16 °C Athens, GR
22/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διέρρηξαν 13 εκκλησίες μέσα σε ένα μήνα στην Πάφο – Σύλληψη 3 νεαρών 25, 20 και 16 ετών Θυρανοίξια Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στην Ιορδανία Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Ιερά Κομνήνειο Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Στομίου Λάρισας Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους Εξαρθρώθηκε σπείρα τα μέλη της οποίας διέπρατταν επιθέσεις σε πελάτες νυχτερινών καταστημάτων 7ο Ετήσιο συνέδριο Capital Link Cyprus Shipping, στη Λεμεσό Ύποπτος για τη δολοφονία γυναίκας στη Νέα Υόρκη, συνελήφθη στην Αριζόνα μετά από επίθεση σε υπάλληλο Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Οι άνθρωποι ερχόμεθα και παρερχόμεθα, η Εκκλησία μένει αιώνια»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 10 / 2020 , 17:26 από

Σε σχετική ερώτηση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ Χρυσόστομος, διευκρίνισε ότι τις απόψεις του, οι οποίες καθρεπτίζονται στην επιστολή που απέστειλε προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τις έχουν υπόψη τους οι εννέα εκ των δεκατριών αναγνωρισμένων Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, με τους οποίους διαβουλεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κατά το περασμένο έτος, μέσα στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης που ανέλαβε τότε.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι προσπάθειες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως και ο ίδιος επισήμανε επανειλημμένως, σκοπό έχουν την ανύψωση της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου και τη διατήρηση της ενότητας της όλης Ορθοδοξίας και όχι τα πρόσωπα και οι διαπροσωπικές σχέσεις, 

Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά τη θεία Λειτουργία και τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης (Σάββατο, 24/10/2020), ανέφερε ότι η απόφαση του αυτή υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου. Μπορεί να στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων, είπε, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η Ορθοδοξία.

Σήμερα είπε, «μνημόνευσα τον νέο προκαθήμενο τον κύριο Επιφάνιο. Από πέρσι είχαμε ειδοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι εμείς θα τηρήσουμε μια ουδετερότητα και προσφερόμεθα να εξυπηρετήσουμε την Oρθοδοξία μέσω των Προκαθημένων των διαφόρων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών».

Επισκέφθηκε, συνέχισε, τον Παναγιώτατο εκτός της έδρας του μαζί με τον Άγιο Αλβανίας (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος) και του ζήτησε την άδεια, για να επισκεφθεί τους Προκαθημένους και να τους πει τις απόψεις του γιατί, όπως ανέφερε, είναι και ο ίδιος ένας από τους Προκαθημένους που εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις και γνώριζε πολύ καλύτερα από κάθε άλλο τις καταστάσεις.

Μερικοί εκ των Προκαθημένων που ήταν μαζί του (τότε ως Μητροπολίτης Πάφου) στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις, έχουν εκδημήσει προς Κύριον, και ένα δύο ζουν, όπως ο Πολωνίας (ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Σάββας).

Εμείς, είπε ο Μακαριώτατος, παρακολουθήσαμε πέραν του ημίσεος αιώνος όλες τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε η Ορθοδοξία να παρουσιάζεται ενωμένη στο χριστιανικό μας κόσμο, σημειώνοντας πως γνώριζε πολύ καλά πως να χειριστεί το όλο θέμα.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το όλο ζήτημα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, αφού η πρόθεση του ήταν να παραμείνει ουδέτερος στη συγκεκριμένη διαμάχη.

Έκανε μάλιστα κάποιες συναντήσεις με τους επικεφαλής Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την άδεια και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όμως τα προβλήματα που είχε με το πόδι και το σπόνδυλο τον καθήλωσαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει αυτές τις επαφές.

Έτσι, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος, έγραψα στον Παναγιώτατο ότι, μετά πολλής λύπης, δεν μπορώ να συνεχίσω τη διαμεσολάβηση. Έπρεπε να πάρω θέση. Η Σύνοδος διαφωνούσε με τον ίδιο, το Μακαριώτατο, ενώ αναγνώρισε ότι τα μέλη της Συνόδου δεν γνώριζαν για τη σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Ουκρανίας Επιφάνιο. Δήλωσε ρητά ότι δεν το είπε σε κανένα.

Κάποιος είπε από τους Συνοδικούς Ιεράρχες έφυγε στο τέλος της θείας Λειτουργίας, αναφέροντας πως «αν ήταν στην θέση του θα έφευγε από την ώρα που άκουσε τον Αρχιεπίσκοπο», δηλαδή τον ίδιο, «να μνημονεύει».

Είπε ακόμη πως θαύμασε την υπομονή του που έκανε τόση ώρα κι έπειτα έφυγε. Με το δίκαιο του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως έχει την άποψη ότι η ενέργεια του αυτή υπηρετεί πρώτα την Ορθοδοξία κι έπειτα την Εκκλησία της Κύπρου.

«Μπορεί κάποιος να μην υπηρετεί αυτά. Δεν με ενδιαφέρει. Ούτε για τα άτομα, ούτε και ο εαυτός μου. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η Εκκλησία Κύπρου και η Ορθοδοξία, την οποία έχω ταχθεί να υπηρετήσω.

Έστειλα, λοιπόν, χθες το απόγευμα (Παρασκευή 23/10/2020) την Επιστολή. Παρόλο που την είχα έτοιμη δύο μήνες. Δεν την έστειλα τότε.

Εάν δεν τη δώσει (ο Οικουμενικός Πατριάρχης) στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο, θα τη δώσω εγώ στη δημοσιότητα. Διότι θέλω να ξέρουν και ο Κυπριακός λαός και όλοι οι Προκαθήμενοι τις απόψεις μου για την Ορθοδοξία».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι όλοι οι Προκαθήμενοι, μηδέ του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου εξαιρουμένου, μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά μέσα τους ομολογούν ότι είναι σωστός (ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου). Οι περισσότεροι το εκφράζουν και προς τα έξω.

Πρόσθεσε ότι αν οποιοδήποτε μέλος της Συνόδου ζητήσει σύγκλειση της Συνόδου, για να συζητήσουμε το όλο θέμα, ο Μακαριώτατος μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού, θα καλέσει τη Σύνοδο, αφού πρώτα στείλει (σε όλα τα μέλη της Συνόδου) την επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να την μελετήσουν όχι απλώς να τη διαβάσουν, την οποία και θα αναλύσει(ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου) μέσα στη Σύνοδο. Αν η Σύνοδος την απορρίψει, τότε θα το ξανά σκεφθεί.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Σύνοδος αν όχι ομοφώνως, έστω και κατά πλειοψηφία, θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Γιατί, όπως εξήγησε η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί επανέλαβε, να μην υπηρετεί άτομα, αλλά είναι βέβαιος ότι υπηρετεί την Εκκλησία.

Επανειλημμένως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ότι θέλει να υπηρετήσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του την Ορθοδοξία από τη μια και την Εκκλησία της Κύπρου από την άλλη.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε πως δεν ζήτησε την ψήφο του λαού για να γίνει Αρχιεπίσκοπος για να ικανοποιήσει κάποια προσωπική φιλοδοξία, προσθέτοντας πως μετέβη στην Αρχιεπισκοπή για να εργαστεί έντιμα και να φέρει τομές στα πράγματα της Εκκλησίας. Δοξολογεί το Θεό γιατί τον βοήθησε και επέφερε αυτές τις τομές.

Είναι βέβαιος ότι ο Κυπριακός λαός, ο οποίος δεν το γνώριζε προηγουμένως καλά, τον έχει καταλάβει ποιος αληθινά είναι. Πιστεύει ότι όσες τομές επέφερε είναι προς έπαινο όλης της Συνόδου και του ιδίου, διότι εργάστηκε για το καλό της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πρόσθεσε ο Μακαριώτατος ότι τα άτομα ερχόμεθα και παρερχόμεθα, η Εκκλησία μένει. Τα άτομα αν τα δυσαρεστήσουμε, επειδή όλοι μας είμαστε θνητοί, πεθαίνει και η δυσαρέσκεια. Η Εκκλησία δεν είναι θνητή, μένει εις τους αιώνες. Πρέπει να μην κάνουμε λάθος και να μην ταλαιπωρούμε την Εκκλησία. Ο στόχος, πυξίδα και γνώμονας όλων των ενεργειών του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι να υπηρετήσει την Εκκλησία, η οποία θα μείνει μέσα στους αιώνες.

Αυτός είναι ο στόχος μου κι αυτές είναι οι προσπάθειές μου.

Μείζον η Εκκλησία, την οποία τάχθηκε να υπηρετήσει.

Επιπρόσθετα, σε σχετική ερώτηση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ Χρυσόστομος, διευκρίνισε ότι τις απόψεις του, οι οποίες καθρεπτίζονται στην επιστολή που απέστειλε προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τις έχουν υπόψη τους οι εννέα εκ των δεκατριών αναγνωρισμένων Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, με τους οποίους διαβουλεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κατά το περασμένο έτος, μέσα στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης που ανέλαβε τότε.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι προσπάθειες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως και ο ίδιος επισήμανε επανειλημμένως, σκοπό έχουν την ανύψωση της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου και τη διατήρηση της ενότητας της όλης Ορθοδοξίας και όχι τα πρόσωπα και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Η Ενημέρωση της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2020 του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 11 / 2020 , 22:16 από Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών Υπουργείου Υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη:   ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων […]

Επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μητροπολίτη Διδυμότειχου και Αλεξανδρουπόλεως

Επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μητροπολίτη Διδυμότειχου και Αλεξανδρουπόλεως

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 8 / 2023 , 1:12 από news_room Επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μητροπολίτη Διδυμότειχου και Αλεξανδρουπόλεως Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Ίμβρο, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, και εξέφρασε […]