22 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Ο εορτασμός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 6 / 2020 , 15:09 από

Ήταν η πρώτη ιερουργία του Οικουμενικού Πατριάρχου σε Ναό της Πόλεως μετά την άρση των προληπτικών μέτρων για την πανδημία

 

Στη δύσκολη περίοδο της απομόνωσης, λόγω της Πανδημίας, αναφέρθηκε, στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 8 Ιουνίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, της μεγαλωνύμου Κοινότητας του Σταυροδρομίου. Ήταν η πρώτη ποιμαντική επίσκεψη του Παναγιωτάτου σε Κοινότητα της Πόλεως μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από το Πατριαρχείο, τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της αποτροπής διάδοσης του νέου Κορωνοϊού.

“Εορτάσαμε κεκλεισμένων των θυρών την μεγαλύτερη και πιο χαρμόσυνη εορτή της πίστεώς μας, την Ανάσταση του Κυρίου, αλλά με την βεβαιότητα, οπωσδήποτε, ότι ο Αναστάς Κύριος ήταν μαζί μας. Μας υπεσχέθη, όταν ακόμα ήταν στην γη, ότι θα είναι μαζί μας πάσας τις ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. Πράγματι, τον νιώθαμε κοντά μας, στην καρδιά μας είχαμε την χαρά της Αναστάσεώς Του και την χάρη Του. Εισήρχετο αοράτως των θυρών κεκλεισμένων στα σπίτια μας και στις εκκλησίες μας, όπως εισήλθε των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν συνηγμένοι οι μαθηταί για τον φόβο των Ιουδαίων, εμείς για τον φόβο του κορωνοϊού”, είπε ο Παναγιώτατος, χαρακτηρίζοντας τον κορωνοϊο ως “έναν απροσδόκητο και οπωσδήποτε ανεπιθύμητο επισκέπτη”, ο οποίος “μας απομόνωσε, μας απεμάκρυνε απ’ αλλήλων, μας ανάγκασε να κλείσουμε τις εκκλησίες μας”. Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι με την βοήθεια του Θεού θα περάσει οριστικά αυτή η κρίση και συνεχάρη τους πιστούς που ακολούθησαν τις οδηγίες και τις προτροπές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που αυτές συστήνουν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον σημερινό, εκ μεταθέσεως, εορτασμό της μνήμης των Αγίων Πατέρων της Β’ Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε στο Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ.

“Σήμερα τιμούμε τους Πατέρας της Β’ Οικουμενικής Συνόδου, 150 τον αριθμόν, και είμεθα υπερήφανοι και καυχώμεθα εν Κυρίω διότι όλες αι Οικουμενικαί Σύνοδοι, που επικύρωσαν, καθιέρωσαν, διατύπωσαν τα δόγματα της Εκκλησίας, συνεκλήθησαν είτε στην Πόλη μας, εδώ, στην Χαλκηδόνα, είτε στη γύρω περιοχή, με πιο μακρινή την Έφεσο όπου συνήλθε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος. Γι’ αυτό η Κωνσταντινούπολις ετιμήθη με τας αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων ως προς το προβάδισμα και της εδόθησαν πρεσβεία ίσα με τα πρεσβεία του Επισκόπου Ρώμης (“δευτέραν μετ’ εκείνην υπάρχουσαν”), και είχε αυτή την ξεχωριστή ευλογία να γίνει το κέντρο των δογμάτων της Πίστεώς μας, του μοναχισμού, των θεολογικών Γραμμάτων, των ιερών τεχνών, και ει τινός άλλου πράγματος ιερού και μεγάλου μπορείτε να φανταστείτε, όλα εδημιουργήθησαν, εκαλλιεργήθησαν, προήχθησαν εδώ στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα της χριστιανικής Αυτοκρατορίας για 1100 χρόνια, την πνευματική πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης, την πρωτεύουσα του Γένους μας, στην οποία έχουμε το προνόμιο να ζούμε γύρω από την ιερά καθέδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας που αφορούν την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

“Ο Θεός να μας φυλάει από κάθε κακό, και του κορωνοϊού και από κάθε άλλο κακό, διότι πάντοτε υπάρχουν οι επιβουλευόμενοι τη Ρωμηοσύνη και τη Μητέρα Εκκλησία, εντεύθεν και μακρόθεν, γι’ αυτό να είμεθα πάντοτε προσεκτικοί, γρηγορούντες, προσευχόμενοι και μεταξύ μας ομονοούντες και συμπνευματιζόμενοι”.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητος Σταυροδρομίου, για την πολυσχιδή δραστηριότητά του, το έργο που επιτελεί επί πολλά χρόνια στο Πέραν, αλλά και για την ανεξάντλητη αγάπη που δείχνει σε όλους και ιδιαιτέρως προς τους μαθητές της Ομογένειας. Συνεχάρη, επίσης, τον δραστήριο Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος κ. Γεώργιο Παπαλιάρη και τους συνεργάτες του, για το δημιουργικό και πολυδιάστατο έργο τους, αλλά και για την προώθηση καινοτόμων ιδεών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Κοινότητος.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος του Σταυροδρομίου κ. Γεώργος Παπαλιάρης.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, η Ευγεν. κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με τον Πρόξενο κ. Γεώργιο Γαϊτάνη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, Εκπαιδευτικοί και πιστοί από την Πόλη.

  • Source: Ο εορτασμός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου

Σχετικά Άρθρα

Έμπρακτη η στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη προς του σεισμοπαθείς - Παρέδωσε οικονομική βοήθεια

Έμπρακτη η στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη προς του σεισμοπαθείς – Παρέδωσε οικονομική βοήθεια

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 2 / 2023 , 21:11 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο, επισκέφθηκε σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2023, τον Εξοχ. Νομάρχη της Πόλεως κ.Ali Yerlikaya και του εξέφρασε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμαίικης Κοινότητας τα θερμά συλλυπητήρια για […]

Οικουμενικός Πατριάρχης Προσευχηθείτε όλοι για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία - Adologala.gr

Εγκάρδιες ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς τον ασθενούντα Πάπα Φραγκίσκο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 31 / 3 / 2023 , 13:16 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε εγκάρδιο αδελφικό μήνυμα συμπαραστάσεως προς τον ασθενούντα Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος νοσηλεύεται από προχθες σε κλινική της Ρώμης. Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εύχεται στον Πάπα ταχεία αποκατάσταση της υγείας του και επιστροφή το […]