32 °C Athens, GR
21/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η πανήγυρις της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας Συνάντηση με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα είχε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Chris Van Hollen Στ. Καλαφάτης: «Δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος – μέλος της Ε.Ε. να παραμένει το μόνο διχοτομημένο ευρωπαϊκό έδαφος» Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε την παραίτηση ενός Κολομβιανού επισκόπου που αναφέρεται σε βιβλίο για τη σεξουαλική κακοποίηση Αποφάσεις τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας – Eκδήλωση για την επέτειο της τουρκικής εισβολής Σερρών Θεολόγος: «Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Κύπρο!» Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Επισκοπή Αδελαΐδος για την Πανήγυρη του Προφήτη Ηλία Πενήντα χρόνια κατοχής. Χρόνια εγκαρτέρησης Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου DEELforHOST

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής πριν από της του Χριστού Γεννήσεως

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής πριν από του Χριστού Γεννήσεως

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 / 12 / 2020 , 9:48 από news_room

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής πριν από της του Χριστού Γεννήσεως

Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας – Νέα Υόρκη

Αγαπημένοι πιστοί της Αγίας Βαρβάρας,

Χαίρομαι που τελικά θα είμαι μαζί σας για τη Θεία Υπηρεσία, και ειδικά αυτήν την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτή είναι μια πιο ξεχωριστή μέρα, όταν διαβάζουμε τις γενεαλογίες του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Νωρίτερα στην υπηρεσία των Matins, διαβάσαμε τη γενεαλογία του Κυρίου μας όπως βρέθηκε στο Ευαγγέλιο του Αγίου Λουκά, το οποίο περιέχει μια σειρά από τους απογόνους του Κυρίου. Η άλλη γενεαλογία, που διαβάζεται στη Θεία Λειτουργία, είναι από το Ευαγγέλιο του Αγίου Ματθαίου. Οι Πατέρες της Εκκλησίας διδάσκουν ότι η διαφορά μεταξύ αυτών των γενεαλογιών είναι θέμα λεπτών σημείων του Ιουδαϊκού Νόμου, αλλά υπάρχει μια άλλη διαφορά που μπορεί να είναι πιο σημαντική.

Αν κοιτάξετε τις ιστορίες των Εβραίων στην Παλαιά Διαθήκη, θα δείτε ότι οι γυναίκες δεν αναφέρονται ποτέ στις γενεαλογίες των διάσημων βασιλιάδων. Αλλά στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, ακούμε τα ονόματα τριών γυναικών, και μία ακόμη από συμπεράσματα. Δεν είναι ασυνήθιστο να μειώνεται η προσοχή κάποιου καθώς οι κληρικοί διαβάζουν τα ονόματα με γρήγορη διαδοχή – τα ἐγέννησε. Υπάρχει όμως ένας πολύ ιδιαίτερος λόγος για αυτά τα ονόματα.

Τα ονόματα αυτών των συγκεκριμένων γυναικών είναι γνωστά σε όποιον γνωρίζει την Παλαιά Διαθήκη: Tamar, Rahab, Ruth και η σύζυγος του Uriah, το όνομα του οποίου ήταν Bathsheba. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να επαναφέρουμε όλες τις ιστορίες τους εδώ, αλλά είναι η φύση της μητρότητας τους που είναι το ενδιαφέρον του Ευαγγελιστή.

Η Ταμάρ είχε συλλάβει τους δίδυμους γιους της από τον πατέρα του νεκρού συζύγου της – τον πρώην πεθερό της – σε μια περίεργη συστροφή στον εβραϊκό νόμο ενός γάμου Levirate. Ο Ραχάμπ ήταν ένας Καναναίος πόρνος που έσωσε τους κατασκόπους του Ισραήλ και ήταν η μητέρα του Μπόαζ. Η Ρουθ ήταν μια ξένη χήρα που παντρεύτηκε τον Μπόαζ και γέννησε τον Ομπεντ, τον παππού του Βασιλιά Δαβίδ. Και ήταν ο Βασιλιάς Δαβίδ που μοιχεία με τον Μπαθσέμπα, την τελευταία γυναίκα που αναφέρεται, και ο οποίος δεν ονομάστηκε λόγω της παραβιασμένης εντολής. Αλλά ήταν ο γιος της, ο μεγάλος Σολομώντας που έχτισε τον Ναό, μέσω του οποίου προέρχεται η γραμμή του Μεσσία.

Επομένως, οι αγαπημένοι μου Χριστιανοί, καθεμία από αυτές τις γυναίκες – η παρουσία της οποίας σε μια γενεαλογία είναι μοναδική στη Γραφή – είναι μια γυναίκα με ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς, τη νομιμότητα, την εθνικότητα και ακόμη και την ηθική της. Υπάρχει όμως ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για την αναφορά των ονομάτων τους.

Περιλαμβάνονται για να προετοιμάσουν τον αναγνώστη για αυτό που έρχεται. Καθεμία από τις μητρικές τους ήταν σύγχυση στην καλύτερη περίπτωση και σκανδαλώδης στη χειρότερη, ειδικά για τους πρώτους Εβραίους Χριστιανούς. Αλλά αυτή ήταν όλη προετοιμασία.

Η γενεαλογία του Μάθιου λέει πραγματικά κάτι τέτοιο:

Μην μπερδεύεστε ούτε σκανδαλώστε ότι ο Μεσσίας – ο Χριστός – έχει τέτοιες γυναίκες στο οικογενειακό του δέντρο. Μερικές φορές, ο Θεός χρησιμοποιεί παράξενες σχέσεις για να εκπληρώσει το θέλημά Του. Και αν νομίζετε ότι αυτές οι σχέσεις είναι περίεργες, περιμένετε μέχρι να ακούσετε ποια είναι η πραγματική Μητέρα του Μεσσία – μια Παναγία!

Όλη αυτή η γενεαλογία οδηγεί σε ένα άτομο – τη Θεοτόκο και την Παναγία!

Το πιο ασυνήθιστο για μια εβραϊκή γενεαλογία που υποτίθεται ότι έχει μόνο αρσενικούς προγόνους. Αλλά η συμπερίληψη των γυναικών επισημαίνει τη Θεοτόκο και τον μοναδικό ρόλο της να φέρει τον Θεό στον κόσμο, να γεννήσει τον Εμμανουήλ, το όνομα που σημαίνει «ο Θεός μαζί μας».

Η γέννηση της Μητέρας του Θεού ήταν πράγματι θαυμαστή, όπως θα δούμε το χριστουγεννιάτικο πρωί. Όπως λέει το Synaxarion εκείνης της ημέρας:

Θεὸς τὸ τεχθέν, ἡ δὲ Μήτηρ Παρθένος. Τὶ μεῖζον ἄλλο καινὸν εἶδεν ἡ κτίσις;

Ο Θεός γεννιέται, η μητέρα του είναι Παναγία! Έχει δει η Δημιουργία κάτι άλλο μεγαλύτερο ή παράξενο;

Η απάντηση είναι ένα ηχηρό «Όχι». Η Δημιουργία δεν είχε δει ποτέ μια Γέννηση της Παναγίας, αλλά οι πρόγονοι του Κυρίου ήταν σε κάποιες παράξενες σχέσεις, και κατά κάποιο τρόπο, αυτοί προετοίμασαν τους πρώτους Χριστιανούς να δεχτούν το θαύμα.

Ας δεχτούμε επίσης το θαύμα της Αγίας Γέννησης του Κυρίου με πίστη, και να λάβουμε τον Κύριο που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, και να μας δώσει μια ευλογημένη γιορτή των Χριστουγέννων, και μια ασφαλή, ευημερούσα και υγιή Πρωτοχρονιά. Αμήν.

Σχετικά Άρθρα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Επισκέφθηκε τα γραφεία της Ι.Α.Α.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος – Επισκέφθηκε τα γραφεία της Ι.Α.Α.

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 10 / 2022 , 9:09 από news_room Χθές Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 σηματοδότησε την πρώτη ολοήμερη αποστολική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρωί ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο της Νέας Υόρκης Timothy Cardinal Dolan και τον Σεβασμιώτατο […]

Πολιτισμός: Όρνιθες (Η πώς να γίνεις Πουλί) του Μπάμπη Μακρίδη

Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί) του Μπάμπη Μακρίδη – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 18:23 από news_room Από Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 | 22:30 | Στέλλα – Θερινός Κινηματογράφος | Τενέδου 34 (Φωκίωνος Νέγρη), Κυψέλη. Μια αξέχαστη παράσταση έγινε αφορμή για ταινία. Oι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη προσγειώνονται στον θερινό κινηματογράφο Στέλλα στην Κυψέλη. Ακολουθήστε τα […]