28 °C Athens, GR
01/10/2022

Τελευταια Νέα
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ Φθιώτιδος Συμεών: «Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση» Την Τρίτη ξεκινά εργασίες η Ιερά Σύνοδος – Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Εκλογές νέων Μητροπολιτών O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς Πρόσκληση για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Σχολείο Πλάτων στο Μπρούκλιν – Άρθρο του Δημήτρη Τσάκα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 4 / 2021 , 21:11 από news_room

Υπερσύγχρονο, φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το περιβάλλον το Σχολείο Πλάτων στο Μπρούκλιν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπερσύγχρονο και φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το ίδιο το περιβάλλον είναι το νέο σχολικό συγκρότημα το οποίο ανέγειρε το Σχολείο «Πλάτων» στο Μπρούκλιν. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και συνάμα ανάδελφο κτίριο όχι μόνο για τα δεδομένα της ομογένειας, αλλά και για το ίδιο το Μπρούκλιν το οποίο εντυπωσιάζει όλους όσους κινούνται επί της  της 92 Οδού με την λιτή πλην όμως επιβλητική αρχιτεκτονική του.

Το νέο σχολικό συγκρότημα στον αριθμό  670 της 92ης Οδού εκ πρώτης όψεως μοιάζει με τετραώροφο κτίριο, αλλά στην ουσία έχει έξι ορόφους και είναι ένα από τα ελάχιστα εάν όχι το μόνο στο οποίο κατάφεραν να εκμεταλλευτούν κάθε οικοδομήσιμη τετραγωνική ίντσα.

Οι προσπάθειες που κατέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του Σχολείου «Πλάτων» για την αλλαγή του δείκτη δόμησης και ο αγώνας που έδωσαν στο Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος και στην Πολεοδομία καρποφόρησαν και το ερχόμενο σχολικό έτος οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι γονείς θα εισέλθουν σε ένα «ονειρεμένο» με όλη την σημασία της λέξεως κτίριο.

Και δανειστήκαμε τη λέξη «ονειρεμένο» από τον ευεργέτη του Σχολείου Χαράλαμπο Γερουλάνο και τον γιο του, τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Γερουλάνο, οι οποίοι καθώς μας ξεναγούσαν στο νεόδμητο κτίριο μιλούσαν για το όνειρο δύο τουλάχιστον γενεών, το οποίο έχει την αφετηρία του στο έτος 1977, το έτος ιδρύσεως του σχολείου και το οποίο έγινε πραγματικότητα εν έτη 2021. Ο Χαράλαμπος Γερουλάνος, όπως έγραψαν οι “Αναμνήσεις” κατάγεται από την κοινότητα της Κοντογενάδας και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δώρο τοκετού αξίας χιλίων ευρώ ανά παιδι που γεννιέται στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς.

Το κτίριο είναι ονειρεμένο καθώς τους προσεχείς μήνες αναμένεται να λάβει την πιστοποίηση LEED που παρέχει ο οργανισμός «U.S. Green Building Council» και του πιστοποιητικού «NYSERDA» της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Το νέο σχολικό συγκρότημα είναι προϊόν συλλογικής εργασίας και προσφοράς κάθε στελέχους και μέλους της μεγάλης οικογένειας του Πλάτωνα. Η αγάπη τόσο της δικής μου της γενιάς, όσο και των παιδιών μας που έχουν αναλάβει τα ηνία του Σχολείου, σε συνδυασμό με την γενναιοδωρία τους έκαναν την διαφορά», επεσήμανε ο ευεργέτης Χαράλαμπος Γερουλάνος υπενθυμίζοντας ότι έχουν μεγαλύτερη αξία οι δωρεές των υπολοίπων και κυρίως εκείνες που έρχονται από το υστέρημα.

Ο κ. Σπύρος Γερουλάνος επεσήμανε ότι «το έργο που βλέπετε εδώ είναι προϊόν της από κοινού  εργασίας επωνύμων και ανωνύμων» και τόνισε ότι «στον Πλάτωνα είμαστε ι στο Εμείς που έλεγε και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης».  Τόνισε επίσης ότι τα εγκαίνια του κτιρίου δεν σηματοδοτούν ως συνήθως την λήξη ενός αγώνα, αλλά την έναρξη ενός μεγαλύτερου αγώνα για την ενίσχυση του Σχολείου και την μετατροπή του κτιρίου ως φάρου της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.

Το νέο σχολικό συγκρότημα δεν διακρίνεται μόνο για την πυρασφάλεια, αλλά και για τον πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί σχεδίασαν το αποχετευτικό σύστημα το προστατεύουν από ενδεχόμενες πλημμύρες.

Διακρίνεται επίσης για τον αυτοματισμό του. Ο φωτισμός, η θέρμανση, ο κλιματισμός και εξαέρωση  έγιναν με πρωτοποριακό τρόπο και μάλιστα με προνοητικό τρόπο. Αν και οι εργασίες του ξεκίνησαν το 2017 εν τούτοις  το κτίριο πληροί πλήρως όλες τις πρόνοιες του Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Όλοι οι όροφοι, οι αίθουσες, ακόμη και οι διάδρομοι είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες Διοξειδίου του Άνθρακα οι οποίοι ρυθμίζουν την ποσότητα του φρέσκου αέρα που πρέπει να διοχετευτεί σε κάθε χώρο.

Οι ηλεκτρικοί διακόπτες και οι πόρτες είναι αυτόματες και μόλις εξέλθουν οι μαθητές από την αίθουσα  σβήνουν τα φώτα και όχι μόνο. Ο φωτισμός τόσο των αιθουσών διδασκαλίας όσο και της βιβλιοθήκης είναι εντυπωσιακός, διότι οι μαθητές και οι δάσκαλοι δεν ενοχλούνται από την σκιά που προκαλεί ο παραδοσιακός τρόπος φωτισμού.

Οι αίθουσες διδασκαλίας και η μεγάλη αίθουσα έχουν πρωτοφανή για τα δεδομένα των σχολείων ακουστική, διότι είναι απαλλαγμένα από την αντήχηση. Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με έξυπνους πίνακες, με προβολείς και με ηχεία τα οποία παρέχουν την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να έχουν στην διάθεσή τους και να εκμεταλλευτούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας του παρόντος και του μέλλοντος.

H αρχιτεκτονική των ορόφων με τις αίθουσες διδασκαλίας παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας επί πλέον αιθουσών διδασκαλίας.

Όλες οι αίθουσες έχουν εσωτερικά τηλέφωνα και μπορούν οι δάσκαλοι να επικοινωνούν με την διεύθυνση και μεταξύ των. Το ωρολόγια του τοίχου όλων των αιθουσών και των χώρων είναι συγχρονισμένα και δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή απόκλιση στην κίνηση των δεικτών τους.

Η βιβλιοθήκη του σχολείου είναι πολυλειτουργική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα συνεδριάσεων και όχι μόνο.

Το σχολείο είναι ήδη επιπλωμένο και κατά την διάρκεια της ξενάγησης διαπιστώσαμε ότι το νέο κτιριακό συγκρότημα αποτελεί κόσμημα και ως προς την εσωτερική διακόσμηση.

Οι αίθουσες για τα προγράμματα προσχολικής ηλικίας παρέχουν την δυνατότητα στο Σχολείο Πλάτων να καθιερώσει νέα βρεφονηπιακά προγράμματα και να παράσχει την δυνατότητα στα παιδιά να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας από την μικρότερη δυνατή ηλικία.

Άτομα με ειδικές ανάγκες

Το νέο σχολικό συγκρότημα είναι το πιο φιλικό προς τα παιδιά και γενικότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο ανελκυστήρας σε συνδυασμό με τις άλλες πρόνοιες των σχεδιαστών  στις αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους παρέχουν την δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να συμμετάσχουν ανεμπόδιστα σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου.

Η κοινοτική αίθουσα λειτουργεί ως πολυχώρος με όλη την σημασία της λέξεως. Η γκάλερι, όπως αποκαλούν τον εκθεσιακό χώρο που οδηγεί στην κυρίως αίθουσα παρέχει την δυνατότητα σε περισσότερους ομογενείς να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις χωρίς να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους.

Η κοινοτική αίθουσα έχει την δική της κουζίνα εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για την κινούμενη εξέδρα και την τοποθέτηση των αναδιπλουμένων τραπεζοκαθισμάτων.

Το σχολείο «Πλάτων» είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Νέα Υόρκη το οποίο έχει την δική του μπάντα και οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν τους δικούς τους χώρους για τα όργανα, καθώς επίσης και για την διατήρηση των παραδοσιακών στολών και σχολικών ενδυμασιών.

Παιδική χαρά

Το συγκρότημα έχει τον δικό του υπαίθριο χώρο στην οροφή του το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως παιδική χαρά, αλλά και ως χώρος για θερινό σινεμά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ο κ. Σπύρος Γερουλάνος, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ και τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια ασχολήθηκε και μάλιστα ηγήθηκε του τιτάνιου για τα δεδομένα ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού έργου επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της ηγεσίας του σχολείου εστιάζονται στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και των προγραμμάτων και στην προετοιμασία για το νέο σχολικό έτος.

Παράλληλα τόνισε ότι παραμένουν πιστοί στο αρχικό όραμα να μετατρέψουν το νέο συγκρότημα σε ένα από πιο προηγμένα εκπαιδευτικά και συνάμα πολιτιστικά ιδρύματα της ομογένειας του Μπρούκλιν και ότι θα δώσουν την δυνατότητα και σε άλλους φορείς να εκμεταλλευτούν τις εγκαταστάσεις για τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις τους.

Δωρεά Χαράλαμπου Γερουλάνου

Ο Χαράλαμπος Γερουλάνος ανήκει στην πρώτη γενιά των ηγετών του Πλάτωνα και συνάμα είναι ο μέγας ευεργέτης του, καθώς ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2013 μαζί με την σύζυγό του Νίκη εξέπληξαν τους πάντες. Υπέγραψαν ενώπιών τους την επιταγή αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την εκπλήρωση του ονείρου δύο τουλάχιστον γενεών για την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου σχολικού συγκροτήματος.

Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό, αλλά παρείχε την δυνατότητα στην ηγεσία του Πλάτωνα να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο δανεισμό  και το πιο σημαντικό να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 έλαβε χώρα η τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου και σε τρία περίπου χρόνια ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένουν να λάβουν την άδεια καταλληλότητας (Certificate of Occupancy)  και να ετοιμαστούν για τα εγκαίνια και την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Σχολείο Πλάτων

Το Σχολείο «Πλάτων», ιδρύθηκε το 1977, είναι ανεξάρτητο από τα σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα. Οι επιδόσεις των μαθητών στις πολιτειακές εξετάσεις καθώς επίσης και στις εξετάσεις Ελληνομάθειας αποτελούν πόλο έλξης για τους ομογενείς του Μπρούκλιν.

Οι μαθητές από το προνηπιαγωγείο μέχρι και την 9η Τάξη συμμετέχουν σε διάφορα εξωσχολικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και την μπάντα, η οποία συμμετέχει κάθε χρόνο στην παρέλαση της ομογένειας της Νέας Υόρκης.

Πηγή  anamniseis.net

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πρόστιμα σε ναούς: 1500€ σε Ναό της Μητρoπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 / 12 / 2020 , 8:50 από news_room Δεν είναι ο κοονοϊός, δεν είναι τα μέτρα είναι η οικονομική δυσχέρεια που έχει επέλθει σε πολλούς ναούς και μητροπόλεις που δεν έχουν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα και βρίσκονται τώρα και αντιμέτωποι με καταγγελίες που σκοπό έχουν […]

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 30 / 12 / 2020 , 14:13 από news_room Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν […]

Pin It on Pinterest