16 °C Athens, GR
28/10/2020

Το Χονγκ Κονγκ «εκδίδει ένταλμα σύλληψης» για εξόριστους ακτιβιστές της δημοκρατίας

Η κινεζική κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ διέταξε τη σύλληψη έξι ακτιβιστών για κατηγορίες παραβίασης του νόμου περί ασφάλειας.

Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ διέταξε τη σύλληψη πολλών ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας που ζούσαν στην εξορία με την υποψία ότι παραβίαζε έναν νόμο εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από την Κίνα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η CCTV είπε αργά την Παρασκευή ότι οι έξι είναι καταζητούμενοι για υπόνοιες απόσχισης ή συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις, εγκλήματα που ο νέος νόμος τιμωρεί με ισόβια κάθειρξη.

Τους ονόμασαν Nathan Law, Wayne Chan Ka-kui, Honcques Laus, Simon Cheng και Ray Wong Toi-yeung. Ο Samuel Chu, ένας Αμερικανός πολίτης που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν επίσης στη λίστα.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα εντάλματα σύλληψης σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η αστυνομία της πόλης χρησιμοποίησε την εξωεδαφική εξουσία στο νέο νόμο για να κυνηγήσει ακτιβιστές που δεν βρίσκονται στην ημι-αυτόνομη κινεζική επικράτεια. 

Ο Τσου, μιλώντας στον Αλ Τζαζίρα από την πόλη του Λος Άντζελες των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το ένταλμα σύλληψής του ως «εξωφρενικό» και είπε ότι έδειξε «πόσο απελπισμένοι και πόσο φοβισμένοι» η Κίνα είναι της διεθνούς πίεσης.

“Είναι τόσο παράξενος ισχυρισμός ότι κατά κάποιον τρόπο έχουν δικαιοδοσία για έναν Αμερικανό πολίτη που ασκεί πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Τσου, ο οποίος διευθύνει την ομάδα υπεράσπισης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ. 

« Το είδος του παγκόσμιου εκφοβισμού και της λογοκρισίας, όχι μόνο των πολιτών άλλων χωρών, αλλά και των επιχειρήσεων… ξεκινάει να δημιουργεί μια ενιαία πρώτη γραμμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, ωθεί πίσω», δήλωσε ο Τσου, προσθέτοντας: «Η σημερινή κίνηση, ιδιαίτερα, δείχνει ότι φοβούνται να χάσουν τον έλεγχο. Γνωρίζουν ότι εάν το Χονγκ Κονγκ μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας τόπος αντίστασης, απειλεί τον έλεγχό τους σε όλη την ηπειρωτική χώρα. “

‘Παραλογισμός’

Ο Nathan Law, πρώην νομοθέτης του Χονγκ Κονγκ που βρίσκεται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ανατρεπόμενες» και είπε ότι το μόνο του έγκλημα ήταν ότι «αγαπάει πάρα πολύ το Χονγκ Κονγκ».

Είπε στο Facebook ότι τα «καταζητούμενα δελτία», οι πρόσφατες συλλήψεις και οι μαζικές αποκλεισμοί ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας από τις εκλογές που καθυστέρησαν τώρα είναι «ενδείξεις για την ανάγκη μας να παραμείνουμε ενεργοί στην παγκόσμια σκηνή».

“Ότι το Χονγκ Κονγκ δεν έχει θέση ούτε για μέτριες απόψεις όπως η δική μας υπογραμμίζει τον παραλογισμό του κινεζικού κομμουνιστικού κανόνα.”

Η Κίνα επέβαλε τον αμφισβητούμενο νόμο στην  αυτοδιοικούμενη επικράτειά της στις 30 Ιουνίου, παρακάμπτοντας τον τοπικό νομοθέτη, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, ομάδες δικαιωμάτων και ακτιβιστές στην περιοχή.

Οι επικριτές του νόμου φοβούνται ότι θα συντρίψουν τις ελευθερίες σε μια πόλη που είναι παγκόσμιος οικονομικός κόμβος, ωθώντας ορισμένους να εγκαταλείψουν το εξωτερικό. Ωστόσο, οι υποστηρικτές λένε ότι η νομοθεσία για την ασφάλεια είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της τάξης στην πρώην βρετανική αποικία μετά από ένα χρόνο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η Divya Gopalan του Al Jazeera, που ανέφερε από το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι τα εντάλματα σύλληψης την Παρασκευή ήταν μια στρατηγική κίνηση της Κίνας. 

“Βασικά, το Πεκίνο προσπαθεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη του λαϊκού λαού. Αναρρώνει από την πανδημία του κοροναϊού και ένας από τους κύριους εθνικιστικούς τομείς υποστήριξης είναι να σφίξει το κράτημά του στο Χονγκ Κονγκ. Έτσι στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι έχει τον έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται “, είπε.

“Και επιπλέον, στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα”, πρόσθεσε ο Γκοπαλάν. “Ένα από τα βασικά δόγματα αυτού του εθνικού νόμου περί ασφάλειας ήταν ότι δεν έχει σύνορα. Όπου και αν βρίσκεστε, ποιοι είστε, είτε είστε από το Χονγκ Κονγκ είτε όχι, θα μπορούσατε να παραβιάσετε αυτόν τον νόμο. Και η Κίνα δείχνοντας πόσο καιρό είναι θα μπορούσε να είναι, στέλνοντας ένα άλλο μήνυμα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς που είχαν καταδικάσει την εφαρμογή αυτού του εθνικού νόμου περί ασφάλειας. “

Οι εκλογές αναβλήθηκαν

Σε μόλις ένα μήνα από την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, δώδεκα κορυφαίοι υπέρ της δημοκρατίας αγωνιστές αποκλείστηκαν από το να συμμετάσχουν στις νομοθετικές εκλογές και τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν με την υποψία ότι «υποκινούσαν διαδοχή» με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρκετές χώρες έκτοτε ανέστειλαν τις συνθήκες έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά και πιο πρόσφατα της Γερμανίας, ως πιθανή προστασία έναντι των προσπαθειών χρήσης της εθνικής νομοθεσίας περί ασφάλειας για τη συγκέντρωση ακτιβιστών στο εξωτερικό.

“Έχουμε καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι η Κίνα ανταποκρίνεται στις νομικές της ευθύνες βάσει του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas την Παρασκευή αμέσως μετά την αναβολή των ηγετικών εκλογών της πόλης από την ηγέτη του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam .

Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά ο Λαμ είπε ότι η καθυστέρηση ήταν “απαραίτητη” για τον έλεγχο της επιδεινούμενης επιδημίας του κοροναϊού της πόλης.

Ωστόσο, οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το ξέσπασμα της νόσου ως δικαιολογία, με την Έμιλι Λάου, ανώτερο μέλος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος να λέει ότι οι αρχές καθυστερούν την ψηφοφορία “επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν” τις εκλογές. 

“Ποια προσπαθεί η [Λαμ] να ξεγελάσει;” Ο Λος είπε στο Αλ Τζαζίρα. “Νομίζω ότι είναι αρκετά γελοίο.” 

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Αρκετοί σκοτώθηκαν καθώς ο τυφώνας Laura χτυπά τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που πλήττουν το κράτος καταστρέφει κτίρια, προκαλεί πλημμύρες, καθώς ο αξιωματούχος προειδοποιεί για περισσότερους θανάτους. Ο τυφώνας Laura έσπασε τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα την Πέμπτη, καταστρέφοντας κτίρια στην πόλη της Λίμνης Κάρολος και σκότωσε τουλάχιστον έξι άτομα αφού κατέβηκε το πρωί ως μια από τις πιο […]

Αλλάζει το τοπίο στην βιομηχανία των κινητών – Η Huawei ξεπερνά τη Samsung

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Η Huawei πιθανότατα αντικατέστησε τη Samsung ως τον κορυφαίο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με το cn.nikkei.com την Τετάρτη. Επηρεάζεται από την παγκόσμια επέκταση του COVID-19, οι αποστολές των smartphone της Samsung αναμένεται να μειωθούν περίπου 30 τοις εκατό από τον Απρίλιο έως τον […]

Pin It on Pinterest