22 °C Athens, GR
26/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αίγυπτο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίκληση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε πανεπιστημιακές διαδικασίες Γ΄ Πανελλήνιο συνέδριο στελεχών κατασκηνώσεων Συναντήσεις 23ης Μαϊου 2024, Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στην Αίγυπτο Ο ποδηλάτης δρόμου Αλέξανδρος Αγρότης, επίτιμος πρεσβευτής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Ο Β. Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δηλώνουν πηγές στο Reuters Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023

Χαιρετισμός Φώτη Φωτίου σε Εσπερίδα που διοργανώνεται στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας της Ελλάδος

Από την Κύπρο με την υπερτρισχιλιετή Ελληνική ιστορία, απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όλους τους συμμετέχοντες και συγχαίρω ιδιαίτερα τους εμπνευστές και διοργανωτές της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης.

Οι δεσμοί μας είναι τόσο ισχυροί που δεν μπορούν να διασπαστούν από κανένα. Αγωνιζόμαστε για τη συνέχεια της ιστορίας και των μακρών παραδόσεων μας και δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ποτέ ό,τι χαρακτηρίζει και υπογραμμίζει την εθνική ταυτότητα και συνείδηση μας.

Είμαστε ταγμένοι σε ένα κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση του κάθε κινδύνου και της εξωτερικής απειλής, στηριζόμενοι όχι μόνο στις δικές μας δυνάμεις, αλλά και στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουμε με κοινό όραμα και στόχους. Φίλες χώρες με τις οποίες αναπτύξαμε από κοινού σχέσεις και συνεργασίες πάνω σε μακρόπνοη βάση ενστερνίζονται και υποστηρίζουν τις ίδιες αρχές και αξίες μαζί μας  ενδυναμώνοντας το δίκαιο των θέσεων μας.

Από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού ακούγεται στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, το «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». Έλληνες Κύπριοι συμμετείχαν στο πλευρό της Ελλάδας σε όλους τους αγώνες που έδωσε, από την Επανάσταση του 1821, όπως αποδεικνύουν τα ιστορικά στοιχεία, υπερασπίζοντας την ελευθερία της, αλλά και Έλληνες του μητροπολιτικού χώρου κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες στο νησί μας υπερασπίζοντας την ελευθερία και την εδαφική μας ακεραιότητα, όπως και την αξιοπρέπεια μας.

Με την ιστορία και τον πολιτισμό της Σαλαμίνας, η Κύπρος συνδέεται πολύ στενά. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ιδρυτής της Σαλαμίνας της Κύπρου, όπου δημιουργήθηκε και ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα όλης της Μεσογείου με χωρητικότητα 20 περίπου χιλιάδες θεατές, ήταν ο Τεύκρος, αδελφός του Αίαντα και γιος του Τελαμώνα, βασιλέα της Σαλαμίνας της Ελλάδας, που έδωσε στην πόλη το όνομα της πατρίδας του.

Ο Τεύκρος βρέθηκε στην Κύπρο μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Άραξε πρώτα τα καράβια του στην ονομασθείσα γι’ αυτό Αχαιών Ακτή, στη βόρεια ακτογραμμή της Καρπασίας, όπου πολλά αρχαία κατάλοιπα, μαρτυρούν ένα πλούσιο παρελθόν με μακρούς αγώνες κατά των κατακτητών, αλλά και κέντρου ανάπτυξης ενός πολιτισμού που κράτησε αιώνες.

Φίλες και φίλοι,

Σε όλη την ιστορική μας διαδρομή, οι ιδιαίτεροι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν στο βαθμό που θα θέλαμε, σύμφωνα με τους πόθους και τις προσδοκίες γενεών και γενεών, αλλά γνωρίζετε το ίδιο καλά μαζί μας πως η καρδιά μας πάλλει το ίδιο έντονα με την καρδιά της Ελλάδας και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ζούμε και αναπνέουμε με τα ίδια οράματα και τις ελπίδες, και οι κυβερνήσεις μας συνεργάζονται πολύ στενά για την αντιμετώπιση όλων ανεξαίρετα των προκλήσεων που έχουμε απέναντι μας. Στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα διεθνώς, ειδικά όμως σε ό,τι αφορά στα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν εξαιτίας  της Τουρκικής επιθετικότητας στην εγγύτερη για μας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έχουν παρέλθει 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τον επικό απελευθερωτικό μας αγώνα κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας, και μόνιμη απειλή κατά του λαού μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αποτελεί η επιθετική και εκβιαστική πολιτική και τακτική της Τουρκίας. Σε αυτά τα 60 χρόνια είδαμε να αναπτύσσεται βήμα προς βήμα η τουρκική επεκτατική πολιτική με αποκορύφωμα την εισβολή του Αττίλα στο νησί μας με πρόσχημα το προδοτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης μας στις 15 Ιουλίου 1974.

Παρά τη διεθνή καταδίκη της παράνομης και προκλητικής αυτής ενέργειας της Τουρκίας και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και με δεδομένη όλη την καλή θέληση από πλευράς μας, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει σήμερα το 37 τοις εκατό των εδαφών μας και να επιχειρεί την πλήρη τουρκοποίηση τους με στόχο την επέκταση του ελέγχου της σε ολόκληρο το νησί μας.

Σε όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής, για την  αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας, με αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους. Με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούμε για την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Όλες οι διαδοχικές απόπειρες προσκρούουν μέχρι τώρα στην τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαδοχικές απόπειρες διαπραγμάτευσης διεκδικώντας σε κάθε φάση όλο και επιπρόσθετες αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Όπως και τελευταία, που προσπαθεί να κτίσει επιχειρήματα διεκδικώντας μια άλλη λύση, αυτή των δυο κρατών, που είναι φυσικά εκτός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Και όχι μόνο αυτό. Κατά το τελευταίο διάστημα προκαλεί ακόμα περισσότερο με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας στις θαλάσσιες τους περιοχές. Είναι πέρα για πέρα κατανοητό διεθνώς, ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει και επιζητεί ένα νεοοθωμανικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως καταδεικνύουν και οι κινήσεις της σε βάρος άλλων χωρών, όπως  στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την Αρμενία.

Σε αυτό τον κοινό αγώνα κατά της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουμε από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τρίτες χώρες, να συμβάλουν στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, μετατρέποντας έτσι σε πράξη την καταδίκη από μέρους τους των τουρκικών προκλήσεων και την υποστήριξη των δικαιωμάτων κάθε χώρας στη θαλάσσια της περιοχή βάση των προνοιών του διεθνούς δικαίου.

Φίλες και φίλοι,

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εμπνεόμενοι και από το μοναδικό αίσθημα ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας που επιδείχθηκε ανά τους αιώνες από τον Ελληνισμό στο σύνολο του. Έχουμε πίστη στα δίκαια μας και είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της διεκδίκησης τους.

Εύχομαι σε όλους και όλες Χρόνια Πολλά και Καλό Νέο Έτος με την ευχή ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την δοκιμασία με την πανδημία και ασφαλώς το 2021 να είναι χρονιά απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου μας.

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους συντελεστές του μεγάλου αυτού ιστορικού και πολιτιστικού οδοιπορικού.

Σχετικά Άρθρα

Η ορκωμοσία της δικτατορίας και ο σκυθρωπός βασιλιάς – Η ιστορία πίσω από την ιστορική φωτογραφία 7

Η ορκωμοσία της δικτατορίας και ο σκυθρωπός βασιλιάς – Η ιστορία πίσω από την ιστορική φωτογραφία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 13 / 1 / 2023 , 21:10 από news_room Φωτογραφία Άρθρου: Ανάκτορα Τατοΐου, 26 Απριλίου 1967, ορκωμοσία της κυβέρνησης των συνταγματαρχών. Πρώτη σειρά από αριστερά: υπουργός προεδρίας της κυβερνήσεως, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος· πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλλιας· βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄· αντιστράτηγος Γρηγόριος Σπαντιδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας· τέρμα δεξιά: Νικόλαος Οικονομόπουλος, υπουργός Βιομηχανίας, […]

Συγχαρητήρια επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο επί τη εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 2 / 2021 , 2:24 από news_room Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Πεκίου, Μητροπολῖτα Βελιγραδίου καί Καρλοβικίου καί Πατριάρχα τῶν Σέρβων,  ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ, κύριε Πορφύριε, τήν Ὑμετέραν σεβασμίαν Μακαριότητα ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν. Δοξολογίαν καί αἶνον ἀναπέμπομεν πρός τόν ἐν Τριάδι Θεόν, πληροφορηθέντες τήν ἐπαξίαν […]