11 °C Athens, GR
01/03/2021

Τελευταια Νέα
Παρουσίαση του λογότυπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 Μελβούρνη : Έναρξη του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ημερίδα «Νεότερες εξελίξεις στην έρευνα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821» Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Ευδοκίας & του Όσιου Συνέσιου του εν Λύση Κύπρου αθλήσαντα – 1 Μαρτίου Το Δεύτερο Σαββατοκύριακο του Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Συνάντηση ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου Επίσκεψη του νέου Διοικητή της Π.Υ. Βόλου Αντιπύραρχου Ευάγγελου Λιακόπουλου στον Μητροπολίτη Δημητριάδος Video Series : «Τι είναι η Εκκλησία; » Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ απαντά σε ερωτήματα Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Ποταμού Γερμασόγειας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 2 / 2021 , 8:30 από news_room

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2021, εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, κατά την Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Βεβεκίου.

Δοξάζομεν το όνομα του Κυρίου, ότι ηξίωσεν ημάς να έλθωμεν εις το προσφιλές και ωραίον τούτο προάστιον του Βοσπόρου, εφέτος ανήμερα της πανηγύρεώς του, αφ ενός μεν διά να ευλογήσωμεν πατρικώς εκ του σύνεγγυς τους εν αυτώ αγαπητούς μας Χριστιανούς, αφ ετέρου δε διά να τιμήσωμεν εν λειτουργική συνάξει, να επικαλεσθώμεν την χάριν και να διδαχθώμεν από το παράδειγμα του πολιούχου του Βεβεκίου Αγίου Χαραλάμπους, του «ακλονήτου στύλου της Εκκλησίας Χριστού» και «αειφώτου λύχνου της οικουμένης»“, είπε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του μετά τη Θ. Λειτουργία, και πρόσθεσε: 

Advertising:
ADOLOGALA.GR - Ειδήσεις από την Εκκλησία και τον Κόσμο

“Καθώς ευρισκόμεθα εις τα πρόθυρα του Τριωδίου, της ευλογημένης αυτής περιόδου του εκκλησιαστικού έτους, η οποία, διά μέσου ασκήσεως και προσευχής και νηστείας και παθημάτων και σταυρών, μας οδηγεί ασφαλώς εις την Ανάστασιν, έρχεται η σημερινή μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, διά να μας αποδείξη ότι τα διδάγματα της Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως εκείνα του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι εφαρμόσιμα εις την ζωήν.

Πράγματι, ο Άγιος Χαραλάμπης έζησεν όλην του την ζωήν ως ιερεύς και ως Χριστιανός, συμφώνως προς την ευαγγελικήν διδασκαλίαν και απαίτησιν και, όταν αι περιστάσεις το επέβαλον, δεν εδίστασε να προσφέρη την ζωήν του εις τον Κύριον, αντί να Τον αρνηθή, όπως ζητούσε ο ηγεμών της Μαγνησίας Λουκιανός. Ο τιμώμενος Άγιος ενεδυναμώθη, κατά την αποστολικήν προτροπήν, εν τη χάριτι τη εν Χριστώ Ιησού, και εκακοπάθησεν ως καλός στρατιώτης Αυτού, νομίμως αθλήσας, διά τούτο και συναγάλλεται σήμερον με τους άλλους Αγίους εις τους κόλπους του Θεού.

Η καλή μαρτυρία του Θαυματουργού Αγίου μας είναι κυρίως και κατ εξοχήν παράδειγμα στερράς και ακλονήτου πίστεως εις τον Θεόν, η οποία, όταν παραστή ανάγκη, φθάνει και μέχρι του μαρτυρίου. Παράδειγμα προς μίμησιν όχι μόνον διά τους κληρικούς, επειδή ο Άγιος Χαραλάμπης ήτο ιερεύς, αλλά και δι όλους όσοι, έχοντες το ύψιστον προνόμιον να φέρουν το όνομα του Χριστιανού, ανήκουν εις το «βασίλειον ιεράτευμα» (Α´ Πετρ. β´, 9). Με την πίστιν αυτήν, όχι μόνον επεβίωσαν, αλλά και εμεγαλούργησαν διά μέσου μακρών αιώνων οι πατέρες ημών, και με αυτήν την ευλογημένην πίστιν καλούμεθα και ημείς σήμερον να συνεχίσωμεν ευσυνειδήτως και ενσυνειδήτως την παράδοσιν εκείνων, καθιστάμενοι άξιοι κληρονόμοι των”. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με την ευκαιρία της σημερινής χοροστασίας του, καλοσώρισε τον νέο Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα. 

“Άγιε αδελφέ, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η εκθρέψασά σε κατά Χριστόν και αγαγούσα σε μέχρι του αρχιερατικού αξιώματος, έχουσα υπ όψει την άχρι τούδε πιστήν και αφωσιωμένην διακονίαν σου, σε εκάλεσε διά να αναλάβης την Αρχιερατικήν πρόνοιαν και επιστασίαν και ενός τμήματος του ημετέρου ποιμνίου. Πεποίθαμεν ότι, εν πλήρει συνειδήσει του χρέους διακονίας των λειτουργικών, πνευματικών και ποιμαντικών αναγκών του ευσεβούς πληρώματος της πολιάς αυτής Περιφερείας της καθ ημάς Αρχιεπισκοπής, εν αφοσιώσει και υπακοή προς την Εκκλησίαν και εν αγαστή συνεργασία μετά των Κοινοτικών Σωμάτων, θα επιτύχης πλήρως εις το ιερόν έργον σου, επισπώμενος την αγάπην και τον σεβασμόν των Χριστιανών μας και τον έπαινον της Εκκλησίας. Ήδη κατά τον ένα ακριβώς μήνα της ενταύθα διακονίας σου ενεθουσίασες τους πάντας με την απλότητα, το φιλακόλουθον, τις εκλαικευμένες και κατανοητές ομιλίες σου, την ευπροσηγορίαν και τας λοιπάς αρετάς σου”.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για την πολυετή, καρποφόρα, υπεύθυνη και αφοσιωμένη διακονία του προσφάτως αποχωρήσαντος  από την Αρχιερατική Προϊσταμενία της Περιφερείας αυτής, Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου. Επίσης, συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Κυριακόν Κεσίσογλου, καθώς και την Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ευγεν. κ. Μαίρη Συμεωνίδου και τους συνεργάτες της, για το επιτελούμενο έργο.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.

“Η εφετινή επίσκεψή Σας συμπίπτει με μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η οποία εδώ και ένα σχεδόν έτος έχει δημιουργήσει μία παγκόσμια αναστάτωση, λόγω της ενσκηψάσης πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τα γνωστά σε όλους δυσάρεστα αποτελέσματα”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών και πρόσθεσε: “Όμως η βαθειά και αταλάντευτη πίστη μας στον Τριαδικό Θεό και στον πιστό θεράποντά Του Άγιο μας, ο οποίος αξιώθηκε “και λαμπρότητος και χαράς των Μαρτύρων”, μας κάνει να αισιοδοξούμε και να προσδοκούμε την θεία λύτρωση”. 

Εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος θερμούς λόγους προς τον Παναγιώτατο απηύθυνε η Ευγεν. κ. Μαίρη Συμεωνίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο έργο που πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα κατά το τελευταίο έτος.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Εντιμ. κ. Nurhan Palakoğlu, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Beşiktaş, και πλήθος πιστών.

 

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κυβέρνηση: Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου της 21ης Δεκεμβρίου 2020

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 / 12 / 2020 , 8:56 από news_room Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (21/12/2020)   Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους. Α. Για την […]

Αθλητικά: Ήττα 2-1 για τον Παναθηναϊκό από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 12 / 2020 , 17:32 από news_room Την ευκαιρία να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από το γήπεδο της Τούμπας και το ματς με τον ΠΑΟΚ απώλεσε ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι είχαν εκτός από τους Θεσσαλονικείς να αντιμετωπίσουν και δύο πολύ σημαντικά προβλήματα τραυματισμών. Οι δύο […]

Pin It on Pinterest