28 °C Athens, GR
03/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Πρόεδρος Αναστασιάδης: Χρέος στην παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού Πυροβολισμοί στα Κάτω Πατήσια – Δύο Αστυνομικοί Τραυματίες – Νεκρός ένας Δράστης – Δήλωση του Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδηλώσεις των Γεν. Προξενείων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Τσεχίας Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Πράξη αναγέννησης και ελευθερίας” η ανοικοδόμηση και τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται το ξεπάγωμα κεφαλαίων Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πολλοί από τους αδερφούς μας δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν τη σκληρότητα αυτού του άδικου πολέμου Πολυαρχιερατικός Εσπερινός & Λαμπρό Συλλείτουργο για τους Αγίους Ιαματικούς Αναργύρους στην Έδεσσα – Adologala.gr Τζορτζ Τσούνης: «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας» Νέα Υόρκη: Από 3 έως 7 Ιουλίου η Κληρικολαϊκή της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Το πρόγραμμα Η μνήμη των Αγίων Ιαματικών Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος – Adologala.gr

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 2 / 2021 , 8:30 από news_room

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2021, εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, κατά την Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Βεβεκίου.

Δοξάζομεν το όνομα του Κυρίου, ότι ηξίωσεν ημάς να έλθωμεν εις το προσφιλές και ωραίον τούτο προάστιον του Βοσπόρου, εφέτος ανήμερα της πανηγύρεώς του, αφ ενός μεν διά να ευλογήσωμεν πατρικώς εκ του σύνεγγυς τους εν αυτώ αγαπητούς μας Χριστιανούς, αφ ετέρου δε διά να τιμήσωμεν εν λειτουργική συνάξει, να επικαλεσθώμεν την χάριν και να διδαχθώμεν από το παράδειγμα του πολιούχου του Βεβεκίου Αγίου Χαραλάμπους, του «ακλονήτου στύλου της Εκκλησίας Χριστού» και «αειφώτου λύχνου της οικουμένης»“, είπε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του μετά τη Θ. Λειτουργία, και πρόσθεσε: 

“Καθώς ευρισκόμεθα εις τα πρόθυρα του Τριωδίου, της ευλογημένης αυτής περιόδου του εκκλησιαστικού έτους, η οποία, διά μέσου ασκήσεως και προσευχής και νηστείας και παθημάτων και σταυρών, μας οδηγεί ασφαλώς εις την Ανάστασιν, έρχεται η σημερινή μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, διά να μας αποδείξη ότι τα διδάγματα της Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως εκείνα του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι εφαρμόσιμα εις την ζωήν.

Πράγματι, ο Άγιος Χαραλάμπης έζησεν όλην του την ζωήν ως ιερεύς και ως Χριστιανός, συμφώνως προς την ευαγγελικήν διδασκαλίαν και απαίτησιν και, όταν αι περιστάσεις το επέβαλον, δεν εδίστασε να προσφέρη την ζωήν του εις τον Κύριον, αντί να Τον αρνηθή, όπως ζητούσε ο ηγεμών της Μαγνησίας Λουκιανός. Ο τιμώμενος Άγιος ενεδυναμώθη, κατά την αποστολικήν προτροπήν, εν τη χάριτι τη εν Χριστώ Ιησού, και εκακοπάθησεν ως καλός στρατιώτης Αυτού, νομίμως αθλήσας, διά τούτο και συναγάλλεται σήμερον με τους άλλους Αγίους εις τους κόλπους του Θεού.

Η καλή μαρτυρία του Θαυματουργού Αγίου μας είναι κυρίως και κατ εξοχήν παράδειγμα στερράς και ακλονήτου πίστεως εις τον Θεόν, η οποία, όταν παραστή ανάγκη, φθάνει και μέχρι του μαρτυρίου. Παράδειγμα προς μίμησιν όχι μόνον διά τους κληρικούς, επειδή ο Άγιος Χαραλάμπης ήτο ιερεύς, αλλά και δι όλους όσοι, έχοντες το ύψιστον προνόμιον να φέρουν το όνομα του Χριστιανού, ανήκουν εις το «βασίλειον ιεράτευμα» (Α´ Πετρ. β´, 9). Με την πίστιν αυτήν, όχι μόνον επεβίωσαν, αλλά και εμεγαλούργησαν διά μέσου μακρών αιώνων οι πατέρες ημών, και με αυτήν την ευλογημένην πίστιν καλούμεθα και ημείς σήμερον να συνεχίσωμεν ευσυνειδήτως και ενσυνειδήτως την παράδοσιν εκείνων, καθιστάμενοι άξιοι κληρονόμοι των”. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με την ευκαιρία της σημερινής χοροστασίας του, καλοσώρισε τον νέο Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα. 

“Άγιε αδελφέ, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η εκθρέψασά σε κατά Χριστόν και αγαγούσα σε μέχρι του αρχιερατικού αξιώματος, έχουσα υπ όψει την άχρι τούδε πιστήν και αφωσιωμένην διακονίαν σου, σε εκάλεσε διά να αναλάβης την Αρχιερατικήν πρόνοιαν και επιστασίαν και ενός τμήματος του ημετέρου ποιμνίου. Πεποίθαμεν ότι, εν πλήρει συνειδήσει του χρέους διακονίας των λειτουργικών, πνευματικών και ποιμαντικών αναγκών του ευσεβούς πληρώματος της πολιάς αυτής Περιφερείας της καθ ημάς Αρχιεπισκοπής, εν αφοσιώσει και υπακοή προς την Εκκλησίαν και εν αγαστή συνεργασία μετά των Κοινοτικών Σωμάτων, θα επιτύχης πλήρως εις το ιερόν έργον σου, επισπώμενος την αγάπην και τον σεβασμόν των Χριστιανών μας και τον έπαινον της Εκκλησίας. Ήδη κατά τον ένα ακριβώς μήνα της ενταύθα διακονίας σου ενεθουσίασες τους πάντας με την απλότητα, το φιλακόλουθον, τις εκλαικευμένες και κατανοητές ομιλίες σου, την ευπροσηγορίαν και τας λοιπάς αρετάς σου”.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για την πολυετή, καρποφόρα, υπεύθυνη και αφοσιωμένη διακονία του προσφάτως αποχωρήσαντος  από την Αρχιερατική Προϊσταμενία της Περιφερείας αυτής, Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου. Επίσης, συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Κυριακόν Κεσίσογλου, καθώς και την Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ευγεν. κ. Μαίρη Συμεωνίδου και τους συνεργάτες της, για το επιτελούμενο έργο.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.

“Η εφετινή επίσκεψή Σας συμπίπτει με μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η οποία εδώ και ένα σχεδόν έτος έχει δημιουργήσει μία παγκόσμια αναστάτωση, λόγω της ενσκηψάσης πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τα γνωστά σε όλους δυσάρεστα αποτελέσματα”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών και πρόσθεσε: “Όμως η βαθειά και αταλάντευτη πίστη μας στον Τριαδικό Θεό και στον πιστό θεράποντά Του Άγιο μας, ο οποίος αξιώθηκε “και λαμπρότητος και χαράς των Μαρτύρων”, μας κάνει να αισιοδοξούμε και να προσδοκούμε την θεία λύτρωση”. 

Εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος θερμούς λόγους προς τον Παναγιώτατο απηύθυνε η Ευγεν. κ. Μαίρη Συμεωνίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο έργο που πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα κατά το τελευταίο έτος.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Εντιμ. κ. Nurhan Palakoğlu, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Beşiktaş, και πλήθος πιστών.

 

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Οργή και Βία – Διαδηλωτές Μπήκαν στο Κογκρέσο & ο Ντόναλντ Τράμπ τους ζήτησε να πάνε σπίτια τους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 7 / 1 / 2021 , 1:39 από news_room ΗΠΑ: Οργή και Βία – Διαδηλωτές Μπήκαν στο Κογκρέσο & ο Ντόναλντ Τράμπ τους ζήτησε να πάνε σπίτια τους Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης […]

Η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος υποδέχθηκε Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 11 / 2021 , 7:32 από news_room Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, στα προπύλαια του πανηγυρίζοντος Ενοριακού Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος Κλήρος και Λαός της Πόλεως με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, υποδέχθηκαν ιερό απότμημα εκ των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, […]

Pin It on Pinterest