29 °C Athens, GR
06/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Χαιρετισμός Φώτη Φωτίου σε Εσπερίδα που διοργανώνεται στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας της Ελλάδος

Από την Κύπρο με την υπερτρισχιλιετή Ελληνική ιστορία, απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όλους τους συμμετέχοντες και συγχαίρω ιδιαίτερα τους εμπνευστές και διοργανωτές της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης.

Οι δεσμοί μας είναι τόσο ισχυροί που δεν μπορούν να διασπαστούν από κανένα. Αγωνιζόμαστε για τη συνέχεια της ιστορίας και των μακρών παραδόσεων μας και δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ποτέ ό,τι χαρακτηρίζει και υπογραμμίζει την εθνική ταυτότητα και συνείδηση μας.

Είμαστε ταγμένοι σε ένα κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση του κάθε κινδύνου και της εξωτερικής απειλής, στηριζόμενοι όχι μόνο στις δικές μας δυνάμεις, αλλά και στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουμε με κοινό όραμα και στόχους. Φίλες χώρες με τις οποίες αναπτύξαμε από κοινού σχέσεις και συνεργασίες πάνω σε μακρόπνοη βάση ενστερνίζονται και υποστηρίζουν τις ίδιες αρχές και αξίες μαζί μας  ενδυναμώνοντας το δίκαιο των θέσεων μας.

Από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού ακούγεται στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, το «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». Έλληνες Κύπριοι συμμετείχαν στο πλευρό της Ελλάδας σε όλους τους αγώνες που έδωσε, από την Επανάσταση του 1821, όπως αποδεικνύουν τα ιστορικά στοιχεία, υπερασπίζοντας την ελευθερία της, αλλά και Έλληνες του μητροπολιτικού χώρου κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες στο νησί μας υπερασπίζοντας την ελευθερία και την εδαφική μας ακεραιότητα, όπως και την αξιοπρέπεια μας.

Με την ιστορία και τον πολιτισμό της Σαλαμίνας, η Κύπρος συνδέεται πολύ στενά. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ιδρυτής της Σαλαμίνας της Κύπρου, όπου δημιουργήθηκε και ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα όλης της Μεσογείου με χωρητικότητα 20 περίπου χιλιάδες θεατές, ήταν ο Τεύκρος, αδελφός του Αίαντα και γιος του Τελαμώνα, βασιλέα της Σαλαμίνας της Ελλάδας, που έδωσε στην πόλη το όνομα της πατρίδας του.

Ο Τεύκρος βρέθηκε στην Κύπρο μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Άραξε πρώτα τα καράβια του στην ονομασθείσα γι’ αυτό Αχαιών Ακτή, στη βόρεια ακτογραμμή της Καρπασίας, όπου πολλά αρχαία κατάλοιπα, μαρτυρούν ένα πλούσιο παρελθόν με μακρούς αγώνες κατά των κατακτητών, αλλά και κέντρου ανάπτυξης ενός πολιτισμού που κράτησε αιώνες.

Φίλες και φίλοι,

Σε όλη την ιστορική μας διαδρομή, οι ιδιαίτεροι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν στο βαθμό που θα θέλαμε, σύμφωνα με τους πόθους και τις προσδοκίες γενεών και γενεών, αλλά γνωρίζετε το ίδιο καλά μαζί μας πως η καρδιά μας πάλλει το ίδιο έντονα με την καρδιά της Ελλάδας και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ζούμε και αναπνέουμε με τα ίδια οράματα και τις ελπίδες, και οι κυβερνήσεις μας συνεργάζονται πολύ στενά για την αντιμετώπιση όλων ανεξαίρετα των προκλήσεων που έχουμε απέναντι μας. Στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα διεθνώς, ειδικά όμως σε ό,τι αφορά στα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν εξαιτίας  της Τουρκικής επιθετικότητας στην εγγύτερη για μας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έχουν παρέλθει 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τον επικό απελευθερωτικό μας αγώνα κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας, και μόνιμη απειλή κατά του λαού μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αποτελεί η επιθετική και εκβιαστική πολιτική και τακτική της Τουρκίας. Σε αυτά τα 60 χρόνια είδαμε να αναπτύσσεται βήμα προς βήμα η τουρκική επεκτατική πολιτική με αποκορύφωμα την εισβολή του Αττίλα στο νησί μας με πρόσχημα το προδοτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης μας στις 15 Ιουλίου 1974.

Παρά τη διεθνή καταδίκη της παράνομης και προκλητικής αυτής ενέργειας της Τουρκίας και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και με δεδομένη όλη την καλή θέληση από πλευράς μας, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει σήμερα το 37 τοις εκατό των εδαφών μας και να επιχειρεί την πλήρη τουρκοποίηση τους με στόχο την επέκταση του ελέγχου της σε ολόκληρο το νησί μας.

Σε όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής, για την  αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας, με αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους. Με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούμε για την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Όλες οι διαδοχικές απόπειρες προσκρούουν μέχρι τώρα στην τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαδοχικές απόπειρες διαπραγμάτευσης διεκδικώντας σε κάθε φάση όλο και επιπρόσθετες αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Όπως και τελευταία, που προσπαθεί να κτίσει επιχειρήματα διεκδικώντας μια άλλη λύση, αυτή των δυο κρατών, που είναι φυσικά εκτός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Και όχι μόνο αυτό. Κατά το τελευταίο διάστημα προκαλεί ακόμα περισσότερο με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας στις θαλάσσιες τους περιοχές. Είναι πέρα για πέρα κατανοητό διεθνώς, ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει και επιζητεί ένα νεοοθωμανικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως καταδεικνύουν και οι κινήσεις της σε βάρος άλλων χωρών, όπως  στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την Αρμενία.

Σε αυτό τον κοινό αγώνα κατά της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουμε από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τρίτες χώρες, να συμβάλουν στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, μετατρέποντας έτσι σε πράξη την καταδίκη από μέρους τους των τουρκικών προκλήσεων και την υποστήριξη των δικαιωμάτων κάθε χώρας στη θαλάσσια της περιοχή βάση των προνοιών του διεθνούς δικαίου.

Φίλες και φίλοι,

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εμπνεόμενοι και από το μοναδικό αίσθημα ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας που επιδείχθηκε ανά τους αιώνες από τον Ελληνισμό στο σύνολο του. Έχουμε πίστη στα δίκαια μας και είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της διεκδίκησης τους.

Εύχομαι σε όλους και όλες Χρόνια Πολλά και Καλό Νέο Έτος με την ευχή ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την δοκιμασία με την πανδημία και ασφαλώς το 2021 να είναι χρονιά απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου μας.

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους συντελεστές του μεγάλου αυτού ιστορικού και πολιτιστικού οδοιπορικού.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 / 4 / 2021 , 8:34 από news_room Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη Με την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. «Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή […]

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία τιμούν την 60χρονη πορεία της Cyta

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 19:45 από news_room Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία τιμούν την 60χρονη πορεία της Cyta Τιμώντας την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Cyta, o Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος, παρέδωσε στην Πρόεδρο της Cyta, κα Ρένα Ρουβιθά Πάνου, το […]

Pin It on Pinterest