18 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

ΗΠΑ: Η αποστολή της ΕΕ δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τις αποστολές όπλων στη Λιβύη

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 7 / 2020 , 18:10 από

Διπλωμάτης των ΗΠΑ συμμερίζεται την κριτική της Τουρκίας, η Ιρίνη είναι προκατειλημμένη, λέει ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις παραβιάσεις εμπάργκο από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Ρωσία.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις αποστολές όπλων στη Λιβύη που έχει υποστεί πόλεμο δεν είναι «σοβαρή», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ, κατηγορώντας το μπλοκ ότι δεν κάνει αρκετά για να τερματίσει τις παραβιάσεις εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ από χώρες όπως η Ρωσία, ο Ηνωμένος Αραβικός Εμιράτα και Αίγυπτος.

Ο Ντέιβιντ Σένκερ, βοηθός γραμματέας για θέματα Εγγύς Ανατολής, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ ήταν προκατειλημμένη και επέκρινε μόνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση.

“Οι μόνες απαγορεύσεις που κάνουν [ΕΕ] είναι το τουρκικό στρατιωτικό υλικό που στέλνουν στη Λιβύη. Κανείς δεν απαγορεύει ρωσικά αεροσκάφη, κανείς δεν απαγορεύει αεροσκάφη Εμιράτης, κανείς δεν απαγορεύει τους Αιγύπτιους”, δήλωσε ο Schenker στο γερμανικό ταμείο Marshall Fund- δεξαμενή κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συζήτησης.

“Θα μπορούσαν τουλάχιστον, εάν ήταν σοβαροί, νομίζω, να τους καλέσουν – να καλέσουν όλα τα μέρη της σύγκρουσης όταν παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων”, είπε.

Η Λιβύη, ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου, απολύθηκε από αναταραχή από την εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011 που ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο κυβερνήτη Μουαμάρ Καντάφι. Ο μερικές φορές χαοτικός πόλεμος που έχει προκαλέσει εξωτερικές δυνάμεις και μια πλημμύρα ξένων όπλων και μισθοφόρων.

Διαιρείται τώρα μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων που διεκδικούν την εξουσία: η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα, η Τρίπολη, και μια παράλληλη διοίκηση με έδρα την Ανατολή, η οποία συμμάχησε για την απομάκρυνση του στρατιωτικού διοικητή Khalifa Haftar.

Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής του GNA, το οποίο έκανε σημαντικές προόδους τις τελευταίες εβδομάδες για να αποκρούσει μια επίθεση 14 μηνών από δυνάμεις που είναι πιστές στο Haftar για να καταλάβουν την Τρίπολη. Οι δυνάμεις του Χατάρ με έδρα την Ανατολή υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Ρωσία.

Η ΕΕ δημιούργησε την Επιχείρηση Irini για την επιβολή του εμπάργκο του ΟΗΕ, η οποία έχει παραβιαστεί επανειλημμένα από την εισαγωγή του το 2011.

Αναλυτές λένε ότι το γεγονός ότι η αποστολή της ΕΕ ασχολείται κυρίως με ναυτικές παραβιάσεις του εμπάργκο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.

«Υπάρχουν δύο σημεία εισόδου στη Λιβύη, τα δυτικά θαλάσσια σύνορα που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να στείλει όπλα στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, και τα ανατολικά σύνορα που χρησιμοποιούν η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να υποστηρίξουν το Χαφτάρ», Ο Gomati, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Sadeq, δήλωσε στο Al Jazeera μετά την έναρξη της αποστολής τον Απρίλιο.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ θα αναδειχθούν ως οι μεγαλύτεροι νικητές. Οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στείλουν τα όπλα τους δια θαλάσσης, και αυτό είναι το έδαφος που τώρα αστυνομείται από την ΕΕ.”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου παραπονέθηκε επίσης τον περασμένο μήνα  ότι η αποστολή της ΕΕ δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις αποστολές άλλων δυνάμεων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων όσων ισχυρίστηκε ότι έστειλε όπλα από τη Γαλλία στο Χαφτάρ.

Η Γαλλία, η οποία αρνείται να υποστηρίξει τον Χαφτάρ, αλλά υπήρχε από καιρό υποψία ότι τον ευνοούσε, εξέφρασε οργή τον περασμένο μήνα αφού είπε ότι ένα από τα πλοία της υποβλήθηκε σε στόχευση ραντάρ των Τούρκων φρεγάτων κατά την επιθεώρηση φορτίου κατά τη διαδρομή προς τη Λιβύη.

Ο Σένκερ είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση εναντίον της Ομάδας Βάγκνερ, μιας σκιερής ρωσικής μισθοφορικής μονάδας που κατηγορείται ότι υποστηρίζει τον Χαφτάρ.

“Ίσως ανησυχούν για την αντίδραση από τη Ρωσία. Αλλά αν δεν πρόκειται να αναλάβουν έναν πιο ισχυρό ρόλο ή έναν πιο σοβαρό ρόλο, τότε αυτό το πράγμα πρόκειται να συνεχιστεί”, είπε για τη σύγκρουση στη Λιβύη.

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε ολοένα και περισσότερο την ανησυχία της για τη μεγάλη συμμετοχή των Ρώσων μισθοφόρων καθώς και άλλων εξωτερικών δυνάμεων και ζήτησε την απόσυρση, αλλά οι μάχες συνεχίστηκαν.

Μια έκθεση του ΟΗΕ τον Μάιο ανέφερε ότι ο Βάγκνερ έχει αναπτύξει μέχρι 1.200 άτομα στη Λιβύη, ενισχύοντας τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Πηγή:AlJazeera.com

Σχετικά Άρθρα

Πολωνία: Δύο νεκροί από έκρηξη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία - Επιβεβαίωση ΗΠΑ ότι ήταν Ρωσικοί πύραυλοι

Πολωνία: Δύο νεκροί από έκρηξη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία – Δεν επιβεβαιώνουν ΗΠΑ ότι ήταν Ρωσικοί πύραυλοι

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 11 / 2022 , 4:51 από news_room Έκρηξη σημειώθηκε χθές στο χωριό Przewodow της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο. Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο. Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ΖΕΤ απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων […]

ΗΠΑ: Υπό έλεγχο την επιδημία ως το φθινόπωρο του 2021

ΗΠΑ: Υπό έλεγχο την επιδημία ως το φθινόπωρο του 2021

Ο διακεκριμένος Αμερικανός ανοσολόγος Άνθονι Φάουτσι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα πετύχουν ως το φθινόπωρο του 2021 ανοσία της αγέλης έναντι στην covid-19 μέσω των εμβολιασμών και θα επιστρέψουν “ σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα”, παρά τα αρχικά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού. Ο Φάουτσι έκανε τις δηλώσεις […]