα τον 78χρονο Γιαννακό Νικολάου, τέως κάτοικο Αυγόρου, διερευνά η Αστυνομία. Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη γύρω στις 9.40 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή Ξυλοφάγου και συγκεκριμένα στη συμβολή της οδού 28ης Οκτωβρίου […]

Pin It on Pinterest