27 °C Athens, GR
25/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Υποδοχή της Παναγίας της Ροβέλιστας στο Κομπότι Άρτης Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Άρτης Ξεκίνησε η 12η Κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου παλαιού Καίρου Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Μικρό το ποσοστό διαφοράς του με την Έφη Αχτσιόγλου Κόσοβο: Τέσσερις νεκροί στην πολιορκία ορθόδοξου μοναστηριού Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο στη Ρωμαιοκαθολική Ιερά Μονή Pannonhalma Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

Το βιβλίο του Πατριάρχη Ρωσίας Κυρίλλου «Σκεφθείτε το μέλλον της ανθρωπότητας» κυκλοφόρησε στη σερβική γλώσσα

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 11 / 2020 , 16:16 από

Το βιβλίο του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τίτλο «Σκεφθείτε το μέλλον της ανθρωπότητας» κατέστη διαθέσιμο στους Σέρβους αναγνώστες.

Το βιβλίο στη ρωσική γλώσσα είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018 από τον εκδοτικό οίκο του Πατριαρχείου Μόσχας. Τη μετάφραση του βιβλίου στα σερβικά για την έκδοση του Μετοχίου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μόσχα έκανε ο προϊστάμενος του Μετοχίου και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος.

Στο βιβλίο του ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μελετά την κατάσταση της σύγχρονης κοινωνίας, τόσο της ρωσικής, όσο και της δυτικής, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ηθική διάβρωση έχει πλήξει τις πιο ποικίλες πλευρές της ανθρώπινης ζωής. Ο Αγιώτατος ευρίσκει την αφετηρία της ηθικής καταπτώσεως στην εποχή της Αναγεννήσεως, όταν άρχισε η Μεταρρύθμιση στην Εκκλησία της Δύσεως, που οδήγησε σε πολλαπλά σχίσματα. Σταδιακά χάθηκε η αξία των χριστιανικών παραδόσεων, για να καταλάβει τη θέση τους η ιδέα του ανθρωποκεντρισμού, η οποία την εποχή του Διαφωτισμού οδήγησε στη διακήρυξη της κυριαρχίας της προσωπικής ελευθερίας του ανθρώπου επί των πάντων. Εφθάρη η έννοια της αμαρτίας και η ανθρωπότητα αποστρεφόταν τον Θεό. Κατά το παρόν στη θέση της παραδόσεως και της παραδοσιακής ηθικής έρχεται το κοσμικό σύστημα αξιών, η φιλελεύθερη ιδέα, που τονίζει με έμφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη γνώμη του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, ο φιλελευθερισμός κατέχει στη ζωή του σύγχρονου κόσμου υπερβολικά μεγάλη θέση και βασίζεται στην υποκατάσταση της έννοιας της αμαρτίας από την έννοια της ελευθερίας. Σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατο καν να ονομάσει κανείς και να καταδικάσει την αμαρτία, διότι τούτο απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Ταυτόχρονα, προς όφελος της επίπλαστης ανεκτικότητας καταπατούνται οι χριστιανικές παραδόσεις: στα σχολεία απαγορεύουν στα παιδιά να φορούν σταυρουδάκια, τα Χριστούγεννα βαθμιαίως μετατρέπονται σε κοσμική εορτή, η οποία δεν έχει σχεδόν ουδεμία σχέση με τον Χριστό, υπήρξαν και προσπάθειες να απαγορευθούν τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στους δρόμους των πόλεων. Εδραιώνεται η ελευθερία του ανθρώπου να ζήσει σύμφωνα με τα πάθη του, το δικαίωμά του στην αμαρτία χωρίς να μετανοεί και εάν κατά τούτο δεν παραβιάζει το νόμο, βλάπτει μόνον τον εαυτό του και όχι τον γείτονα, τούτο καθίσταται αποκλειστικά προσωπική του υπόθεση. Εν τούτοις οι ιδέες του ακραίου ατομισμού επιφέρουν βλάβη όχι μόνον στην πεπτωκυία προσωπικότητα, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, απελευθερώνοντας αυτήν από την περιττή πλέον, έως και ενοχλητική ηθική, πράγμα που οδηγεί στην κατάπτωση τέτοιων θεμελιωδών θεσμών όπως η οικογένεια και το σχολείο.

Ο κόσμος εδώ και χρόνια ζει με διάφορες φοβίες, με τις οποίες είναι γεμάτο και το Διαδίκτυο, και η λογοτεχνία, και η κινηματογραφική τέχνη – ισλαμοφοβία, ομοφοβία κλπ., όμως αυτή τη στιγμή εμφανίσθηκε και μια νέα έννοια, εκείνη της χριστιανοφοβίας. Υπό τον μανδύα της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων άρχισε η καταπίεση των χριστιανών, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Ευρώπης.

Αιφνιδίως οι χριστιανοί βρέθηκαν σε μια πολύ ευάλωτη κατάσταση. Κατέπεσαν οι φαινομενικά ασάλευτοι ηθικοί κανόνες. Στο επίπεδο της νομοθεσίας εδραιώθηκαν και εγκρίθηκαν οι γάμοι των ομοφυλοφίλων, η ευθανασία όχι μόνον για τους ενηλίκους, αλλά και για τα παιδιά, οι εκτρώσεις. Δεν βοηθούν ούτε οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, ούτε οι διαμαρτυρίες πιστών, ούτε οι παραπομπές στην Αγία Γραφή και την παράδοση. Οι πολιτικοί, επικαλούμενοι την πολυπολιτισμικότητα και την πολυθρησκευτικότητα της σύγχρονης κοινωνίας σταδιακά εκτοπίζουν τον χριστιανικό πολιτισμό, βάσει του οποίου επί πολλούς αιώνες αναπτυσσόταν και καρποφορούσε η Ευρώπη. Η αποχριστιανοποίηση κατέστη κοσμοθεωρητικό πρόβλημα για όλο τον πλανήτη και από την αντιμετώπισή του εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο Αγιώτατος είναι βέβαιος ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να παραμένει στο περιθώριο της επίλυσης αυτού του προβλήματος και πεπεισμένος ότι, παρόλο που η ιδέα του φιλελευθερισμού υποστηρίχθηκε από αρκετούς καταξιωμένους ανθρώπους, σήμερα έχει χρεοκοπήσει. Επήλθε ρήξη, η οποία προκλήθηκε από το ότι η φιλοσοφία του φιλελευθερισμού νομιμοποίησε την αμαρτία, αποκλείοντας σχεδόν από τη ζωή τις έννοιες του καλού και του κακού. Η Εκκλησία έχει προορισμό της να διαφυλάττει την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και να κηρύττει στην κοινωνία την αλήθεια για ό,τι αποτελεί παρανομία.  Η φροντίδα για την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι επίσης υπόθεση της Εκκλησίας. Εκείνη πρέπει να παραδίδει στους ανθρώπους μαθήματα αγάπης, ελέους και συμπάθειας, μιμούμενη τον Ίδιο τον Σωτήρα και τους Αγίους Αποστόλους Του. Κατά τη γνώμη της Αυτού Αγιότητας, το μέλλον είναι αδύνατο χωρίς την προσευχή και την πίστη στις διαχρονικές αξίες, τις οποίες καθόρισε ο Ίδιος ο Κύριος, αναφέρει η επίσημη δικτυακή πύλη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επικαλούμενη πληροφορίες από το Μετόχι της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μόσχα.

Σχετικά Άρθρα

Συνοδικό γράμμα απέστειλε η Εκκλησία της Ελλάδος στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 9 / 2021 , 19:40 από news_room Συνοδικό Γράμμα απέστειλε ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, με αφορμή το γεγονός του καταστρεπτικού σεισμού που έπληξε την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου […]

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 8 / 2021 , 6:42 από news_room Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Liu Yantao. Στη συνάντηση παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου κ. […]

Pin It on Pinterest