10 °C Athens, GR
28/01/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ Πλούσιο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για του μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο & Μάρτιο 378 τα αξιόποινα περιστατικά που τελέστηκαν σε χώρους Θρησκευτικού χαρακτήρα το 2021 – Στα 2913 από το 2015 Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Απάντηση Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στην αμφισβήτηση προλογισμού στην ημερίδα της Εστίας Πατερικών Μελετών Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Τρείς Επισκόπους ανύψωσε σε Μητροπολίτες το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην συνεδρία της 10ης Ιανουαρίου 2023 Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας ο Α’ και ο Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης ο Υμνωδός Ανακοίνωση για την πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Βόλο Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Ελπίζουμε το Νοσοκομείο του Βαλουκλή να αποκατασταθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί για όσους έχουν ανάγκη» Πρωτοχρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου Το μετρό «ανεβαίνει» δυτικά προάστια Κηδεύτηκε ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος στο Βατικανό Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Μπραχαμίου Στο 10% ο πληθωρισμός, στο 40% όμως οι αυξήσεις στα τρόφιμα σε Super Market και Εστίαση Πατριάρχης Σερβίας από τη Νέα Υόρκη: «Όποιος βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδας, μπήκε στο μυστήριο της αιωνιότητας» Η Νορβηγία εντόπισε μεγάλο κοίτασμα μετάλλων Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία Στις 4 Μαρτίου ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τις τηλεοπτικές άδειες Πρεμιέρα προεκλογικής πόλωσης «Ιερός πόλεμος» για το Κοράνι Το μεταναστευτικό επιστρέφει ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. Γάζα: Ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης Την Βασιλόπιτα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου & του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγρινίου ευλόγησε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Στην γενέτειρα του Τάλα λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την Εορτή των 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 4:40 από news_room

Στον Ιερό Ναό τής του Χριστού Γεννήσεως στη γενέτειρά του Τάλα, παρέστη σήμερα, Κυριακή των Πατέρων τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να τελέσει το μνημόσυνο τού αοιδίμου πατρός του Αντωνίου.

Του συλλείτουργου που προηγήθηκε προέστη ο Καθηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης συλλειτουργούντων κληρικών της Αρχιεπισκοπής και του εφημερίου τού ναού.

Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μακαριώτατος, ο οποίος αφορμώμενος από το χωρίο του σημερινού Ευαγγελίου «Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου, οὕς δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἕν καθὼς ἡμεῖς», ανέφερε τα εξής:

«Ο Κύριος, αδελφοί μου, λίγο προ του Πάθους Του, απεσύρθη και προσευχήθηκε προς τον Θεό Πατέρα και έκανε μία δραματική έκκληση προς τον Ουράνιο Πατέρα μας· να φυλάξει τους μαθητές Του και διά των μαθητών όσους θα πιστεύσουν στον Σωτήρα Χριστό, γιατί επιστρέφοντας μετά την Ανάληψή Του προς τον Πατέρα, η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό, θα ήταν εύκολη.

Διότι ο άνθρωπος, ζώντας μέσα στην αμαρτία, είναι πολύ δύσκολο να σταθεί χωρίς τη δύναμη του Θεού. Και ο Χριστός παρακαλούσε τον Πατέρα να τους σκεπάσει και να τους κρατήσει ενωμένους με την πίστη. Η απομάκρυνση τού ανθρώπου από τον Θεό είναι αμαρτία κι ο άνθρωπος μακρυά από τον Θεό ζει στην κόλασή του. Ενώ όταν είναι ενωμένος με τον Θεό βιώνει μέσα του την Βασιλεία τού Θεού, ζει τον Παράδεισο τού Θεού.

Αυτή ήταν η έκκληση που έκανε ο Χριστός προς τον Πατέρα. Διότι εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς χαρακτηριζόμαστε από τη διάσπαση.

Και ακριβώς σήμερα, που εορτάζουμε τους πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και την καταδίκη τού αρειανισμού, βλέπουμε πως από τους πρώτους κιόλας αιώνες ο ίδιος ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, απομακρυνόμενος πρώτα από τον ίδιο τον συνάνθρωπό του, την εικόνα τού Θεού. Δεν αντικρύζουμε τον συνάνθρωπο ως αγαπητό αδελφό, αλλά ως εχθρό.

Η πρώτη και κυρία αποστολή τού ανθρώπου μέσα στην επίγεια πορεία του είναι αφού αγαπήσει πρώτα τον Θεό, έπειτα να κενωθεί για την αγάπη τού συνανθρώπου του, που είναι εικόνα τού Θεού.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Χριστός έκανε την έμπονη αυτή έκκληση προς τον Πατέρα Του να μείνουν οι μαθητές του ενωμένοι, καθότι έπειτα θα ήταν οι ηγέτες της Εκκλησίας, οι ηγέτες τού λαού τού Θεού και μόνο ενωμένοι ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Χριστοῦ θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αποστολή τους για τον ευαγγελισμό των εθνών.

Για αυτό, αγαπητοί μου, η Εκκλησία πάντοτε διδάσκει την ταπείνωση, προκειμένου να μένουν ενωμένοι μεταξύ τους οι πιστοί. Αν ο άνθρωπος δεν αποβάλει τον εγωισμό και εγκολπωθεί την ταπείνωση, θα μένει πάντα μακριά από τον Θεό και τους συνανθρώπους του.

Αυτή την αδιαίρετη ένωση του Τριαδικού μας Θεού την παρουσίασε πολύ εύστοχα ο δικός μας άγιος, ο ταπεινός και αγράμματος αλλά σοφός κατά Θεόν Σπυρίδων, ο οποίος αφού σηκώστηκε, τέλεσε το θαύμα με το κεραμίδι, το οποίο ευθέως  χωρίστηκε στα τρία συστατικά του, χώμα, νερό και φωτιά.

Έχοντας, λοιπόν, αδελφοί μου, υπ’ όψιν ότι ο Θεός ευαρεστείται ἐν τῇ ἑνότητι ἡμῶν, τότε πάντοτε θα αγωνιζόμαστε να είμαστε πάντοτε αγαπημένοι με όλους ώστε να έχουμε μέσα μας την χαράν του Κυρίου πεπληρωμένην, η οποία θα μας γεμίζει και θα μας χαρίζει την πληρότητα ζωής. Αμήν».

Ακολούθως, πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος προέστη του μνημοσύνου του πατρός του.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΙΠΕ Άγιοι των Αθηνών

Ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΠΕ με τίτλο «Οι Άγιοι των Αθηνών»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 11 / 2021 , 23:12 από news_room Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε, στις 17 Νοεμβρίου, το επιμορφωτικό πρόγραμμα της τοπικής αγιολογίας της Αθήνας  που φέρει τον τίτλο: «Οι Άγιοι των Αθηνών: Πρόσωπα και πολιτιστικά μνημεία της εκκλησιαστικής ιστορίας της Αθήνας και τα μηνύματα τους στη σύγχρονη κοινωνία» το […]

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (24 – 27 Ιουλίου)  

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 7 / 2021 , 12:22 από news_room Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος το προσεχές Σάββατο 24 Ιουλίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Μάμαντος στην Περιστερώνα Χρυσοχούς. Κατά την Θεία Λειτουργία θα χειροτονήσει εις πρεσβύτερο τον διάκονο Χριστάκη Δημοσθένους. Το εσπέρας της […]

Pin It on Pinterest