31 °C Athens, GR
07/08/2022

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος – Νοσηλευόταν δύο εβδομάδες σε στρατιωτικό νοσοκομείο Covid-19

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 11 / 2020 , 16:04 από

Σε ηλικία 90 ετών έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό την Παρασκευή ο Πατριάρχης  Σερβίας κυρός Ειρηναίος, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και δύο εβδομάδες στο στρατιωτικό νοσοκομείο αναφοράς για κορονοϊό, “Karaburma” του Βελιγραδίου.

Την είδηση ανακοίνωσε το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο αναφέρει ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για την κηδεία του Πατριάρχη.

Ο Σερβος προκαθήμενος, παρότι αρχικά φαινόταν πως η κατάστασή του σταθεροποιούνταν, παρουσίασε επιδείνωση χθες. Ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μάλιστα δήλωσε πως ήταν διασωληνωμένος και οι γιατροί έδιναν μάχη για τη ζωή του, τελικά όμως ο Πατριάρχης Ειρηναίος κατέληξε σήμερα το πρωί.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε χοροστατήσει την 1η Νοεμβρίου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας Αμφιλόχιου, ο οποίος είχε αποβιώσει συνέπεια επιπλοκών του κορονοϊού.

AP Photo
Φωτογραφία από την κηδεία Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας Αμφιλόχιου, ο οποίος είχε αποβιώσει συνέπεια επιπλοκών του κορονοϊού.AP Photo

Ο κυρός Ειρηναίος, κατά κόσμον Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς ήταν ο 45ος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.

Γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε στο τμήμα θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1959 εκάρη μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και το επόμενο έτος επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 χρόνια.

Εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου 2010 και ενθρονίστηκε την επομένη ημέρα .

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας :

Οι ευσεβείς γονείς του Zdravko και MilijanaGavrilovic από το χωριό Vidova κοντά στο Cacak – και μαζί τους ολόκληρη η σερβική οικογένεια – ευλογήθηκαν από τον Κύριο, στις 27 Αυγούστου 1930, με τη γέννηση ενός αρσενικού παιδιού του οποίου το βαπτιστικό όνομα ήταν Miroslav. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και το γυμνάσιο στο Cacak και τη Θεολογική Σχολή στο Prizren, το Κοσσυφοπέδιο και τη Metohia. Στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Prizren, αλλά πριν αποδεχτεί το ραντεβού, έλαβε μοναστική τόνωση στο μοναστήρι της Ρακόβιτσα, αρ. Ο Ρακόβιτσα, από τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανίας, που έλαβε το μοναστικό όνομα Ιρίνεϊ, τον Οκτώβριο του 1959. Την Ιερά και τη Μεγάλη Παρασκευή του ίδιου έτους, χειροτονήθηκε ιερόμωνα στην εκκλησία της Ρούζικα, Βελιγράδι. Ως καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Prizren, πέρασε μερικά χρόνια σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στο μοναστήρι Ostrog το 1969, από όπου επέστρεψε στο Prizren στη θέση του Διευθυντή αυτής της διάσημης Θεολογικής Σχολής.

Το 1974 εξελέγη Βίσκαρος Επίσκοπος Σέρβου Πατριάρχη με τον τίτλο Επίσκοπος Μοραβίκα. Εκλέχτηκε επίσκοπος Νις το 1975.

Ενθρόνιση του Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίου:

Η πράξη του θρόνου της Αυτού Αγιότητας Ιρίνιτζ, Αρχιεπισκόπου Πεκ, Μητροπολίτη Βελιγραδίου-Κάρλοβι και Σέρβου Πατριάρχη, πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια της Ιεράς Ιεραρχικής Λειτουργίας στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Καθεδρικού Ναού του Βελιγραδίου. Η επίσημη Λειτουργία πραγματοποιήθηκε από τον εκλεγμένο Σέρβο Πατριάρχη Irinej με τον εορτασμό των αδελφών του Επισκόπων, ιερέων και διακονών, καθώς και εκπροσώπων των Ρωσικών και Ελληνικών Εκκλησιών. Ο Πατριάρχης Ιρίνεϊτ θρόνισε επίσημα στον αρχαίο θρόνο των Σέρβων Πατριάρχων στο μοναστήρι του Πατριαρχείου Πεκ στις 3 Οκτωβρίου 2010, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αδελφών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Από την αρχή του Πατριαρχείου Του, αν και σε πολύ δύσκολες στιγμές, η Αγιότητά του υποστήριξε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Στις 10 Νοεμβρίου 2010, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “ο ποταμός Δρίνα [μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης] δεν είναι σύνορα, αλλά γέφυρα που μας συνδέει. Παρόλο που, κατά κάποιον τρόπο, είμαστε ένας ακόμη και σήμερα, ο Θεός πρόθυμος, σύντομα θα είμαστε πραγματικά ένα. ” Ο Πατριάρχης Ειρίντζ ανέφερε ότι προς το παρόν “αρκεί να είμαστε ένα ως άνθρωποι, ως Ορθόδοξη Εκκλησία, και ότι βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο του Αγίου Σάββα και του Χριστού”. Επαίνεσε τους Σέρβους της Μπάνια Λούκα δηλώνοντας ότι «[παλεύουν] για να διατηρήσουν το Σερβικό όνομα. Αν και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο έργο, πετυχαίνουν».

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011, η Αγιότητά του διακοσμήθηκε από τον Βασιλεία Υψηλότερο Πρίγκιπα Ντέιβιντ Μπαγκράτις Μουκρανέλι Μπατονισβίλι της Γεωργίας με το Μεγάλο Κολάρο του Τάγματος του Αετού της Γεωργίας και τον Αιώνιο Τουνίκ του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Η Αγιότητά του Ειρηναίου έχει θεωρηθεί, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ως μέτρια παραδοσιακή, ανοιχτή στπ παγκόσμιο διαθρησκευτικό διάλογο. Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν θα αντιταχθεί στην πρώτη επίσκεψη του Ρωμαιοκαθολικού Πάπα στη Σερβία το 2013 ως μέρος των εορτασμών για την 1.700ή επέτειο του Εγκλήματος του Μιλάνου, του νόμου βάσει του οποίου γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, Niš, τελείωσε τη δίωξη των Χριστιανών. Η Αγιότητά του είπε ότι «υπάρχει η επιθυμία του Πάπα» για μια συνάντηση στο Νις και ότι θα ήταν μια ευκαιρία «όχι μόνο για μια συνάντηση, αλλά και για διάλογο».

Όσον αφορά την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σέρβος Πατριάρχης είπε ότι: “Η Σερβία δεν πρέπει να κοιτάζει με υποψία την ΕΕ, εάν η ΕΕ σέβεται τη Σερβική ταυτότητα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Πιστεύουμε ότι είμαστε ένα ιστορικό μέρος της Ευρώπης, και θέλουμε να είμαστε σε αυτήν την οικογένεια λαών. Στην ένταξη θα δεχτούμε όλα όσα δεν έρχονται σε αντίθεση με την πολιτιστική και ιστορική μας ταυτότητα. ”

Ως Επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Αυτού Αγιότητα εκπροσωπεί την υψηλότερη πνευματική εξουσία μεταξύ του Σερβικού λαού στη Σερβία και στο εξωτερικό.

Το Σερβικό Πατριαρχείο υπό την ηγεσία του δημοσίευσε έναν εξαιρετικό αριθμό ακαδημαϊκών, λειτουργικών, θρησκευτικών, καθώς και δημοφιλών βιβλίων για την εκπαίδευση και την πνευματική ανάδειξη των πιστών. Η Αγιότητά του είναι γνωστή ως μεγάλος ιεροκήρυκας και χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να κηρύξει το Λόγο του Θεού σε όλους τους ανθρώπους. Πιο πρόσφατα, η Επισκοπή Νις δημοσίευσε μια συλλογή από τα κηρύγματα του που παραδόθηκαν στις Επισκοπές του Νις, ενώ ήταν Επίσκοπος Επισκοπής εκεί.

Οι Δια-Ορθόδοξες και Οικουμενικές δραστηριότητες του Αγίου Πατριάρχη Ιρίνεϊτζ :

 • Ο Άγιος Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος πραγματοποίησε μια ειρωνική και κανονική επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης του Βαρθολομαίου αμέσως μετά το θρόνο του.
 • Συμμετείχε στον εορτασμό του 1250 ης επετείου του βαπτίσματος της Ρωσίας το 2013?
 • Πήρε μια ιριδική και κανονική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Όλης της Αφρικής τον Οκτώβριο του 2012
 • Το 2013 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και τη Μονή Χιλαντάρ.
 • Ηγήθηκε μιας διαθρησκευτικής αντιπροσωπείας από τη Σερβία που συμμετείχε στον δεύτερο διαθρησκευτικό διάλογο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2013, σε κρατικό επίπεδο μεταξύ Σερβίας και Ινδονησίας.
 • Υποστηρίζει ενεργά τον διαχριστιανικό διάλογο μεταξύ των χριστιανικών ονομασιών της Ανατολής και της Δύσης και επικοινωνεί με τους αρχηγούς, τους ηγέτες και τους αξιωματούχους της εκκλησίας άλλων ομολογιών και θρησκειών στο υψηλότερο επίπεδο.
 • Τον Μάιο του 2014, μετά από πρόσκληση του Μακαριώτατου Αναστάσιου της Αλβανίας, ο Πατριάρχης Ιριάντζ επισκέφτηκε τα Τίρανα με αφορμή τον καθαρισμό του καθεδρικού ναού της Αγίας Αναστάσεως.
 • Τον Οκτώβριο του 2014 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Ειρηναίος της Σερβίας φιλοξένησε την Πανορθόδοξη 1700 ης  επετείου του Διατάγματος των Μεδιολάνων στη Νις της Σερβίας, την γενέτειρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.
 • Ο Σέρβος Πατριάρχης Irinej συμμετείχε ενεργά στη συνάντηση των Παν-Ορθόδοξων στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014, όταν αποφασίστηκε να ξεκινήσει με προετοιμασίες για ένα Μεγάλο και Ιερό Παν-Ορθόδοξο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το 2016.

Βραβεία και τιμές

 • Μεγάλος Σταυρός του Τάγματος του Αστέρα του Karađorđe, δυναστείας Karađorđević
 • Μεγάλο κολάρο του Τάγματος του Αετού της Γεωργίας, δυναστεία Μπαγκράτι
 • Ο Επίσκοπος Νις Ιρίνεϊ εκλέχθηκε για νέο Πατριάρχη της Σερβίας
 • Ενθάρρυνση του Πατριάρχη Irinej της Σερβίας
 • Ο Πατριάρχης της Σερβίας συναντά τον Πρόεδρο της Σερβίας
 • Ημέρα των Ευχαριστιών σερβίρεται στο Μοναστήρι Hilandar με την ευκαιρία του θρόνου του νέου Πατριάρχη της Σερβίας
 • Ο Πατριάρχης Ιεριάντζ της Σερβίας απευθύνεται στο κοινό

 

Από την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου στο Άγιον Όρος

Με πληροφορίες από το euronews.com & Πατριαρχείο Σερβίας

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μεσανατολικό: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ – Συναντήθηκε με τον Νετανιάχου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 / 5 / 2021 , 5:53 από news_room Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να ξεκινήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα να ενισχύσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς έπειτα από 11 ημέρες […]

Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κυρού Κωνσταντίνου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 1 / 2021 , 15:18 από news_room Με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας και την παρουσία του προβλεπόμενου αριθμού πιστών τελέσθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 (ΙΔ΄ Λουκά) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αναργύρων Νέας Ιωνίας το ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της […]

Pin It on Pinterest