35 °C Athens, GR
20/09/2021

Τελευταια Νέα

Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος: «Κατά τους βομβαρδισμούς οι Σέρβοι έδωσαν το παράδειγμα της χριστιανικής αγάπης»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 3 / 2021 , 2:18 από news_room

Στις 24 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι βραδιά μνήμης, αφιερωμένη στη θλιβερή ημερομηνία της έναρξης των βομβαρδισμών και της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Στη βραδιά μνήμης έλαβε μέρος ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, ο οποίος απηύθυνε βαρυσήμαντη ομιλία στους παρόντες.

«Συγκεντρωθήκαμε, προκειμένου από κοινού, παλλαϊκά ή, όπως λέγει η Εκκλησία, συνοδικά, να ενθυμηθούμε εκείνες τις τραγικές ημέρες πριν από 22 χρόνια. Πρώτα απ᾽ όλα θα θυμηθούμε και θα προσευχηθούμε για τα αθώα θύματα. Και τα θύματά μας είναι αθώα, διότι ο λαός μας – και τούτο είναι τώρα πασιφανές – αμυνόταν σε μία επίθεση. Θα θυμηθούμε τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς μας, τους ήρωες του Κοσάρ, του Παστρίκ και των λοιπών πεδίων μάχης, τους ουρανίους λεβέντες μας πιλότους, κατόπιν τους αθώους πολίτες, θύματα των βομβών διασποράς στη Νις και σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, τα Μετόχια, το Μαυροβούνιο. Θα θυμηθούμε τους αδικοχαμένους επιβάτες της αμαξοστοιχίας στο φαράγγι Γκρντέλιτσι, τους νεκρούς στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεών μας, στα εργοστάσια, τα νοσοκομεία. Θα θυμηθούμε τα χαμένα παιδιά… Τους θυμόμαστε και προσευχόμαστε για όλους και είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται να προσευχόμαστε σε αυτούς, διότι ο Θεός τους ενέγραψε στο βιβλίο της αιωνιότητας, στο βιβλίο της αιωνίου ζωής και τα ονόματα των πολλών θυμάτων εκείνες τις 78 ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ μπορούν και πρέπει να εγγραφούν στο ημερολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε ο Αγιώτατος.

Στις οδυνηρές δοκιμασίες οι Σέρβοι διασώζονταν πάντοτε χάρη στη χριστιανική αντιμετώπιση της ζωής και στην αγάπη, τις οποίες τους δίδαξε ο Άγιος Σάββας και όλοι οι ένδοξοι Σέρβοι Άγιοι, διαπίστωσε ο Πατριάρχης Πορφύριος. «Λέγεται ότι ο σερβικός λαός, ιδιαιτέρως μετά το 1945, έχασε τις χριστιανικές του ιδιαιτερότητες, ενώ εγώ λέγω με βεβαιότητα ότι σ᾽ εκείνες τις 78 ημέρες όλοι γίναμε μάρτυρες μιας βαθύτατης χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης του λαού μας, ο οποίος εφάρμοζε την εντολή: να αγαπήσεις τον πλησίον σου!», τόνισε ο Αγιώτατος κ. Πορφύριος.

Αυτή η αγάπη, η ανδρεία και ο γνήσιος ηρωισμός αναδεικνύονται και τώρα, κατά την πανδημία, πρόσθεσε ο Πατριάρχης, ο οποίος υπογράμμισε ότι σήμερα ως ήρωες έχουν αναδειχθεί οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και οι άνθρωποι, που εργάζονται στις δημόσιες και ευρύτερα τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επαναφέρει την ιδέα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 19:14 από news_room Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να προχωρήσουν με την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις όπως του Αφγανιστάν, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Σε συνέντευξή του που […]

Πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 7 / 2021 , 20:41 από news_room Την Πέμπτη 8 Ιουλίου το βράδυ τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής πανηγυρική αγρυπνία, όπου εορτάστηκε για πρώτη φορά η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των υπολοίπων μαρτύρων της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Στην αγρυπνία προεξήρχε ο […]

Pin It on Pinterest