31 °C Athens, GR
06/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας Γιατί δεν πρέπει να αναρτάτε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την ESET Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δέχθηκε τον επίσκοπο Margveti & Ubisa Μελχισεδέκ του Πατριαρχείου Γεωργίας – Adologala.gr Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : «Ο τόπος, οι πολιτικοί & ο λαός έχουν δυνατότητες, η Εκκλησία δίνει την ελπίδα, τον αγώνα & την υπομονή – Adologala.gr Ιερά Μητρόπολη Κώου : Ανακοίνωση Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κώ – Adologala.gr Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για τις πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία Ικανοποίηση ΙΣΚΕ για την τακτοποίηση των θέσεων των Κληρικών που εκκρεμούσε από το 1945 – Adologala.gr Αμερικής Ελπιδοφόρος : Η ανοικοδόμησή του Αγίου Νικολάου συνιστά πράξη πίστης: Πίστης στον Θεό, αλλά & πίστης στο αμερικανικό όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της

Στην γενέτειρα του Τάλα λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την Εορτή των 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 2 / 2021 , 4:40 από news_room

Στον Ιερό Ναό τής του Χριστού Γεννήσεως στη γενέτειρά του Τάλα, παρέστη σήμερα, Κυριακή των Πατέρων τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να τελέσει το μνημόσυνο τού αοιδίμου πατρός του Αντωνίου.

Του συλλείτουργου που προηγήθηκε προέστη ο Καθηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης συλλειτουργούντων κληρικών της Αρχιεπισκοπής και του εφημερίου τού ναού.

Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μακαριώτατος, ο οποίος αφορμώμενος από το χωρίο του σημερινού Ευαγγελίου «Πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου, οὕς δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἕν καθὼς ἡμεῖς», ανέφερε τα εξής:

«Ο Κύριος, αδελφοί μου, λίγο προ του Πάθους Του, απεσύρθη και προσευχήθηκε προς τον Θεό Πατέρα και έκανε μία δραματική έκκληση προς τον Ουράνιο Πατέρα μας· να φυλάξει τους μαθητές Του και διά των μαθητών όσους θα πιστεύσουν στον Σωτήρα Χριστό, γιατί επιστρέφοντας μετά την Ανάληψή Του προς τον Πατέρα, η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό, θα ήταν εύκολη.

Διότι ο άνθρωπος, ζώντας μέσα στην αμαρτία, είναι πολύ δύσκολο να σταθεί χωρίς τη δύναμη του Θεού. Και ο Χριστός παρακαλούσε τον Πατέρα να τους σκεπάσει και να τους κρατήσει ενωμένους με την πίστη. Η απομάκρυνση τού ανθρώπου από τον Θεό είναι αμαρτία κι ο άνθρωπος μακρυά από τον Θεό ζει στην κόλασή του. Ενώ όταν είναι ενωμένος με τον Θεό βιώνει μέσα του την Βασιλεία τού Θεού, ζει τον Παράδεισο τού Θεού.

Αυτή ήταν η έκκληση που έκανε ο Χριστός προς τον Πατέρα. Διότι εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς χαρακτηριζόμαστε από τη διάσπαση.

Και ακριβώς σήμερα, που εορτάζουμε τους πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και την καταδίκη τού αρειανισμού, βλέπουμε πως από τους πρώτους κιόλας αιώνες ο ίδιος ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, απομακρυνόμενος πρώτα από τον ίδιο τον συνάνθρωπό του, την εικόνα τού Θεού. Δεν αντικρύζουμε τον συνάνθρωπο ως αγαπητό αδελφό, αλλά ως εχθρό.

Η πρώτη και κυρία αποστολή τού ανθρώπου μέσα στην επίγεια πορεία του είναι αφού αγαπήσει πρώτα τον Θεό, έπειτα να κενωθεί για την αγάπη τού συνανθρώπου του, που είναι εικόνα τού Θεού.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Χριστός έκανε την έμπονη αυτή έκκληση προς τον Πατέρα Του να μείνουν οι μαθητές του ενωμένοι, καθότι έπειτα θα ήταν οι ηγέτες της Εκκλησίας, οι ηγέτες τού λαού τού Θεού και μόνο ενωμένοι ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Χριστοῦ θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αποστολή τους για τον ευαγγελισμό των εθνών.

Για αυτό, αγαπητοί μου, η Εκκλησία πάντοτε διδάσκει την ταπείνωση, προκειμένου να μένουν ενωμένοι μεταξύ τους οι πιστοί. Αν ο άνθρωπος δεν αποβάλει τον εγωισμό και εγκολπωθεί την ταπείνωση, θα μένει πάντα μακριά από τον Θεό και τους συνανθρώπους του.

Αυτή την αδιαίρετη ένωση του Τριαδικού μας Θεού την παρουσίασε πολύ εύστοχα ο δικός μας άγιος, ο ταπεινός και αγράμματος αλλά σοφός κατά Θεόν Σπυρίδων, ο οποίος αφού σηκώστηκε, τέλεσε το θαύμα με το κεραμίδι, το οποίο ευθέως  χωρίστηκε στα τρία συστατικά του, χώμα, νερό και φωτιά.

Έχοντας, λοιπόν, αδελφοί μου, υπ’ όψιν ότι ο Θεός ευαρεστείται ἐν τῇ ἑνότητι ἡμῶν, τότε πάντοτε θα αγωνιζόμαστε να είμαστε πάντοτε αγαπημένοι με όλους ώστε να έχουμε μέσα μας την χαράν του Κυρίου πεπληρωμένην, η οποία θα μας γεμίζει και θα μας χαρίζει την πληρότητα ζωής. Αμήν».

Ακολούθως, πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος προέστη του μνημοσύνου του πατρός του.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Ακολουθία των Αχράντων Παθών στη Νέα Ιωνία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέσθηκε το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης 29 Απριλίου 2021 η κορύφωση του Θείου δράματος, η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών του Κυρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή […]

ιερος ναος αγιου θεραποντα ζωγραφου (1)

Με καρτερία και υπομονή το προσκύνημα στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 5 / 2021 , 16:38 από news_room Με καρτερία και υπομονή το προσκύνημα στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου στη πανήγυρη του Στις 14 του μηνός Μαϊου 2021 πανηγύρισε ο ιερός ναός του αγίου Θεράποντα του επισκόπου Κύπρου που βρίσκεται στην περιοχή της Αθήνας και συγκεκριμένα στο προάστιο […]

Pin It on Pinterest