9 °C Athens, GR
29/01/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ Πλούσιο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για του μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο & Μάρτιο 378 τα αξιόποινα περιστατικά που τελέστηκαν σε χώρους Θρησκευτικού χαρακτήρα το 2021 – Στα 2913 από το 2015 Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Απάντηση Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στην αμφισβήτηση προλογισμού στην ημερίδα της Εστίας Πατερικών Μελετών Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Τρείς Επισκόπους ανύψωσε σε Μητροπολίτες το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην συνεδρία της 10ης Ιανουαρίου 2023 Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας ο Α’ και ο Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης ο Υμνωδός Ανακοίνωση για την πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Βόλο Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Ελπίζουμε το Νοσοκομείο του Βαλουκλή να αποκατασταθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί για όσους έχουν ανάγκη» Πρωτοχρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου Το μετρό «ανεβαίνει» δυτικά προάστια Κηδεύτηκε ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος στο Βατικανό Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Μπραχαμίου Στο 10% ο πληθωρισμός, στο 40% όμως οι αυξήσεις στα τρόφιμα σε Super Market και Εστίαση Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη Ιράν: ‘Εκρηξη σε στρατιωτικό εργοστάσιο στην πόλη Ισφαχάν Ιστορική Πρώτη Σύναξη Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ Επίσκοπος Μεσαορίας: «ο Άγιος Νεόφυτος, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα αγωνιστή ανθρώπου» Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Πατριάρχης Σερβίας από τη Νέα Υόρκη: «Όποιος βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδας, μπήκε στο μυστήριο της αιωνιότητας» Η Νορβηγία εντόπισε μεγάλο κοίτασμα μετάλλων Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία Στις 4 Μαρτίου ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τις τηλεοπτικές άδειες

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Οι άνθρωποι ερχόμεθα και παρερχόμεθα, η Εκκλησία μένει αιώνια»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 10 / 2020 , 17:26 από

Σε σχετική ερώτηση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ Χρυσόστομος, διευκρίνισε ότι τις απόψεις του, οι οποίες καθρεπτίζονται στην επιστολή που απέστειλε προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τις έχουν υπόψη τους οι εννέα εκ των δεκατριών αναγνωρισμένων Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, με τους οποίους διαβουλεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κατά το περασμένο έτος, μέσα στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης που ανέλαβε τότε.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι προσπάθειες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως και ο ίδιος επισήμανε επανειλημμένως, σκοπό έχουν την ανύψωση της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου και τη διατήρηση της ενότητας της όλης Ορθοδοξίας και όχι τα πρόσωπα και οι διαπροσωπικές σχέσεις, 

Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά τη θεία Λειτουργία και τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης (Σάββατο, 24/10/2020), ανέφερε ότι η απόφαση του αυτή υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου. Μπορεί να στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων, είπε, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η Ορθοδοξία.

Σήμερα είπε, «μνημόνευσα τον νέο προκαθήμενο τον κύριο Επιφάνιο. Από πέρσι είχαμε ειδοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι εμείς θα τηρήσουμε μια ουδετερότητα και προσφερόμεθα να εξυπηρετήσουμε την Oρθοδοξία μέσω των Προκαθημένων των διαφόρων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών».

Επισκέφθηκε, συνέχισε, τον Παναγιώτατο εκτός της έδρας του μαζί με τον Άγιο Αλβανίας (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος) και του ζήτησε την άδεια, για να επισκεφθεί τους Προκαθημένους και να τους πει τις απόψεις του γιατί, όπως ανέφερε, είναι και ο ίδιος ένας από τους Προκαθημένους που εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις και γνώριζε πολύ καλύτερα από κάθε άλλο τις καταστάσεις.

Μερικοί εκ των Προκαθημένων που ήταν μαζί του (τότε ως Μητροπολίτης Πάφου) στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις, έχουν εκδημήσει προς Κύριον, και ένα δύο ζουν, όπως ο Πολωνίας (ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Σάββας).

Εμείς, είπε ο Μακαριώτατος, παρακολουθήσαμε πέραν του ημίσεος αιώνος όλες τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε η Ορθοδοξία να παρουσιάζεται ενωμένη στο χριστιανικό μας κόσμο, σημειώνοντας πως γνώριζε πολύ καλά πως να χειριστεί το όλο θέμα.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το όλο ζήτημα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, αφού η πρόθεση του ήταν να παραμείνει ουδέτερος στη συγκεκριμένη διαμάχη.

Έκανε μάλιστα κάποιες συναντήσεις με τους επικεφαλής Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την άδεια και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όμως τα προβλήματα που είχε με το πόδι και το σπόνδυλο τον καθήλωσαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει αυτές τις επαφές.

Έτσι, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος, έγραψα στον Παναγιώτατο ότι, μετά πολλής λύπης, δεν μπορώ να συνεχίσω τη διαμεσολάβηση. Έπρεπε να πάρω θέση. Η Σύνοδος διαφωνούσε με τον ίδιο, το Μακαριώτατο, ενώ αναγνώρισε ότι τα μέλη της Συνόδου δεν γνώριζαν για τη σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Ουκρανίας Επιφάνιο. Δήλωσε ρητά ότι δεν το είπε σε κανένα.

Κάποιος είπε από τους Συνοδικούς Ιεράρχες έφυγε στο τέλος της θείας Λειτουργίας, αναφέροντας πως «αν ήταν στην θέση του θα έφευγε από την ώρα που άκουσε τον Αρχιεπίσκοπο», δηλαδή τον ίδιο, «να μνημονεύει».

Είπε ακόμη πως θαύμασε την υπομονή του που έκανε τόση ώρα κι έπειτα έφυγε. Με το δίκαιο του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως έχει την άποψη ότι η ενέργεια του αυτή υπηρετεί πρώτα την Ορθοδοξία κι έπειτα την Εκκλησία της Κύπρου.

«Μπορεί κάποιος να μην υπηρετεί αυτά. Δεν με ενδιαφέρει. Ούτε για τα άτομα, ούτε και ο εαυτός μου. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η Εκκλησία Κύπρου και η Ορθοδοξία, την οποία έχω ταχθεί να υπηρετήσω.

Έστειλα, λοιπόν, χθες το απόγευμα (Παρασκευή 23/10/2020) την Επιστολή. Παρόλο που την είχα έτοιμη δύο μήνες. Δεν την έστειλα τότε.

Εάν δεν τη δώσει (ο Οικουμενικός Πατριάρχης) στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο, θα τη δώσω εγώ στη δημοσιότητα. Διότι θέλω να ξέρουν και ο Κυπριακός λαός και όλοι οι Προκαθήμενοι τις απόψεις μου για την Ορθοδοξία».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι όλοι οι Προκαθήμενοι, μηδέ του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου εξαιρουμένου, μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά μέσα τους ομολογούν ότι είναι σωστός (ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου). Οι περισσότεροι το εκφράζουν και προς τα έξω.

Πρόσθεσε ότι αν οποιοδήποτε μέλος της Συνόδου ζητήσει σύγκλειση της Συνόδου, για να συζητήσουμε το όλο θέμα, ο Μακαριώτατος μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού, θα καλέσει τη Σύνοδο, αφού πρώτα στείλει (σε όλα τα μέλη της Συνόδου) την επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να την μελετήσουν όχι απλώς να τη διαβάσουν, την οποία και θα αναλύσει(ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου) μέσα στη Σύνοδο. Αν η Σύνοδος την απορρίψει, τότε θα το ξανά σκεφθεί.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Σύνοδος αν όχι ομοφώνως, έστω και κατά πλειοψηφία, θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Γιατί, όπως εξήγησε η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί επανέλαβε, να μην υπηρετεί άτομα, αλλά είναι βέβαιος ότι υπηρετεί την Εκκλησία.

Επανειλημμένως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ότι θέλει να υπηρετήσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του την Ορθοδοξία από τη μια και την Εκκλησία της Κύπρου από την άλλη.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε πως δεν ζήτησε την ψήφο του λαού για να γίνει Αρχιεπίσκοπος για να ικανοποιήσει κάποια προσωπική φιλοδοξία, προσθέτοντας πως μετέβη στην Αρχιεπισκοπή για να εργαστεί έντιμα και να φέρει τομές στα πράγματα της Εκκλησίας. Δοξολογεί το Θεό γιατί τον βοήθησε και επέφερε αυτές τις τομές.

Είναι βέβαιος ότι ο Κυπριακός λαός, ο οποίος δεν το γνώριζε προηγουμένως καλά, τον έχει καταλάβει ποιος αληθινά είναι. Πιστεύει ότι όσες τομές επέφερε είναι προς έπαινο όλης της Συνόδου και του ιδίου, διότι εργάστηκε για το καλό της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πρόσθεσε ο Μακαριώτατος ότι τα άτομα ερχόμεθα και παρερχόμεθα, η Εκκλησία μένει. Τα άτομα αν τα δυσαρεστήσουμε, επειδή όλοι μας είμαστε θνητοί, πεθαίνει και η δυσαρέσκεια. Η Εκκλησία δεν είναι θνητή, μένει εις τους αιώνες. Πρέπει να μην κάνουμε λάθος και να μην ταλαιπωρούμε την Εκκλησία. Ο στόχος, πυξίδα και γνώμονας όλων των ενεργειών του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι να υπηρετήσει την Εκκλησία, η οποία θα μείνει μέσα στους αιώνες.

Αυτός είναι ο στόχος μου κι αυτές είναι οι προσπάθειές μου.

Μείζον η Εκκλησία, την οποία τάχθηκε να υπηρετήσει.

Επιπρόσθετα, σε σχετική ερώτηση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ Χρυσόστομος, διευκρίνισε ότι τις απόψεις του, οι οποίες καθρεπτίζονται στην επιστολή που απέστειλε προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τις έχουν υπόψη τους οι εννέα εκ των δεκατριών αναγνωρισμένων Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, με τους οποίους διαβουλεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κατά το περασμένο έτος, μέσα στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης που ανέλαβε τότε.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι προσπάθειες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως και ο ίδιος επισήμανε επανειλημμένως, σκοπό έχουν την ανύψωση της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου και τη διατήρηση της ενότητας της όλης Ορθοδοξίας και όχι τα πρόσωπα και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ανδρέας Κατσανιώτης: Να ψηφίσουν όλοι οι ομογενείς στις επόμενες εκλογές

Ανδρέας Κατσανιώτης: Να ψηφίσουν όλοι οι ομογενείς στις επόμενες εκλογές

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:12 από news_room Η ψήφος των Ελλήνων ομογενών στις βουλευτικές εκλογές και η σχετική παγκόσμια καμπάνια που έχει ξεκινήσει βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέα Κατσανιώτη, προς ομογενείς δημοσιογράφους. Ο αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, […]

Η εορτή της Αγίας μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στο Φανάρι

Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στο Φανάρι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 9 / 2022 , 14:27 από news_room Επί τη εορτή της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Παρασκεύη, 16 Σεπτεμβρίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα […]

Pin It on Pinterest