Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία: Σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια η Τουρκία Αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό εντοπίστηκε στον Νέο Κόσμο Ο Μητροπολίτης Τερνοπόλεως Νέστωρας και ο Πρέσβης του Πακιστάν Aamar Aftab Qureshi στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Υψηλόβαθμοι Γερμανοί Πολιτικοί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Διαλόγου Ρωμαιοκαθολικών-Ορθοδόξων στην Καθέδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος Ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος παρακολούθησε άσκηση πυρόσβεσης Εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές από σπίτια στη ΒΑ Αττική Επιστολή συμπαθείας και συμπαραστάσεως απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πάπα Ρώμης Το ενοριακό έργο το θέμα της Ιερατικής εννέα περιφερειών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων για την έγκριση Ε.Σ.Δ, για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 31 / 12 / 2020 , 16:23 από news_room

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ενέκρινε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, το οποίο εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων σε στενή συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία/Τμήματα, τις Γυναικείες Οργανώσεις και άλλες ΜΚΟ, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και φορείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Κύπρος μέσα από ένα πενταετές σχέδιο βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις χώρες που προωθούν δράσεις σχετικές με τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

Το Ψήφισμα 1325 των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει το δυσανάλογο και αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου και των συγκρούσεων σε γυναίκες και κορίτσια καθώς και τη σεξουαλική βία και τη βία λόγω φύλου, αφού είναι εντονότερη σε αυτά τα πλαίσια.  Αναγνωρίζει παράλληλα το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στις διαδικασίες πρόληψης, επίλυσης, διατήρησης και ανοικοδόμησης της ειρήνης.

Το σχέδιο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τους τέσσερις πυλώνες του, την πρόληψη, την προστασία, τη συμμετοχή και ενδυνάμωση αλλά και την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών ευρύτερα για το Ψήφισμα 1325, φιλοδοξεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες αλλά και στην ενδυνάμωση και προστασία τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες τόσο προς τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και σε όλα τα Υπουργεία/Τμήματα/Επιτρόπους αλλά και προς την κοινωνία των πολιτών που συνέβαλαν στην προσπάθεια για την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου.  Η κα Αντωνίου τονίζει ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και άλλων αποφάσεων θα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε η γυναίκα της Κύπρου να έχει λόγο και ρόλο σε αποφάσεις που την αφορούν. Εξάλλου αρκετές έρευνες και μελέτες κατέδειξαν ότι όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαδικασίες, διαμορφώνονται συμφωνίες ισχυρότερες κατά 35% και πιθανόν να διαρκούν περισσότερο από 15 χρόνια (Πηγή: Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης). Η αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών έχει ιδιαίτερη σημασία στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο τομέα ασφάλειας, όπου εξετάζονται θέματα που αφορούν τον κύκλο των συγκρούσεων.

Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι κοινή μας ευθύνη, ανδρών και γυναικών! Μαζί θα πρέπει να θέσουμε τα ζητήματα της ισότητας ψηλά στις προτεραιότητες μας γιατί αφορούν όλους, αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της.

Η Επίτροπος Ισότητας εύχεται η νέα χρονιά να φέρει υγεία, χαρά, αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Σερρών

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Σερρών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 4 / 2023 , 20:18 από news_room Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο επισκέφθηκε, σήμερα, Μεγ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, στο Επισκοπείο Σερρών, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Υπουργικού Κλιμακίου στον λόφο Καστά της Αμφιπόλεως και […]

«Δέματα Αγάπης» από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

«Δέματα Αγάπης» από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 16:46 από news_room «Δέματα Αγάπης» από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Βοηθός και συμπαραστάτης στους οικονομικά ασθενέστερους αδελφούς μας στάθηκε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος μέσω του δικτύου αλληλεγγύης των κοινωνικών και φιλανθρωπικών δράσεων που έχει αναπτύξει στην περιφέρειά […]

Pin It on Pinterest