24 °C Athens, GR
29/05/2022

Τελευταια Νέα
O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα στηρίξει τις προσπάθειες να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Δημοσιογράφο Sherin Abu Aqleh Παρουσία πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Φωτεινής στην πόλη της Νέας Σμύρνης – Adologala.gr Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Λαμπρός Εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Νέα Υόρκη: Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Πρώην Απαμείας Βικέντιος – Ένας εκ των δύο οικοδομούντων της Ι.Μ. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Το Ομάν επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης – Adologala.gr Άγιον Όρος: Το Περιβόλι της Παναγίας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Adologala.gr Παλαιστίνη: 15χρονος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό Η Ιερά Μνήμη του Οσίου Ιώαννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας – Adologala.gr Την Ταζανία επισκέπτεται ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, Πατριάρχης Θεόδωρος – Adologala.gr Άγιοι Ανάργυροι: Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης 2022 Νέα Υόρκη: Σε ενοριακές εορτές ιερών ναών του Κουίνς παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος – Adologala.gr Απονομή των 37ων βραβείων δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση – Ποιοί βραβεύτηκαν Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Το βιβλίο του Πατριάρχη Ρωσίας Κυρίλλου «Σκεφθείτε το μέλλον της ανθρωπότητας» κυκλοφόρησε στη σερβική γλώσσα

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 11 / 2020 , 16:16 από

Το βιβλίο του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τίτλο «Σκεφθείτε το μέλλον της ανθρωπότητας» κατέστη διαθέσιμο στους Σέρβους αναγνώστες.

Το βιβλίο στη ρωσική γλώσσα είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018 από τον εκδοτικό οίκο του Πατριαρχείου Μόσχας. Τη μετάφραση του βιβλίου στα σερβικά για την έκδοση του Μετοχίου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μόσχα έκανε ο προϊστάμενος του Μετοχίου και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος.

Στο βιβλίο του ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μελετά την κατάσταση της σύγχρονης κοινωνίας, τόσο της ρωσικής, όσο και της δυτικής, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ηθική διάβρωση έχει πλήξει τις πιο ποικίλες πλευρές της ανθρώπινης ζωής. Ο Αγιώτατος ευρίσκει την αφετηρία της ηθικής καταπτώσεως στην εποχή της Αναγεννήσεως, όταν άρχισε η Μεταρρύθμιση στην Εκκλησία της Δύσεως, που οδήγησε σε πολλαπλά σχίσματα. Σταδιακά χάθηκε η αξία των χριστιανικών παραδόσεων, για να καταλάβει τη θέση τους η ιδέα του ανθρωποκεντρισμού, η οποία την εποχή του Διαφωτισμού οδήγησε στη διακήρυξη της κυριαρχίας της προσωπικής ελευθερίας του ανθρώπου επί των πάντων. Εφθάρη η έννοια της αμαρτίας και η ανθρωπότητα αποστρεφόταν τον Θεό. Κατά το παρόν στη θέση της παραδόσεως και της παραδοσιακής ηθικής έρχεται το κοσμικό σύστημα αξιών, η φιλελεύθερη ιδέα, που τονίζει με έμφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη γνώμη του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, ο φιλελευθερισμός κατέχει στη ζωή του σύγχρονου κόσμου υπερβολικά μεγάλη θέση και βασίζεται στην υποκατάσταση της έννοιας της αμαρτίας από την έννοια της ελευθερίας. Σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατο καν να ονομάσει κανείς και να καταδικάσει την αμαρτία, διότι τούτο απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Ταυτόχρονα, προς όφελος της επίπλαστης ανεκτικότητας καταπατούνται οι χριστιανικές παραδόσεις: στα σχολεία απαγορεύουν στα παιδιά να φορούν σταυρουδάκια, τα Χριστούγεννα βαθμιαίως μετατρέπονται σε κοσμική εορτή, η οποία δεν έχει σχεδόν ουδεμία σχέση με τον Χριστό, υπήρξαν και προσπάθειες να απαγορευθούν τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στους δρόμους των πόλεων. Εδραιώνεται η ελευθερία του ανθρώπου να ζήσει σύμφωνα με τα πάθη του, το δικαίωμά του στην αμαρτία χωρίς να μετανοεί και εάν κατά τούτο δεν παραβιάζει το νόμο, βλάπτει μόνον τον εαυτό του και όχι τον γείτονα, τούτο καθίσταται αποκλειστικά προσωπική του υπόθεση. Εν τούτοις οι ιδέες του ακραίου ατομισμού επιφέρουν βλάβη όχι μόνον στην πεπτωκυία προσωπικότητα, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, απελευθερώνοντας αυτήν από την περιττή πλέον, έως και ενοχλητική ηθική, πράγμα που οδηγεί στην κατάπτωση τέτοιων θεμελιωδών θεσμών όπως η οικογένεια και το σχολείο.

Ο κόσμος εδώ και χρόνια ζει με διάφορες φοβίες, με τις οποίες είναι γεμάτο και το Διαδίκτυο, και η λογοτεχνία, και η κινηματογραφική τέχνη – ισλαμοφοβία, ομοφοβία κλπ., όμως αυτή τη στιγμή εμφανίσθηκε και μια νέα έννοια, εκείνη της χριστιανοφοβίας. Υπό τον μανδύα της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων άρχισε η καταπίεση των χριστιανών, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Ευρώπης.

Αιφνιδίως οι χριστιανοί βρέθηκαν σε μια πολύ ευάλωτη κατάσταση. Κατέπεσαν οι φαινομενικά ασάλευτοι ηθικοί κανόνες. Στο επίπεδο της νομοθεσίας εδραιώθηκαν και εγκρίθηκαν οι γάμοι των ομοφυλοφίλων, η ευθανασία όχι μόνον για τους ενηλίκους, αλλά και για τα παιδιά, οι εκτρώσεις. Δεν βοηθούν ούτε οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, ούτε οι διαμαρτυρίες πιστών, ούτε οι παραπομπές στην Αγία Γραφή και την παράδοση. Οι πολιτικοί, επικαλούμενοι την πολυπολιτισμικότητα και την πολυθρησκευτικότητα της σύγχρονης κοινωνίας σταδιακά εκτοπίζουν τον χριστιανικό πολιτισμό, βάσει του οποίου επί πολλούς αιώνες αναπτυσσόταν και καρποφορούσε η Ευρώπη. Η αποχριστιανοποίηση κατέστη κοσμοθεωρητικό πρόβλημα για όλο τον πλανήτη και από την αντιμετώπισή του εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο Αγιώτατος είναι βέβαιος ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να παραμένει στο περιθώριο της επίλυσης αυτού του προβλήματος και πεπεισμένος ότι, παρόλο που η ιδέα του φιλελευθερισμού υποστηρίχθηκε από αρκετούς καταξιωμένους ανθρώπους, σήμερα έχει χρεοκοπήσει. Επήλθε ρήξη, η οποία προκλήθηκε από το ότι η φιλοσοφία του φιλελευθερισμού νομιμοποίησε την αμαρτία, αποκλείοντας σχεδόν από τη ζωή τις έννοιες του καλού και του κακού. Η Εκκλησία έχει προορισμό της να διαφυλάττει την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και να κηρύττει στην κοινωνία την αλήθεια για ό,τι αποτελεί παρανομία.  Η φροντίδα για την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι επίσης υπόθεση της Εκκλησίας. Εκείνη πρέπει να παραδίδει στους ανθρώπους μαθήματα αγάπης, ελέους και συμπάθειας, μιμούμενη τον Ίδιο τον Σωτήρα και τους Αγίους Αποστόλους Του. Κατά τη γνώμη της Αυτού Αγιότητας, το μέλλον είναι αδύνατο χωρίς την προσευχή και την πίστη στις διαχρονικές αξίες, τις οποίες καθόρισε ο Ίδιος ο Κύριος, αναφέρει η επίσημη δικτυακή πύλη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επικαλούμενη πληροφορίες από το Μετόχι της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μόσχα.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Завершилась Православная предассамблея ВСЦ, в которой участвовала делегация Русской Церкви

Ολοκληρώθηκε η Ορθόδοξη Προσυνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 5 / 2022 , 0:18 από news_room Στις 15 Μαΐου 2022 στο Παραλίμνι της Κύπρου ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ορθοδόξου Προσυνελεύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Με ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας με επικεφαλής […]

Στον Εσπερινό του Αγίου Παντελεήμονος στη Μακεδονίτισσα Λευκωσίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 7 / 2020 , 22:15 από Το πλήθος των φιλέορτων ενοριτών και προσκυνητών, προσήλθε ομοθυμαδόν το εσπέρας τής Κυριακής 26ης Ιουλίου στον περίλαμπρο και περικαλλή ιερό ναό τού Αγίου Παντελεήμονος στη Μακεδονίτισσα Λευκωσίας, για να τιμήσει τη μνήμη τού αθλοφόρου και ιαματικού αγίου Παντελεήμονος, εφόρου και […]

Pin It on Pinterest